Uutiset

Autot

IAA 2012 -jälkipalaksi bussikalustoa

Näyttelyssä jaettiin perinteiseen tapaan tunnustus vuoden merkittävimmälle bussiuutuudelle, joka kansainvälisen lehdistön mielestä oli tällä kertaa ensimmäisenä Euro 6 –päästötasoon yltävä kaupunkibussi – Mercedes-Benz Citaro.

Kaupunkiauton Euro 6-luokituksen mukaisessa moottorissa hyödynnetään SCR-tekniikkaa, joka on yhdistetty pakokaasujen takaisinkierrätykseen ja partikkelisuodattimeen. BlueEfficiency Power -moottorisarjan kuusisylinterisessä OM 936 -rivimoottorissa on tilavuutta 7,7 litraa ja OM 470 -moottorissa puolestaan 10,7 litraa.

Taloudellisuutta parantamaan on kehitetty edistyksellinen virran talteenottojärjestelmä, joka varaa superkondensaattoreita, kun latausgeneraattorin tuottoa on edullisesti tarjolla esimerkiksi alamäkeen ajettaessa. Kun taas moottoritehon tarve on suuri, on superkondensaattoreista vapautettavissa virtaa sähköjärjestelmän tarpeeseen, jolloin moottorin kuormitus on pienempi ja polttoainetta säästyy. Järjestelmän ansiosta Euro 6-tason Citaron polttoainetalous on noin viisi prosenttia edeltäjäänsä parempi, mikä vuositasolla tarkoittaa keskimäärin noin tuhannen polttoainelitran ja 2,6 hiilidioksiditonnin säästöä.

Järjestelmä dieselpartikkelisuodattimet tarvitsee puhdistaa vain kolmen vuoden tai 350 000 kilometrin välein.

Myös ajo- ja matkustusmukavuus on kehittynyt; Kuljettajan työtilan kokoon, säilytystiloihin, ergonomiaan ja näkyvyyteen on kiinnitetty erityishuomiota. Matkustusmukavuus huomioitiin myös ”Vuoden linja-auto 2013” -titteliä luovutettaessa. Sisääntulo- ja poistumistiet ovat tilavat ja hyvin valaistut. Miellyttävästi valaistut sisätilat tekevät matkustuskokemuksesta hyvän.

Yksi voittoon kantava tekijä oli myös Citaron näyttävä muotoilu. Uusien moottoreiden takia auton peräosa suunniteltiin vielä uudelleen. Elegantisti kaartuva takalasin pyöristetty yläreuna korostaa sen tyylikkyyttä. Samassa yhteydessä muotoiltiin ja uudistettiin moottoritilan luukku ja takavalot, joissa nyt käytetään energiaa säästäviä LED -valaisimia.

Turvallisuutta on parannettu kehittämällä uusi törmäyksen vaimentava rakenne kuljettajan ympärille. Myös matkustamon turvallisuutta on kehitetty täyttämään vaativimmatkin turvallisuusnormit. Uusi Citaro on myös luokassaan ensimmäinen ESP- ajovakaudenhallintajärjestelmällä varustettu linja-auto.

Tapani Palo, Ari Perttilä, Miika Nyrö

Lue koko artikkeli oheisesta pdf-tiedostosta:

Lue seuraavaksi