Uutiset

Autot

Huippuvarusteltu huoltoauto vaativiin töihin – kuuden yhtiön voimalla homma toimii

Koska omalla merkillä ei ole tarjota sopivan kokoluokan autoa, kääntyy katse Ivecon puoleen. Volvo CE:n toimialapäällikkö Michael Wackström kertoo, että hän antaa Iveco Finlandin Arto Mäkiselle tarkat tiedot minkälainen auto tarvitaan. Arto laskee tarjouksen ja sopimuksen synnyttyä Iveco hoitaa loput ja noin viiden-kuuden kuukauden kuluttua Volvo CE:n pihaan rullaa uusi Iveco -huoltoauto. Näin tapahtui myös joulukuussa, kun Mäkinen luovutti Volvo CE:lle Iveco -huoltoauton, johon Närpiön Erikoisvaunut NEK Oy valmisti erilliskorin, Verhoomo Sorsa Oy asensi huoltokalusteet, Teippi-Z hoiti teippaukset ja VTA Tekniikka Oy asensi kuormausnosturin. Asiakkaan ja viiden toimijan yhteistyö onnistuu loistavasti, kun asialla ovat alansa ammattimiehet.

Volvo CE:n toimintaan kuuluu raskaiden maarakennuskoneiden huolto usein vaikeidenkin olosuhteiden takana. Tämän kokoluokan koneiden huollossa on periaatteena, että korjaamo siirtyy koneen luokse eikä päinvastoin. Varaosien paino ja samalla myös kuljetettavien öljyjen määrä on kasvanut. Tämä aiheuttaa huoltoautoille kovat vaatimukset ja Wackström toteaa Iveco -kuorma-autojen osoittautuneen parhaiksi vaihtoehdoiksi. Niissä kantavuudet riittävät ja niiden lujuus ja kulkukyky riittää vaikeisiinkin maastoihin. Huoltoautoissa merkittävin tekijä ei ole  hankintahinta vaan käytännön toimivuus ja Volvon omien asiakkaiden huippuluokan palvelutason takaaminen.

Ivecot ovat osoittautuneet myös taloudellisesti järkeväksi sijoitukseksi pitkällä aikavälillä”, toteaa Wackström. ”Tulevaisuudessa huollon ja jälkimarkkinoinnin merkitys tulee vain kasvamaan, ja siinä huippuluokan huoltokalustolla on ensisijaisen tärkeä tehtävä”, summaa Wackström.

Volvo CE panostaa pitkäaikaisiin asiakassuhteisiin

Volvo CE:n toiminta on aina perustunut luottamukseen ja ansaittuihin ja kestäviin asiakassuhteisiin. Sama periaate toimii myös toisin päin ja niinpä Iveco on toimittanut Volvo CE:lle jo 20 huoltoautona toimivaa kuorma-autoa. Yhteistyö on aina toiminut hyvin ja kumpikin osapuoli tietää miten asiat hoidetaan. Volvo CE:n huoltoautojen käyttöikä on pitkä, jopa kymmenen vuotta, sillä kilometrejä ei niihin hirvittävästi vuodessa tule.

Wackström kertoo, että he vaihtavat vuoden aikana kaksi tai kolme autoa ja nyt he ovat päättäneet keskittyä erilliskorisiin autoihin, joita onkin hankittu jo kuusi kappaletta. Tarkoituksena onkin käyttää samaa koria, kalusteita ja kuormaus- tai takalaitanostinta ainakin kahdessa alustassa ja näin lisätä taloudellisuutta. ”Käyttämämme yhdistelmä on vuosien mittaan osoittanut toimivuutensa ja kestävyytensä”, kertoo Wackström.

Ivecon valikoima tarjoaa mahdollisuudet

Auton myynyt Arto Mäkinen Iveco Finlandin toimipisteestä on erittäin tyytyväinen pitkäaikaiseen asiakassuhteeseen Volvo CE:n kanssa. Vuosien mittaa hänelle on tullut kokemusten avulla selkeä kuva siitä, minkä tyyppinen auto Volvo CE:lle kulloinkin tarvitaan.

Kun auton tuleva työn kuva on selvä, Arto laskee riittävät kantavuudet ja katsoo myös sopivan kokoluokan. Auton tulee olla riittävän tilava kuljettamaan tarvittavat varaosat ja työkalut, mutta samalla sen tulee olla mahdollisimman näppärä, sillä usein huoltopaikka saattaa sijaita ahtaassa kaupungin keskustan rakennuskohteessa. Tässä Ivecon laaja mallisto on edukseen, sillä siitä on ammattimiehen helppo rakentaa sopivan alustan kautta loistava yhdistelmä jokaiseen työtehtävään.

Mäkinen tuntee alan hyvin ja siksi hän tietää kenelle mikäkin auto kannattaa laittaa varusteltavaksi. ”Esimerkiksi NEK ja Verhoomo Sorsa ovat osoittautuneet luotettaviksi kumppaneiksi”, kehaisee Arto. Kun huoltoautot vuosien päästä palaavat Mäkisen hoiviin, on niiden jälleenmyynti myös helppoa. ”Autojen kanssa on hyvin vähän ongelmia, sillä Volvo CE:n huoltomiehet ovat ammattimiehiä ja heille on kunnia-asia päästä perille myös vaikeissa olosuhteissa. Tämän ammattiylpeyden ansiosta he ajavat järkevästi ja huolehtivat myös autostaan hyvin”, kiittelee Mäkinen.

Tuotekehitys ja yhteistyö asiakkaiden kanssa NEK Oy:n vahvuus

Närpiöläinen NEK Oy on jo vuodesta 1985 valmistanut erikoiskoreja ja -vaunuja ja valikoima on vuosien mittaan laajentunut kattamaan koko jakelukorien skaalan 26 tonnin kokonaispainoon saakka, sisältäen myös ATP- ja ADR-luokitellut korit. Heillä on pitkä kokemus yhteistyöstä niin Ivecon kuin Volvo CE:n kanssa ja he tekevät jatkuvaa kehitystyötä asiakkaiden toivomusten ja kokemusten mukaisesti.

”Volvo CE:n huoltoauton kaltaisissa tapauksissa kyseessä on aina mittatilaustyö, joka vaatii tarkkaa räätälöintiä ja asiakkaiden vaatimusten ja lakipykälien yhteensovittamista”, kertoo NEK Oy:n Tero Saari. ”Tulevat varustukset kuten nosturin ja huoltokalusteiden sijoitukset vahvikkeineen tulee ottaa tarkkaan huomioon. Samoin asiakkaan erikoisvaatimukset huomioidaan ja esimerkiksi tähän koriin asennettiin Volvon toivomuksesta kaksi kattoikkunaa sekä alumiinilattia”, jatkaa Saari.

NEK Oy on selvästi kuunnellut asiakastoiveensa tarkkaan ja konseptin toimimisesta kertoo se, että vastaavan tyyppisiä huoltokoreja on toimitettu runsaasti myös Norjaan ja Ruotsiin. Saari kiittelee Wackströmiä arvokkaasta palautteesta ja Mäkistä tarkasta projektin hallinnasta. ”Toimivan yhteistyön ja asiantuntemuksen ansiosta huoltoauton kaltaiset isotkin projektit onnistuvat sujuvasti”, päättää Saari.

Sortimot Verhoomo Sorsalta

Verhoomo Sorsa Oy on viidellä paikkakunnalla toimiva henkilö- ja hyötyajoneuvojen varustaja. Yritys edustaa laadukasta ja todella laajavalikoimaista Sortimo- huoltoauto­ka­lustetuoteperhettä. Wackström kiitteleekin Sortimon laajaa tarjontaa, josta on myös Volvo CE:n autoihin löytynyt aina tarvittavat varusteet ja kalusteet. ”Niiden kestävyys ja toimivuus kovassa käytössä ovat osoittautuneet hyviksi ja tarkkoja kriteereitämme vastaaviksi”, toteaa Wackström. Hän antaa erityskiitosta myös sille, että Sorsalla kaikki tehdään kerralla kuntoon eikä turhia reissuja tarvitse tehdä. ”Myös palvelu on Sorsalla aina ollut ammattitaitoista ja nopeaa”, jatkaa Michael.

Verhoomo Sorsan Panu Lahtinen kertoo heidän nopeutensa johtuvan ammattitaidon lisäksi tehokkaan suunnitteluohjelman käytöstä. Se mahdollistaa tapauskohtaisen tarkan suunnittelun ja varmistaa kokonaisuuden toimivuuden.

Volvolle menevissä huoltoautoissa on runsaasti tilaa isoille varaosille ja samalla laatikostoja on riittävästi kaikille tarvittaville pienemmille osille sekä työkaluille. ”Huoltoauto on liikkuva autokorjaamo eikä kalliin maarakennuskoneen korjaus saa jäädä kesken yksittäisen osan puuttumisen vuoksi. Niinpä tilankäyttö on suunniteltu tarkasti mahdollisimman tehokkaaksi”, kertoo Lahtinen. Sortimon kalusteet ovat erittäin pitkäikäisiä ja niiden kestävyyteen ollaan Volvolla oltu hyvin tyytyväisiä. Esimerkkinä Wackström mainitsee laatikostot, joita ei ole vuosien mittaan tarvinnut vaihtaa ensimmäistäkään. Laatikot pysyvät kovassakin röykytyksessä kiinni ja laatikonpohjien muovimatot ovat kestäneet kulutusta hyvin. ”Koska Sortimon kalusteet kestävät meidän käytössämme, niin ne kestävät melkein missä vain”, tiivistää Wackström.

Palfinger-nosturien asiantuntija VTA Tekniikka

VTA Tekniikka Oy on Vantaalla toimiva raskaan kuljetuskaluston nostolaitteiden ja kuormatilan lämmönsäätölaitteiden maahantuontiin ja myyntiin sekä niiden asennus-, varaosa- ja huoltopalveluihin erikoistunut yritys. Volvo CE:n huoltoautoprojektissa VTA vastasi Palfinger -kuormausnosturin myynnistä ja asennustyöstä.

Myös VTA on tyytyväinen projektin sujuvuuteen ja Mäkinen saa kiitosta lankojen hallussapidosta. ”Kaikki meni prikulleen kuten sovittiin. Aikataulut pitivät, NEK hoiti vahvikkeet paikoilleen ja kaikki tiesivät missä mennään”, kertoo VTA Tekniikan Arto Kainsalo. ”Yhteistyö toimi loistavasti ja homma sujuu jatkuvasti yhä jouhevammin”, jatkaa Kainsalo. Tähän huoltoautoon asennettiin sähköhydraulinen Palfinger PC 1500 -kuormausnosturi, jonka maksiminostomomentti on 1 500 kiloa ja ulottuma 3,1 metriä. Sähkötoimisessa nosturissa on myös yksi tukijalka sekä käyttöviputeline, joka tarjoaa lisää käytettävyyttä ja turvallisuutta. ”Asiakkaan työtehtävien niin vaatiessa voidaan VTA:lla asentaa tarvittaessa myös kestävä ja varmatoiminen MBB -takalaitanostin”, muistuttaa Kainsalo.

Viimeistelystä vastaa Teippi-Z

Huoltoauton ollessa varustelun kannalta valmis, vietiin se Vantaalla sijaitsevaan autoteippauksen ja muun visuaalisen pinnankäsittelyn ammattilaisen Teippi-Z Oy:n hoiviin. Teippi-Z teippaa vuodessa noin 600 autoa, joista paketti- ja kuorma-autojen osuus on yli 500. Tämä todistaa yrityksen kokemuksen ja tehokkaat toimintatavat. Alan ammattilaisia heillä työskentelee tusinan verran, mikä takaa nopean toimitusajan ja yksittäinen autoteippaus valmistuu noin vuorokaudessa. Volvo CE:n huoltoautoprojektista ei Teippi-Z:n Ari Vepsäläisellä ole kuin hyvää sanottavaa. ”Auto tuli ajallaan ja kaikki valmistelut olivat kuten pitikin”, kiittää Vepsäläinen.

www.volvoce.fi
www.iveco.fi
www.nek.fi
www.verhoomosorsa.fi
www.vta.fi
www.teippi-z.fi

Lue seuraavaksi