Uutiset

Autot

Hilltip-tuotteet tienpitoon

Kiinteistöjen kulkuväylien ja piha-alueiden kunnossapitoon avolavainen pakettiauto eli pick-up on tarpeellisilla lisälaitteilla varusteltuna monelle käyttäjälle sopiva työväline. Pietarsaaressa toimiva Oy Hilltip Ab osaa pick-upien varustelun.

Hilltip on perheyritys, joka on vuodesta 2004 lähtien toimittanut teiden kunnossapitoon tarkoitettuja laitteita erityisesti pick-upeihin, mutta myös keveisiin kuorma-autoihin, traktoreihin ja kuormaajiin. Alkujaan laitteet tuotiin pääsääntöisesti Yhdysvalloista, mutta nykyisin tuotteet valmistetaan itse.

Oma tuotanto

Hilltipin toimitusjohtaja Tom Mäenpää kertoo hieman taustoja omaan tuotantoon siirtymiselle: ”Pohjois-Amerikassa pick-upit ovat järeämpiä kuin Euroopassa. Niinpä myös työlaitteet ovat järeämpiä ja eurooppalaiseen käyttöön siten hieman liian painavia”, Tom Mäenpää selvittää.

Yrityksen myyntipäällikkö Frank Mäenpää kertoo, että nykyisin Hilltip myy vain omassa tehtaassa valmistettuja tuotteita. ”Olemme suunnitelleet ja kehittäneet tuotteet vastaamaan eurooppalaisia tarpeita”, Frank Mäenpää kertoo. ”Merkittävin ero Pohjois-Amerikassa valmistettuihin tuotteisiin on painossa. Täällä vaaditaan kevyempiä laitteita”, hän jatkaa.

Hilltip valmistaa tuotteensa Pietarsaaressa syksyllä 2014 käyttöönotetussa, 2000 neliömetrin suuruisessa tehtaassa. ”Tilat ovat nyt jo liian pienet”, arvioi Tom Mäenpää ja jatkaa: ”Tuotteitten kysyntä on kasvanut niin paljon, että lisätilaa täytyy rakentaa.” Työntekijöitä on ajankohdasta riippuen 15 – 20, mutta määrä tulee pikkuhiljaa kasvamaan.

Tienhoitovarusteita

Hilltipin tuotevalikoima on laaja, mutta keskeisimpinä tuotteina ovat pick-upien aurat, sirottimet ja liuoslevittimet.

Oleellinen osa tuotannossa ovat myös automallikohtaiset sovitteet, joilla laitteet kytketään autoihin. Tavoitteena on, että mahdollisimman suuri osa lisälaitteiden vaatimasta tekniikasta on itse laitteessa, jolloin autoon tehtäviä muutoksia on mahdollisimman vähän.

Esimerkiksi auran vaatima hydrauliikka ja tarvittavat valaisimet ovat itse laitteessa. Autosta tarvitaan vain virransyöttö ja toimintojen ohjaus. ”Sirottimissa ja liuoslevittimissä, jotka voivat olla myös yhdistetty, käytetään ohjainlaitetta, jolla voidaan tarkasti dokumentoida työn tekeminen. Laite tallentaa tiedon siitä missä, milloin ja miten paljon liuosta tai kuiva-ainetta on levitetty. Myös auraus on mahdollista dokumentoida”, Frank Mäenpää selvittää.

Edistyksellistä tekniikkaa

Hilltipin omaa suunnittelua ja tuotantoa olevan ohjaimen toiminta perustuu CAN-väylätekniikan hyödyntämiseen. Työlaitteen  lisäksi ohjaimeen voidaan liittää myös työ- ja varoitusvalojen tai muiden laitteiden käyttö. Jokaista automallia varten Hilltipillä valmistetaan myös tarvittavat johtosarjat lisälaitteiden toimintoja varten.

Vähemmän teknologiaa on SweepAway-harjassa, joka on kuin jokaisen asuintalon ovenpielestä löytyvä porrasharja, mutta vain suuremmassa mittakaavassa. Se soveltuu hyvin kaivukoneen, haarukkatrukin tai kuormaajan lisälaitteeksi ja on parhaimmillaan silloin, kun harjattava alue ei ole kovin iso. Esimerkiksi kaivutöiden jälkien siivoaminen sujuu hyvin kauhan tilalle vaihdettavalla harjalla.

Todellinen vientiyritys

Hilltipin tuotannosta 90 – 95 prosenttia menee vientiin. Vientimaita on paljon, periaatteessa kaikki maat, joissa on olemassa lumisateen riski. Saksassa on tytäryhtiöllä myyntikonttori, joka hoitaa myyntiä Manner-Euroopassa. Eksoottisimpien vientimaiden joukkoon kuuluvat Israel ja Iran. ”Toimitimme kaksi auraa Bahrainiin lentokentälle. Mikä lie kiire ollut, sillä toimitus tapahtui lentorahtina. Ehkä säätiedotuksessa oli luvattu lumisadetta”, Tom Mäenpää kertoo erikoisesta toimituksesta.

Lue seuraavaksi