Uutiset

Autot

Ilmajousituksella mukavampaa matkailua

Jousitusten parissa pitkän päivätyön tehneen Vallilan Takomo Oy:n tuotevalikoimaan on jo useiden vuosien ajan kuulunut VB-Airsuspension BV:n valmistamat, keveään kalustoon tarkoitetut ilmajousitussarjat. Vallilan Takomon Teemu Punkan (vas.) mukaan tämä hollantilaistoimija taasen tekee erittäin tiivistä yhteistyötä useimpien ajoneuvovalmistajien kanssa, joten tuotekehityksessä huomioidaan aina valmistajan rakenteille asettamat vaatimukset.

”Matkailuajoneuvo hankitaan useimmiten vapaa-ajan käyttöön, jolloin ajoneuvolla liikkumisen tulisi olla mukavaa ja turvallista”, muistuttaa Espoon Hymer Centerin Antti Kekäläinen (oik.).

Tietyt Fiat Ducatoon tai Mercedes-Benz Sprinteriin pohjautuvat Hymer-mallit on tilattavissa suoraan tehtaalta joko täysilmajousituksella tai takailmajousituksella, mutta useimmiten jousitusmuutokset tehdään jälkiasennuksena kohdemaissa.

Mukavuuden ja turvallisuuden näkökulmasta parhaaseen ratkaisuun päästään aina täysilmajousituksella, jolla korvataan etupään kierrejouset ja takapään vääntösauvajouset.

”Niin, ja tehdasvarustelu tarkoittaa tässä kohdin jälkiasennusta, sillä Hymer luottaa ilmajousituksissa yksinomaan VB-Airsuspensionin tuotteisiin”, muistuttaa Kekäläinen, jonka mukaan tiivis yhteistyö jousitusvalmistajan ja matkailuajoneuvotehtaan välillä on tuonut muutoksia niin autoihin kuin jousituksiinkin.

Parempien ajo-ominaisuuksien ohella ilmajousitus tuo mukanaan lukuisia muitakin mukavuutta kasvattavia ominaisuuksia. Tasonsäätömahdollisuuden ansiosta ajoneuvo tasaa itsensä vaakasuoraan asentoon leiriydyttäessä. Tasonsäätöä voidaan käyttää myös laivaan ajettaessa tai muutoin epätasaisessa maastossa ajettaessa estämässä pohjakosketusta. Kaikkia ilmajousituksen toimintoja käytetään langallisen kauko-ohjaimen avulla joko kuljettajan istuimelta tai sen välittömästä läheisyydestä.

Lue koko artikkeli Ammattiautot -lehden numerosta 4-2013.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi