Uutiset

Autot

Iveco Daily on pieni päältä, suuri sisältä

Kymmenkunta kuutiota kuivaa koivuklapia lämmittää mielen lisäksi myös tupaa varsinkin kylmien pakkaskausien aikaan. Asikkalalainen Jarkko Ala-Heikkilä päätyi harjoittamaan sivutoimista polttopuukauppaa kymmenkunta vuotta sitten. Ensi alkuun toimitukset hoituivat pakettiautoon kytketyn perävaunun avulla, mutta ketteryyden puute yhdessä rajallisen kapasiteetin kanssa laittoi Ala-Heikkilän etsimään vaihtoehtoisia kuljetusmuotoja. Ratkaisuksi yrittäjä löysi muutaman vuoden ikäisen Iveco Dailyn, jonka varustukseen kuului kipillinen rahtilava. Saksalaisesta vaihtoautomyymälästä vuosituhannen vaihteen jälkeen haettu Daily palveli moitteetta niin kesän kuumalla kuin talven pakkasissakin, joten autonvaihdon hetkellä merkkivalinta oli kutakuinkin selvä.

Cantonin valmistamassa kippilavassa on kolmikaatomahdollisuus, joskin Ala-Heikkilän mukaan käytännössä kaikki kuormat kipataan taaksepäin. Normaalien teräslaitojen yläpuolelle yrittäjä rakensi verkkoseinät tilavuuden kasvattamiseksi.

”Kuormatilan pohja ja laidat on verhoiltu filmivanerilla, joka suojaa peltiä kolhiintumiselta edesauttaen samalla kuorman tyhjentymistä”, kertoo Ala-Heikkilä kokonaismassaltaan 5,2 tonnin ajokistaan, jonka kantavuudeksi rekisteriote kertoo 2400 kiloa.

Puunajon ohella Ala-Heikkilä hyödyntää Dailyä myös maatilan kuljetuksissa, joten energiapuun ohella laitojen sisällä saattaa kulkea niin heiniä, apulantaa kuin maa-aineksiakin.

”Monesti puuvaja on tontin takimmaisella kulmalla, mutta lyhyehkön akselivälin ansiosta Daily taipuu suhteellisen helposti myös takapihoille. Tarkkana on kuitenkin oltava, sillä kuormattuna tämä menee paikkaan, josta ei välttämättä ole poispääsyä tyhjällä autolla. Tasauspyörästön lukko yhdessä nastarenkaiden kanssa ovat osoittautuneet tarpeellisiksi varusteiksi”, kertoo puukauppias.

”180 hevosvoiman kone on osoittautunut pirteäksi voimanlähteeksi. Ero aikaisempaan 100-hevosvoimaiseen koneeseen on varsin huomattava”, kertoo Ala-Heikkilä kokemuksiaan ensimmäiseltä 30 000 ajokilometriltä. Vuoden ikäinen Daily saa Ala-Heikkilältä muutoinkin varsin kiitettävän arvosanan.

”Polttoainetalous on linjassa, sillä kulutuslukema on ajotietokoneen mukaan 10 litran tietämissä per 100 kilometriä. Aikaisempaan Dailyyn verrattuna ohjaamon lämpöeristys on parantunut mielestäni huomattavasti”, linjaa Ala-Heikkilä.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi