Uutiset

Autot

Ford Transit Trend 460EF/3.2TDCi – Vauhtiville

Keveiden erilliskoriautojen markkinat ovat Suomessa paljolti muutaman suuren merkin käsissä. Ford ei kuulu näiden merkkien joukkoon, joskin perinteikkään autovalmistajan valikoimasta löytyy myös alustamalleja, jotka soveltuvat niin pullakorin kuin työkunta-autonkin alustaksi.

Koeajokkimme mallimerkintä Trend 460EF/3.2TDCi kertoo ajokin perustuvan akseliväliltään 3954 millin jatketulle alustalle, jonka liikuttamisesta huolehtii 3,2 litran Duratorq TDCi-voimanlähde. Valmistaja sallii tälle takavetoiselle ajokille 4,6 tonnin kokonaismassan, mikä on myös rekisteriotteeseen merkitty suurin sallittu kokonaismassa. Tuotevalikoimassa on myös pakettiautoksi rekisteröitävät, kokonaismassaltaan 3000 ja 3500 kilon ajokit.

Koeajokkimme päällirakenne oli Raskone-konsernin Tampereen toimipisteen käsialaa. Pituudeltaan 4,15 metrin elementtikorin jatkeeksi oli liitetty Sörensenin valmistama takalaitanostin, jonka avulla pullakorit kulkevat kohti kaupan laituria. Pienempiä pudotuksia varten korin oikealta sivulta löytyi yksilehtinen sivuovi.

Arkiajokki

Nykyisen ulkonäön loppuvuodesta 2006 saanut Ford Transit on tuotteena varsin tunnettu, eikä siten juuri esittelyjä kaipaa. Kulku ohjauspyörän taakse sujuu kivuttomasti eikä istuimen säätäminen tuota vaikeuksia, sillä perusjakkarassa on erikseen etu- ja takaosan korkeudensäätömahdollisuus. Ristiseläntuen säätö tapahtuu selkänojaan liitetyn käsipumpun avulla, jolloin säätömahdollisuutta voidaan luonnehtia portaattomaksi. Isompikin kuljettaja saa ajoasennon kohdalleen, sillä jaloille saa lisää tilaa nostamalla istuinta korkeammalle. Pelkkään pituussäätöön joutuu suhtautumaan varauksella, sillä ohjaamon takaseinä tulee vastaan varsin nopeasti.

Ohjauspyörän säädön puuttuminen on ominaisuus, jota kuljettaja jää kaipaamaan ensimmäiseksi. Kojelautaan istutettu vaihdekeppi osuu sopivasti kuljettajan käteen, eikä vaihteiden toimivuus herätä suuria tunteita. Toiminta on tasaisen varmaa.

Tarvittavat hallintalaitteet löytyvät Transitin komentosillalta vaivattomasti ja yllätyksettömästi. Ainoastaan lämmönsäätökytkimien sijoittaminen varsin kauas kuljettajasta herättää kysymyksiä sijoituksen onnistumisesta. Reilut ovilokerot yhdessä hansikaslokeron ja kojelaudan päältä löytyvien kannellisten lokeroiden kanssa taasen tuovat mielikuvan kuljettajalähtöisestä suunnittelusta. Säilytystilaa ja varsinkaan kannellista sellaista ei ole koskaan liikaa – ei edes keveässä kaupunkikiiturissa.

Kierros virta-avaimesta herättää henkiin Duratorq-koneen 200 hevosvoimaa, jotka lennättävät omamassaltaan 2740 kilon ajokkia varsin iloisesti kohti leipomon lastauslaituria. Kuusiportaisesta manuaalivaihteistosta saa etsiä suurempia välityksiä taajaan tahtiin, tyhjänä ajettaessa jopa vaihteen yli hyppääminen tuntuu mahdolliselta vaihtoehdolta. Takapään jousitus tuntuu tyhjänä ajettaessa kovalta, sorataipaleella jopa häiritsevän hakkaavalta. Kuormattuna meno muuttuu heti hienostuneemmaksi ja kuljettajan kannalta mukavammaksi. Kuormauksen myötä myös vaihteiston välitykset alkavat osoittautua miellyttävimmiksi ja jokaisen portaan läpikäynti tuntuu perustellulta.

Puhdittomaksi viisisylinteristä, 3,2 litran voimalaa ei sovi moittia, sillä 470 Nm:n väännön tarjoavalla koneella tuntuu menohaluja riittävän. Vajaan tuhannen kilometrin koeajotaival näytti Transitille keskimäärin 11,7 litran keskikulutusta sadalle kilometrille. Kooltaan 80 litran polttonestesäiliön turvin Transitin toimintasäteeksi saadaan noin 670 kilometriä.

Varusteita sisään ja ulos

Kaupunkioloissa Transit tuntuu ketterälle kuljettimelle, jonka kanssa on helppo tehdä sinunkaupat. Kuljettajan istuimelta on varsin hyvät näkymät ulospäin, joskin peilien näyttämä kuva ajokin sivulla tapahtuvasta elämästä saisi olla leveämpi.

Melutaso on kuljettajan työssäviihtymisen kannalta varsin olennainen seikka, eikä Transit valitettavasti ole niitä kaikkein hiljaisimpia työpaikkoja. Vilkaisu olan yli kertoo jo tärkeimmän syyn korkeaan melutasoon. Peltinen ja lähes koko autonlevyisellä takaikkunalla varustettu takaseinä on täysin eristämätön. Paljas pelti ei tunnetusti ole paras ääneneriste, muttei se pidä loitolla myöskään talven mukanaan tuomaa pakkasta. Trend-malliston vakiovarustukseen kuuluva polttoainekäyttöinen lisälämmitin saa talviaikaan työskennellä putki punaisena, mikäli ohjaamo aiotaan pitää lämpöisenä myös paukkupakkasten aikaan.

Toinen kuljettajan viihtymiseen liittyvä seikka löytyy jalkatilasta, sillä Transitin syvälle ohjaamoon työntyvä pyöränkotelo syö tilaa kuljettajan vasemmalta jalalta.

Korkea perusvarustelu on seikka, mikä lisää Transitin kiinnostavuutta myös suomalaismarkkinoilla. Meillä kaupankäynti alkaa Trend-tasosta, mikä pitää sisälläään muun muassa vakionopeudensäätimen, ESP-ajonvakaudenhallintajärjestelmän, kuljettajan turvatyynyn, manuaali-ilmastoinnin sekä lämmitettävän tuulilasin, minkä merkitys erityisesti nopeatempoisessa jakeluliikenteessä on varsin huomattava. Lämmitysvastusten avulla tuulilasi saadaan nopeasti kirkkaaksi, mikä lisää paitsi mukavuutta, myös työskentelyn turvallisuutta. Vakiovarustukseen kuuluvat myös sähkösäätöiset ja lämmitettävät peilit sekä sähköikkunat yhdessä kauko-ohjatun keskuslukituksen ja CD-radion kanssa.

Kotimainen kori

Transitin kuormakoriksi oli valittu kotimainen, Raskoneen Tampereen koritehtaalla valmistama eristämätön jakelukori, joka tottelee nimeä Cityliner. Korin elementeissä hyödynnetään hunajakennorakennetta, minkä ansiosta rakenne on kevyt ja mikä tärkeintä – vettymätön. Elementit kootaan koriksi pulverimaalattujen profiilien ja liiman avulla, joten kori on paitsi viimeistellyn oloinen, myös erittäin kestävä.

Raskoneen mukaan Cityliner-malliston suunnittelussa on kiinnitetty huomioita erityisesti teknisiin yksityiskohtiin ja niiden dokumentointiin. Sarjatuotannon ansiosta moduulirakenteisen korin hinnoittelu on saatu erittäin kilpailukykyiseksi ja toimitusaika lyhyeksi.

Cityliner-korien lattioissa hyödynnetään täysalumiinista lattiarakennetta, mikä takaa lujuuden ja kestävyyden, joskaan ei hyvää puhdistettavuutta. Poikittaiset urat lattiarakenteessa vaikeuttavat lattian siivoamista hiekasta ja muista koriin ajautuvista epäpuhtauksista.

Kuormankäsittelyä varten ajokissa oli Sörensenin valmistama X1 750-perälautanostin, jonka nostokyvyksi luvataan 750 kiloa. Alumiinivalmisteinen nostotaso oli kooltaan 1600×2390 mm ja pintaan asennettu karhennuskerros lisää käytön turvallisuutta pakkasaamuina. Saksalaisvalmisteisen perälautanostimen käyttökytkimet eroavat hivenen pohjoismaisesta suuntauksesta. Korin ulkopuolella sijaitsee kooltaan varsin suuri, neljän napin ohjauspaneeli, jonka käyttö vaatii aina kahta kättä. Siten vältytään erillisen turvanapin käytöltä. Perälautanostinta voidaan käyttää myös langattomalla kauko-ohjaimella, joka on aina ensin aktivoitava ohjauspaneelin SafetyPoint-pisteessä.

Raskoneen valmistama kori vaikutti työhön sopivalta ja kulutusta kestävältä ratkaisulta, jonka rakenteet olivat jämäkän tuntuisia ja toimivia. Myös yksilehtine sivuovirakenne vaikutti ratkaisulta, joka kestää jakelukäytön rasituksia kauas tulevaisuuteen.

Yhteenvetona voisi todeta takavetoisen Transitin olevan varteenotettava vaihtoehto myös erilliskorin alustaksi. Erityisesti hyvä ajettavuus ja korkea varustetaso yhdessä kilpailukykyisen hinnoittelun kanssa painavat vaakakupissa Transitin hyväksi.

 

Tekniset tiedot

Moottori

–          viisisylinterinen, ahdettu dieselmoottori yhteispaineruiskutuksella

–          tilavuus 3,2 litraa

–          teho 200 hv/147 kW / 3500 r/min

–          vääntö 147 Nm /1700-2500 r/min

Vaihteisto

–          kuusiportainen manuaalivaihteisto

Alusta

–          tikapuurunko

–          edessä kierrejouset, takana lehtijouset

–          lukkiutumattomat levyjarrut

–          ESP ajonvakaudenhallintajärjestelmä

Mitat ja massat

–          pituus 6,6 m

–          leveys 2,25

–          omamassa 2740 kg

–          kokonaismassa 4600 kg

–          yhdistelmämassa 6500 kg

Korirakenne

–          Raskone Cityliner

–          eristämätön jakelukori sivuovella

–          hunajakennoelementtirakenne

–          Sörensen perälautanostin, 750 kg

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi