Uutiset

Autot

Iveco Bus hätkäytti Ellisup-konseptilla

Belgiassa järjestettyjen Busworld-messujen ennakkoluulottomin ja huomioarvoltaan suurin kampe nähtiin Ivecon osastolla. Tulevaan luotaavan Ellisup-sähköbussin kehittämisessä on Ivecon ohella ollut lukuisa joukko lähinnä joukkoliikenteen ja sähkökäytön parissa toimivia tahoja, joiden tavoitteena on ollut kehittää uutta ajattelua edustava sähköbussi. Neliakselista, napamoottorein varustettua bussia ladataan päätepysäkeiltä löytyvillä pikalatauspisteiltä. Toimijoiden mukaan konseptiautoasteella olevan Ellisup-bussin elinkaarenaikaiset kustannukset jäävät johdinautoa alhaisemmiksi.

Neljässä pyörässä olevissa napamoottoreissa hyödynnetään uutta, akkujen ja superkapasitaattoreiden yhdistelmää, joka tarjoaa erinomaisen kestävyyden. Pieni rengaskoko tuo matkustamoon lisää tilaa, mikä helpottaa matkustajien liikkumista ja kasvattaa viihtyvyyttä matkan aikana. Muotoilussa on muutoinkin rikottu perinteisiä rajoja ja konseptin yhtenä tarkoituksena onkin herättää keskustelua siitä, mitä tulevaisuuden linja-autolta odotetaan. Ivecon edustajien mukaan ennakkoluulottomassa ja tulevaan luotaavassa Ellisup-konseptissa on huomattava joukko nopeasti käyttöönotettavissa olevia teknisiä ratkaisuja.

Iveco Bus esitteli myös myyntikunnossa olevaa kalustoa, joka on sekin monin paikoin viilattu vastaamaan huomisen haasteita. Keneltäkään lehdistötilaisuuteen osallistuneelta ei jäänyt huomaamatta, että Iveco Bus lukeutuu valmistajiin, joiden kalustossa Euro 6 -päästötaso saavutetaan ilman pakokaasujen takaisinkierrätystä. Ivecolaisten mukaan FPT:n kehittämä Hi-eSCR-teknologia asettuu polttoainetaloudeltaan ja elinkaarikustannuksiltaan markkinoiden kärkeen.

”Euro 6 -mallistomme auttaa liikennöitsijöitä saavuttamaan kustannussäästöjä sekä vähentämään liikennöinnistä syntyviä päästöjä”, muistutti Ivecon  Pierre Lahutte, jonka mukaan patentoitu Hi-eSCR-järjestemä on erinomainen esimerkki Ivceo-konsernin teknisestä osaamisesta.

Lahutten mukaan uudet moottorit ovat ominaisuuksiltaan aiempaa tehokkaampia ja vääntöominaisuuksiltaan parempia. Tector 7 –moottorin tilavuus on kasvanut 5,9 litrasta 6,7 litraan ja Cursor 9-koneen vastaavasti 7,8 litrasta 8,7 litraan.

”Nykyinen Tector 7 vastaakin ominaisuuksiltaan paljolti aiempaa Cursor 8-moottoria ollen kuitenkin huomattavasti keveämpi”, kertoo Lahutte, jonka mukaan uusi Urbanway-kaupunkiauto on edeltäjäänsä Citelistä jopa 800 kiloa keveämpi osin keveämmän moottorin, osin muiden teknisten ratkaisujen ansiosta.

Crossway on moniosaaja, joka on saavuttanut luokassaan erittäin hyvän markkina-aseman eri puolilla Eurooppaa. Uuden moottoritekniikan myötä Crossway on aiempaa houkuttelevampi vaihtoehto kaupunkiliikenteeseen useana eri pituusvaihtoehtona. Valmistajan mukaan matkustamon melutaso on puolitettu aiempaan verrattuna. Pitkät suomalaiskuljettajat kiittelevät myös kooltaan kasvanutta kuljettajan aitiota.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi