Uutiset

Autot

Fordin Jumbo Van täyskorkea tavarankuljettaja

Ford Transit on ollut kautta aikojen yksi suosituimmista pakettiautomerkeistä Suomessa. Toyota Hiacen sekä VW Transporterin kanssa merkki on hallinnut myyntitilastoja tasaisen tappavasti. Ensimmäiset Transitit valmistettiin jo vuonna 1965, jonka jälkeen se tuli tutuksi muun muassa poliisien virka-autona eli ”mustana maijana”. Ford Transit säilyi pitkään lähes muuttumattomana, kunnes vuonna 1986 esiteltiin kolmannen sukupolven Transit (VE6), joka oli moottoreita lukuun ottamatta täysin uudistettu edeltäjiinsä verrattuna.

Auton koko kasvoi sekä korin muotoilu muuttui virtaviivaisemmaksi. Etuakselin erillistuenta tuli uutuutena lyhyihin Transiteihin, kun pitkällä akselivälillä varustetut vielä olivat jäykkäakselisia. Moottoritehot kasvoivat, dieselmoottoreissa 70:stä 80:n hevosvoimaan, myöhemmin sai jo 100hv:n dieseliä. 5-vaihteiset vaihteistot yleistyivät vanhojen 4-vaihteisten sijaan. Myös tavara-autoissa tuiki tarpeellinen ohjaustehostin tuli Transitiin.

Seuraava suuri uudistus kolmannen sukupolven jälkeen tuli viidennen sukupolven myötä, joka esiteltiin vuonna 2000. Auton muotoilu muuttui jälleen täysin. Uutta oli myös etuveto, jonka voi valita takavedon sijaan. Ford piti takavetoa tärkeänä ominaisuutena suurempien kuormien kuljettamisessa, joten uusi mallisto suunniteltiin siten, että samaan peruskoriin voitiin asentaa joko etu- tai takaveto. Etuvetoisissa (V185) on 2,0 litran diesel (75-125hv) ja takavetoisissa (V184) joko 2,4 litran diesel (75-137hv) tai 2,3 litran bensamoottori (145hv). 6-vaihteinen vaihdelaatikko tuli tehokkaampiin takavetoisiin malleihin. Viidennen sukupolven Transitin uutuus oli myös laajentunut mallisto, eri akselivälejä tuli saataville kolme (SWB, MWB, LWB), samoin korin korkeuksia, lisäksi pitkäakselivälistä mallia sai nyt pidennetyllä korilla (LWB EL).

Vuonna 2006 tuli Transitista jälleen uusi mallisto, joka erosi jälleen edeltäjästään eniten keulan muotoilun osalta. Lisäksi ohjaamo uudistui täysin. Ensimmäisen kerran automaattivaihteistoa ei ollut saatavana Transitiin 2007 mallissa. Myös bensiinimoottori jäi pois Suomen markkinoilta. Etuvetoisten mallien 2.0 litrainen moottori korvattiin uudella 2,2 litraisella. 2,4 litran dieselin teho nousi 140 hevosvoimaan, sekä päästöjä pienennettiin kautta linjan uusissa malleissa. Vuoden 2007 Ford Transit valittiin vuoden pakettiautoksi. Vuonna 2008 Ford Transitiin oli mahdollista saada väkivahva 200 hv:n moottori (rivi 5, 3,2 l). 200 hv:n moottori oli saatavana ainoastaan takavetoisiin autoihin.

Ennen liikkeellelähtöä

Ensivaikutelma testiautosta oli korkea sekä pitkä, mutta yllättävän sulavalinjainen pakettiauto. Tai no, kyseessähän oli kokonaispaino säädösten mukaan kevytkuorma-auto. Auton keula ja varsinkin maski ajovaloumpioineen olivat muotoutuneet erittäin tyylikkäiksi vuoden 2006 muodon-muutoksessa. Ajovaloumpiot kaareutuvat nykymuodin mukaisesti voimakkaasti konepellin päälle ja keula oli kaiken kaikkiaan silmää hivelevän siro. Autoon paremmin tutustuessa ensivaikutelma vahvistuu. Kyseessä on moderni, mutta konstailemattomaan tavaraliikenteeseen rakennettu hyötyajoneuvo. Tavaratila autossa on todella hyvä, eikä ylimääräiset kulmat, kynnykset tai muunlaiset esteet vaikeuta kuormaamista.

Takaovet ovat suuret ja aukeavat riittävästi, jotta kuorman pystyy nostamaan auton sisälle trukkia hyväksikäyttäen. Paripyöristä johtuvat lokasuojien kohoumat pienentävät muuten mittavaa tavaratilaa. Uutuutena on auton ulkoseinille asennettu magneetit, joihin ylitse kääntyvät takaovet voidaan lukita. Kyseiset magneetit ovat erinomainen apu, kun autoa ovet avoinna peruutetaan vaikka kuormauslaiturille. Kuinkahan monet takaovet on kolhittu ruman näköisiksi peruutus- ja lastaustilanteissa. Oikean kyljen sivuovi on vakiovaruste ja tarpeellinen, suurta tavaratilaa mahdollisimman käytännöllisesti käytettäessä. Sivuovi oli toimiva ja riittävän iso, jotta lastaus onnistuu myös sitä kautta helposti. Mikäli tarvetta on toisen puolen sivuovelle, on se myös mahdollista lisävarusteena saada.

Kiinnityspisteitä Transitin tavaratilassa on riittävästi (lattiassa 12 kpl) ja ne tuntuivat riittävän jämäköiltä. Valaistus oli tavaratilaan hoidettu kolmella automaattisesti oven avaukseen reagoivalla sisävalolla. Valaistus on lampuilla riittävä, mutta sijoittelun osalta olisi huomautettavaa. Pinta-asennettujen suojaamattomien ”pallukka”-lamppujen elinikä ei tule olemaan kovin pitkä, joten pimeys odottanee Transitin omistajaa melko pian. Tavaratilan valot on kytkettävissä myös ohjaamosta käsin toisesta kattovalokatkaisimesta. Vararengas on Fordissa tyypillisesti viety auton alle, mikä mielestäni on huono paikka. Tarvittaessa vararengasta, auton alla oleva rengas on vaikean tarkistettavuuden johdosta mahdollisesti tyhjä tai ainakin erittäin likainen. Iän myötä renkaan paikallaan pitävät vivut ovat myös pahasti ruostuneet. Miettikääpä kuinka halukkaasti, normaalisti pukeutunut kuski, haluaa mennä kurakelillä auton alle vararengasta hakemaan. Vararengas sijoitettuna takatilan sivuseinään ei veisi yhtään tavaratilaa, mutta olisi helposti ja siististi tarvittaessa saatavilla.

Ford Transit 460 LWB EL (DRW) Jumbo Van täyskorkeaa kattomallia on saatavilla kahta eri tyyppiä.

Moottori 2,4 Duratorq TDCi Diesel 140 hv 3,2 Duratorq TDCi Diesel 200 hv
Kokonaispaino 4600 kg 4600 kg
Kantavuus 2100 kg 2100 kg
Omapaino 2370 kg 2450 kg
Kuormatila 12,28 m3 12,28 m3
Tavaratilan leveys 1762 mm 1762 mm
Tavaratilan korkeus 1885 mm 1885 mm
Tavaratilan pituus 4000 mm 4000 mm

Tyyppimerkintä LWB EL tarkoittaa pitkää akseliväliä ja pidennettyä peräylitystä sekä DRW paripyöriä. Mikäli kantavuudesta haluaa tinkiä, tarjolla on neljä erilaista ykköspyörillä varustettua takavetoversiota, mutta niistä ei tämän enempää tällä kertaa.

Ohjaamo

Ohjaamon ovet ovat suuret, mutta aukeavat yllättävän vähän. Tästä syystä käynti kuljettajan paikalle ei onnistu aivan helposti. Yleisilme on aivan kuten missä muussa Fordissa hyvänsä. Istuin on hyvä ja hyvillä perussäädöillä varustettu. Mittaristo on selkeä, eikä kikkailuihin ole sorruttu. Kaikki kytkimet ja säätimet ovat hyvin käsillä ja pienen tutkiskelun jälkeen helposti opittu.

Peilit ovat olleet aina Transiteissa hyvät, eikä koeajoauto tee tästä poikkeusta. Vaihdekeppi sijaitsee nykyoppien mukaan kojelaudassa, sopivasti käden ulottuvilla. Ajotietokone saadaan autoon vasta erikseen tilaamalla, joten informaation määrä on varsin rajoitettu. Kaikki ajamisessa tarpeellinen kuitenkin löytyy ja molemmat mittarit (nopeus sekä kierrosluku) ovat selväpiirteiset. Käyttökytkimet ovat riittävän isot ja niiden käyttötarkoitus hyvin tunnistettavissa.

Säilytystilaa ohjaamossa on ruhtinaallisesti ja niiden asettelu kuljettajan lähelle on mallikasta. Juomapulloille samoin kuin rahtikirjoille löytyvät omat lokeronsa, eikä näissäkään koteloissa ole lähdetty yltiöpäiseen leikittelyyn, vaan ne ovat yksinkertaisia mutta toimivia. Ajoasento autossa on hyvä ja istuin miellyttävä. Istuimen säädöillä pystyy löytämään varsin helposti hyvän ajoasennon. Materiaalit istuimissa, kuten koko ohjaamossa, huokuvat työkaluksi tarkoitettua ympäristöä. Muovimaisuus ja konstailemattomuus ovat vallalla.

Matkustajien tilat Ford Transitissa ovat tyydyttävät, eikä kahden ihmisen istuminen kuljettajan viereisellä istuimella, vaikeuta kuljettajan työskentelyä mitenkään. Käsitartunta-pisteitä löytyy ohjaamon katosta matkustajien puolelta yksi ja kuljettajan istuimessa oleva käsinoja, vaikkakin on hieman heppoinen, auttaa kuljettajaa löytämään mukavan ja tukevan ajoasennon.

Ajaminen Ford Transitilla on varsin mutkatonta. Transitin kytkin on kautta aikojen ollut vähän kulmikas mutta nyt tuo vaiva tuntuu poistuneen vakiovarusteista. Moottori tottelee hyvin kuskin käskyjä ja kuusiportainen vaihteisto on miellyttävä käyttää. Valitettavasti Kuorma-autoa ei ole mahdollista saada automaatti-vaihteistolla varustettuna, koska vaikkakin manuaali on hyvä, alkaa automaatti saavuttaa yhä laajempaa käyttäjäkuntaa.

Koeajettavana ollut uusi 200 hevosvoiman moottori, on varsin reipas ja hiljainen voimapesä. Ylimääräisiä ääniä ei sisälle kantautunut, eikä keskustelu kanssamatkustajien kanssa tuottanut ylivoimaisia ongelmia. Tehoa moottorissa on yllin kyllin ja kiihtyvyys autolla erinomainen. Uusi moottori on varsin vääntävä ja jo 60 km/h nopeudessa pystyi suurimman vaihteen kytkemään päälle. Vaikkakin vaihteita oli kuusi, niin vaihtamisen tarve alaspäin oli vähäinen ja kiihdyttäessä vaihteita pystyi loikkimaan.

Näkyväisyys ohjaamosta on todella hyvä. Ei A-pilari eivätkä suuret peilit, ole häiritsevästi näkyväisyyden tiellä ja laajakulmapeilit auttavat kuskia auton sivujen hahmottamisessa. Sähköisesti säätyvinä isot peilit ovat hyviä ja ainoana pienenä ongelmana oli laajakulmaosien sähkösäätöisyyden puuttuminen. Perusvarusteet kattavat sekä ilmastoinnin että vakionopeudensäätimen, joten varustuksiltaan auto on varsin kattava.

Ford Transit Vanin tekniset tiedot

Moottori 2,4 CDTi 3,2CDTi
Päästönormi Euro 4 Euro 4
Iskutilavuus 2402 cm3 3199 cm3
Suurin teho 103/140 kW/hv 147/200 kW/hv
Vääntömomentti 375 Nm/2000 rpm 470 Nm/1700-2500 rpm
Vaihteisto 6-vaiht Durashift manuaali 6-vaiht Durashift manuaali
Polttoainesäiliö 80 l (lisäv 103 l) 80 l ( lisäv 103 l)
Turvallisuus ABS,ESP,HLA ASB,EPS,HLA-mäkilähtöjarru
Huoltoväli 25000 km/ 1 vuosi 50000 km/ 2 vuotta
Takuu 2v/ ilman km rajoitusta, maalitakuu 2v ja puhkiruostumattomuustakuu 8 v

Ajettavuudeltaan auto on mutkattoman selväpiirteinen. Voimalinja toimii hyvin. Vaihteiden väli on onnistunut eikä mikään vaihde tunnu ”väärän kokoiselta”. Kuusilovinen aski on helppo käyttää ja vaihteiden kytkentä pienellä kojetaulussa olevalla vaihdevalitsimella onnistuu helposti. Ajaminen isoimmalla vaihteella (6), Suomen liikennesääntöjen mukaan,( kyseisellä autolla max 80 km/h) on mahdollista ja tällöin moottori kiertää noin 2000 kierrosta minuutissa.

Moottori on riittävän tehokas ja taloudellinen. Tarvittaessa auto kiihtyi varsin mallikkaasti, eikä polttoaineen kulutus kuitenkaan kasvanut mitenkään holtittomasti.

Suuret peilit sekä hyvä näkyväisyys ikkunoista, teki autosta varsin helposti siirreltävän ahtaissa porttikongeissa ja sivukujilla.

Turvallisuus ajattelu Transitissa on hyvää keskiluokkaa. Autosta löytyy vakiona kookkaat levyjarrut kaikista pyöristä. ABS sekä ajonvakauden hallintajärjestelmä että mäkilähtöjarru ovat vakio-varusteita. Vakiovarusteena on ainoastaan kuljettajan turvatyyny, mutta lisävarusteena on saatavilla myös matkustajan vastaava.

Siispä, Ford Transit on muotoilultaan ja tilankäytöltään varsin kelvollinen työkalu. Turha hienostelu on autoa suunniteltaessa unohdettu ja siitä on tehty tilava ja toimiva paketti. Mikäli autosta on saatu vanhat ruosteviat, sekä takavetoisten voimansiirrossa ajan myötä ilmenevät viat poistettua, on se varmasti erinomainen hankinta, tavaraliikennettä ammatikseen harjoittavan työkaluksi. Toimitusaika autolla on maahantuojan mukaan noin 4 kuukautta.

Lue seuraavaksi