Uutiset

Autot

Iveco Daily 55S18W 4×4

Monipuolisen Iveco Dailyn yksi ulottuvuus on hyvin maastokelpoinen nelivetomallisto. Vaihteita, lukkoja, jämeryyttä ja muita ominaisuuksia on tarjolla haastaviinkin tehtäviin. Pelastuksen, puolustusvoimien, sähkölaitosten tai kiinteistönhuollon tehtävissä tällaiselle on käyttökohteita erilaisin päällirakentein, mutta voisi se olla myös hieman valtavirrasta poikkeavan matkailuauton alusta.

Nelivetoisessa Dailyssa on paljon tuttua Dailya. Ohjaamo on muutamia lisäkytkimiä lukuun ottamatta samanlainen, mukavaan työkäyttöön suunniteltu. Nelivetomalli on saatavana sekä normaalilla kolmen hengen ohjaamolla sekä miehistöohjaamolla. Runko on C-palkista valmistettu tikapuurunko Dailyjen tapaan ja on vahvuus tässäkin versiossa.

Nelivedossa käytettävä moottori on uusi 132-kilowattinen (180 hv), kolmilitrainen Heavy Duty -malli, jossa Euro 6 -paakokaasuluokaan päästään pakokaasujen takaisinkierrätyksen (EGR) ja pelkistyskatalysaattorin (SCR) avulla. Aikaisempaan versioon verrattuna on moottorista saatu vääntöä 30 Nm enemmän (400 Nm → 430 Nm). Nykyaikaisen moottorinohjausjärjestelmän ansiosta vääntöä on tarjolla pienille kierrosluvuille asti, mikä on eduksi erityisesti maastoajossa.

Voimansiirto maastoon

Merkittävimmät eroavaisuudet takavetoisiin Dailyihin verrattuna ovat voimansiirrossa. Päävaihteistona on kuusinopeuksinen manuaalivaihteisto, jonka jatkona on nelinopeuksinen alennusvaihteisto. Näin kaikkiaan saadaan 24 välityssuhdetta eteenpäin ja neljä taakse. Hitaimmalla vaihteella mennään jo hyvin hitaasti ja erilaisiin käyttötarkoituksiin löytynee jo useampikin sopiva välityssuhde. Osa nopeuksista menee tietysti jo liki samoihin jonkin toisen vaihdeyhdistelmän kanssa.

Tasauspyörästöjen ansiosta neliveto toisaalta saadaan kääntymään jouheasti, mutta tiukassa paikassa auto muuttuu yksipyörävetoiseksi. Ilmiötä vastustetaan Dailyssa kaikkien kolmen tasauspyörästön lukitusmahdollisuudella. Lukitukset ovat mekaanisia, mitä maastoajoa harrastavat arvostavat: auto on oikeasti joka pyörällä vetävä epätasaisesta pidosta huolimatta.

Akselit ovat jäykät, mikä on raskaassa käytössä kestävä ja tukeva ratkaisu, joskaan maasto-ominaisuudet eivät pärjää erillistuetulle vaihtoehdolle. Myös rengastuksessa on huomioitu maasto-ominaisuudet. Peruskoko on 9,5R17,5 ja vaihtoehtona on 225R16.

Vakuuttaa maastossa

Pääsimme kokeilemaan nelivetoista Dailya Arctic Trucks Finlandin testikeskuksen maastoajoradalla, josta ei haasteita puutu. Kalliot, kivikot, kapeikot ja pehmeiköt haastavat maastoajokalustoa kunnolla ja Daily pääsi näyttämään mihin pystyy. Oikeita ajolinjoja ja maastoajon niksejä oli matkassa opastamassa itse Ville Viikari. Hän pitää Dailyä kiinnostavana kohteena maasto-ominaisuuksien virittämiseen. Esimerkiksi valmiiksi riittävän hitaat välitykset tekevät rengaskoon suurentamisesta järkevää ilman, että nopeus kasvaisi liiaksi.

Vaihteisto antaa mahdollisuuksia sopivaan nopeuteen runsaasti eikä haastavassakaan maastossa tarve hakea kaikkein pienintä vaihdetta. Myös moottorin vahva tasainen vääntö jo tyhjäkäyntikierroksilla tuo helppoutta maastoajoon.

Näkyvyys on korealta hyvä ja pystyhkö ajoasento on maastoajoon oikein sopiva. Omat haasteensa luo auton korkeus, sillä kallistuksissa yläosat tulevat kohdasta, missä renkaat koskettavat maata, huomattavasti. Vaikka lavan ylitys ei tässä autossa ole kovin pitkä, on sekin oma haasteensa, ettei se osu puihin. Ennakointi onkin tässä kova sana. Eteneminen sujuu vakuuttavasti alamäissäkin jarruun koskematta – ei tarvitse kuin antaa mennä, tekniikka hoitaa rauhallisen etenemisen.

Lue seuraavaksi