Uutiset

Autot

Hiljaista matkustusmukavuutta – Ford Transit 350L 2,2 TDCi 140 hv Trend

Ford Transit on varautunut tulevaisuuden haasteisiin uudella laajalla mallisarjalla, jonka valikoima sisältää erilaisia vetotapoja ja kantavuuksia, kolme akseliväliä, kolme kattokorkeutta sekä neljä koripituutta. Tästä tarjonnasta löytyy varmasti sopiva ajoneuvo jokaiseen tämän kokoluokan työtarpeeseen. Koeajoimme helmikuun pakkasissa ja lumimyräköissä Ford Transit 140 T350 Trend -pakettiauton, joka osoittautui odotusten arvoiseksi ja Suomen olosuhteisiin hyvin sopivaksi ajopeliksi.

Tyylikäs ulkomuoto, monikäyttöinen tavaratila ja ohjaamon reilut säilytystilat tekevät Transitista monipuolisen liikkuvan toimiston. Trend-mallisarjan vakiovarustelu on erittäin kattava ja selvästi suunniteltu tarjoamaan miellyttäviä ajokokemuksia ja käytännön toimivuutta jokapäiväiseen työhön. Ulkoisesti huomio kiinnittyy ensimmäiseksi sävylaseihin sekä uuteen säleikköön ja korinväriseen etupuskurin keski-osaan. Laadukkuudesta kertovat myös ruostumattomasta teräksestä valmistetut riittävästi karhennetut astinlaudat etupuskurissa. Nämä osoittautuivat Suomen olosuhteisiin todella tarpeellisiksi varusteiksi, joita oppi arvostamaan nopeasti.

Ohjaamo ja kuormatilat ammattilaisen makuun

Transitissa on luonnollisesti kauko-ohjattava keskuslukitus ja myös konepelti aukeaa avaimella. Ohjaamoon nousu on kunnon rappusten ansiosta vaivatonta ja tilaa istuimelle nousuun on riittävästi. Ohjaamon yleisilme on erittäin siisti ja esimerkiksi materiaalivalinnoissa on keskitytty tyylikkyyteen, toimivuuteen ja kestävyyteen.

Mukava ajoasento löytyy sopivan jämäköiden istuinten ja monipuolisten säätöjen ansiosta helposti, mutta ratin säätöominaisuuden puuttuminen hieman kummastuttaa. Transitin hallintalaitteet todistavat vuosikymmenten kokemuksesta ja kehitystyön onnistumisesta. Kaikki tarvittavat löytyvät sieltä mistä niitä etsiikin, eikä yllätyksiä hallintalaitteiden käytössä pääse syntymään. Ammattikäytössä tarvittavia säilytystiloja löytyy riittävästi ja plussa tulee myös kojelaudan keskiosan taitettavasta kirjoitustelineestä mukitelineineen.

Transitissa on kiinnitetty huomiota kuormatilojen toimivuuteen ja älykkään suunnittelun ansiosta esimerkiksi pyöränholvien väliin jäävä tila on luokkansa suurin. Täysikokoiset takaovet aukeavat 180 astetta ja kuormaaminen onnistuu turvallisesti ja nopeasti. Puolikorkeat MDF-kylkivanerit sekä täyspitkä kumimatto suojaavat sekä ajoneuvoa että kuljetettavaa kuormaa. Myös jämeriä kiinnityspisteitä on asennettu riittävästi ja kaikentyyppisten tavaroiden turvallinen kiinnitys onnistuu varmasti. Tarpeellinen väliseinän ikkuna on myös vakiovarustelistalla ja sisävaloja tavaratilasta löytyy neljä kappaletta.

Transit ja talvi on toimiva yhdistelmä

Transit sai koeajossamme kohdata Suomen talven kaikki ”mukavuudet”, sillä ilmaston tarjonnassa olivat niin lumimyräkät, 25 asteen pakkaset kuin nollakelin suolakahlaukset. Auto vastasi haasteisiin kunnialla osoittaen samalla, että Transitin varustelussa on myös Pohjolan olosuhteet otettu vakavasti huomioon. Polttoainekäyttöisen, ajastimella varustetun lisälämmittimen ansiosta matkaan lähtö sujui miellyttävästi myös pakkasaamuina.

Fordin Quickclear-tuulilasin lämmitys on erittäin tärkeä turvallisuusominaisuus. Sen ansiosta huuru katoaa ikkunasta nopeasti ja näkyvyys säilyy myös vaikeissa olosuhteissa. Myös sivupeilit ovat lämmitettävät ja sähköisesti säädettävissä, joskin peilien koko saisi olla hieman suurempi. Nahkainen ohjauspyörä on käteen sopiva ja siitä löytyvät myös vakionopeudensäätimen hallintalaitteet. Heti ratin alla ohjauspylväässä sijaitsee radion ja bluetooth-hands free -laitteen ohjaimet. Mittaristo on selkeä ja ajotietokoneen näytöt tulevat sopivan korostetusti esille. Trend-malliston matkustusmukavuutta lisäävät manuaalinen ilmastointi sekä istuinten lämmitysmahdollisuus.

Miellyttävää matkantekoa

Vaihteistona Transiteissa on kuusiportainen manuaali, joka osoittautuu vaihtoväleiltään sopivaksi ja taloudellinen ajonopeus löytyy helposti. Muuttuvageometrisella ahtimella varustettu 140 hevosvoiman moottori kuljettaa etuvetoista autoa riittävän reippaasti ja jalkoihin ei tällä autolla jää kuormattunakaan. Kiihtyvyys on kokoluokkansa ehdotonta eliittiä.

Vääntöä löytyy mukavasti ja jousitus tarjoaa miellyttävän pehmeää kyytiä. Ohjaus on alansa huipputasoa ja ketteryyttä autossa on kokoonsa nähden yllättävän paljon.
Suurin ja mukavin yllätys Transitissa on hiljaisuus ja tärinöiden puuttuminen. Varsinkin matka-ajossa näitä ominaisuuksia osaa arvostaa ja esimerkiksi keskustelu matkustajien kanssa sujuu tavallisella puhevoimakkuudella. Fordilta kerrotaankin melutasoon kiinnitetyn erikoishuomiota, jonka myötä moottorista, kuormatilasta ja maantiestä kantautuvien äänien vaimentamiseen on paneuduttu tarkoin. Myös huoltoasemavierailujen välit osoittautuvat miellyttävän pitkiksi, sillä Transit on onnistuttu virittämään taloudelliseksi keskikulutuksen ollessa luokkansa alhaisimpia. Tähän on päästy kehittyneen teknologian avulla ja esimerkiksi jarrutuksessa syntyvää energiaa käytetään hyväksi akun lataamisessa.

Ajoturvallisuusjärjestelmät ovat Fordissa myös huippuluokkaa. Transitissa on esimerkiksi ESP-ajovakaudenhallintajärjestelmä, mäkilähdön avustin sekä luistonesto. Näiden avulla myös Suomen oloissa pärjää loistavasti. Pahimmilla metsäautoteillä olisi kaivattu nelivetoa, mutta maalaisjärkeä käyttämällä ei suuria ongelmia pääse syntymään. Kaiken kaikkiaan Transit on toimiva kokonaisuus. Uusi moottori antaa tehokkuutta ja taloudellisuutta, matkustamon äänitaso on miellyttävän alhainen ja ajettavuus yhdessä turvallisuuden kanssa ovat myös luokkansa parhaimmistoa. Ajoneuvoa ostettaessa myös Transitin kilpailukykyinen hinnoittelu sekä koko maan kattava huoltoverkosto kutsuvat asiakasta kohti lähintä Ford-autoliikettä.

www.ford.fi/hyotyajoneuvot/transit

Lue seuraavaksi