Uutiset

Autot

Ford Transit iskee markkinaosuusmittelöön

Ford Transit

Ford on muutaman viime vuoden aikana uudistanut Transit-mallistoaan määrätietoisella tavalla tuoden markkinoille aiempaa tarkemmin segmentoituja vaihtoehtoja. Nyt on vuoro kaartaa estradille kaikkein raskaimmat ja ehkä myös odotetuimmat ajokit.

Ford Transit -mallinimen mainitseminen herättää suomalaisissa automiehissä monimuotoisia ajatuksia ja tuntemuksia. Juuri tunneseikkojen kautta, ehkä osin niistä välittämättäkin on Transitilla vankka asema suomalaisessa tavara-automaailmassa. Näin on nyt ja näin on jo pitkään ollut, eivätkä markkinoille talutetut tuotteet ainakaan himmennä tämän automaailman ikonin asemaa suomalaisteillä.

Ford-tavara-automallisto

Nyt markkinoille lanseerattava ajokki on kolmas jäsen Transit-perheen uudistustyössä. Ensin kentälle kaarrettiin tonniluokkaan asettuvalla Transit Customilla, joka sai seuraa suomalaismyymälöihin vastikään rantautuneesta Transit Connect -pikkupakusta. Nyt silmäilyyn otettava Transit-perhe pitää sisällään 3100-4700 kilon painoluokkaan asettuvat vaihtoehdot niin umpiautoina, alustamalleina kuin henkilöliikenteen tarpeisiin vastaavina vaihtoehtoina. Valikoimaan kuuluu niin pakettiautoja kuin kevytkuorma-autoksi rekisteröitäviä vaihtoehtoja. Maahantuojan mukaan parin vuoden ajan jatkunut uudistusprosessi ajetaan päätökseen ensi syksyllä esiteltävällä, kaikkein keveimmällä Transit Courier-mallilla.

Taloudellinen Transit

Nyt esitelty Ford Transit-mallisto uhkuu voimaa ja taloudellisuutta, jotka ovat kumpikin tärkeitä valintakriteerejä kansainvälisillä automarkkinoilla. Poikkeukselliseksi tämän ajokin tekee juuri sen laaja markkina-alue, sillä Euroopan ohella Transit-perhe viedään sekä Pohjois-Amerikan konservatiivisille, että myös Venäjän kasvaville markkinoille. Muhkeaa keulaa katsellessa mieleen nousee ajatuksia Yhdysvaltain markkinoiden mukaan viilatusta muotoilusta, jonka toiminnallisuus korostunee jäähdytystarpeen kasvulla tulevan Euro 6 -päästönormin kohdalla.

Transit-umpiautomallisto pitää sisällään kolme eri pituutta ja kaksi korkeutta, joista Suomessa suosituimmiksi vaihtoehdoiksi ennustetaan nousevan etuvetoiset keskipitkät ja pitkät korit korkealla katolla varustettuna. Kuormatilaa on silloin käytössä 10 tai 11,5 kuutiota. Valmistajan mukaan kaikkien korivaihtoehtojen koko on kasvanut noin kymmenellä prosentilla ja aiempaa pystymmät sivuseinät yhdessä suurempien oviaukkojen kanssa helpottavat omalta osaltaan niin kuormankäsittelyä kuin kuljettamistakin.

Vakiovarusteluun kuuluvan oikeanpuoleisen liukuoven leveydeksi kerrotaan 1,3 metriä, mikä lukeutuu luokkansa suurimpiin helpottaen siten muun muassa trukilla tapahtuvaa kuormankäsittelyä.

Alustamalli

Käyttäjälähtöisten yksityiskohtien viilaamisen ohella Transit-malliston kehitystyössä on paneuduttu myös elinkaarikustannusten alentamiseen huoltotoimintoja yksinkertaistamalla. Esimerkkinä esittelytilaisuudessa kerrottiin muun muassa takajarrupalojen vaihtamisesta, mikä tarkoitti ennen reilun kahden ja puolen tunnin työtä useiden erikoistyökalujen turvin. Jatkossa palojen vaihtaminen sujuu puolta lyhyemmässä ajassa ilman erikoistyökaluja.

Kasvanut kuormatila

Kulku kuormatilaan on aiempaa turvallisempaa takapuskuriin integroidun askelman ansiosta ja turvallisuuteen vaikuttaa myönteisellä tavalla myös lattianrajassa sijaitsevat lukuisat sidontalenkit. Suomen vakiovarusteluun kuuluu aina muovista valmistettu ja seinälle 100 milliä nouseva lattiasuoja, joka ainakin ensituntuman perusteella tuntuu aavistuksen liukkaalta jo Barcelonan kesäkelissä. Tutustuttavana olleet ajokit oli varustettu tehtaan tarjoamalla vaneroinnilla, mutta maahantuojan mukaan osa asiakkaista päätyy jatkossakin paikallisesti tehtävään vanerointiin.

Ohjaamo Ford Transit

Malliuudistuksen yhteydessä myös ohjaamotilat on remontoitu kauttaaltaan uuteen kuosiin. Kuljettajan työpisteessä istuessaan huomaa sukulaissuhteen muihin Transit-malleihin, sillä kojelautanäkymä on hyvin yhtäläinen Customin vastaavan kanssa. Valmistajan mukaan ohjaamossa on nyt kauttaaltaan enemmän tilaa, mikä lisää kuljettajan viihtyvyyttä työpisteessään.

Oikeaa ajoasentoa on nyt vaivattomampi metsästää, sillä niin ohjauspyörän kuin istuimenkin säätövarojen kerrotaan kasvaneen edeltäjäänsä verrattuna. Suomalaiseen vakiovarusteluun kuuluu mekaanisesti säädettävä kuljettajan istuin, mutta verrattain pitkä lisävarustelista pitää sisällään myös sähköisen kuljettajan istuimen.

Kooltaan kasvaneen ja jatkossakin aina lämmityksellä varustetun tuulilasin ansiosta näkyvyys ulkomaailmaan osoittautuu verrattain hyväksi. Myös säilytystilan määrä ohjaamossa on kasvanut aiempaan tuoteperheeseen verrattaessa. Esimerkiksi kahden istuttavan etumatkustajan istuimen alla on verrattain reilu tila harvemmin tarvittavia instrumentteja varten.

Turvallisuuden kannalta kriittinen ESC-ajonvakaudenhallintajärjestelmä lukuisine oheistoimintoineen kuuluu kaikkien Suomeen myytävien ajokkien vakiovarusteluun. Valinnaisiin varusteisiin taasen kuuluu lukuisa joukko niin turvallisuutta kuin mukavuuttakin lisääviä ominaisuuksia kuten pysäköintitutka ja aktiivinen vakionopeudensäädin yhdessä kaistavahdin kanssa.

Uuden konepeiton ja keulan takaa löytyy Transit Custom -perheessä jo hyödynnettyjä voimanlähteitä. Suomeen tuotavissa malleissa nojataan 125 ja 155 hevosvoiman tehon tarjoaviin 2,2-litraisiin Duratorq-moottoreihin, joiden polttoainetalouden kerrotaan parantuneen kuudella prosentilla edeltäjiinsä verrattuna. Hiilidioksidipäästötason kerrotaan alkavan arvosta 169 g/km ja polttoaineenkulutuslukemien arvosta 6,4 l/100 km. Kaikkein piheimmät vaihtoehdot löytyvät ECOnetic-mallistosta, jolloin varusteluun kuuluu muun muassa polttoainetaloutta kiihdytyksissä parantava kiihtyvyydenhallintajärjestelmä.

Auto-Start-Stop -toiminto taasen kuuluu kaikkien suomalaisajokkien varusteluun nelivetomalleja lukuun ottamatta. Tällä hetkellä Euro 6 –päästötason täyttäviä ja  SCR-teknologiaan nojautuvia vaihtoehtoja on saatavilla ainoastaan linja-automallistoon.Vaihteistovalikoima pitää sisällä ainoastaan kuusiportaisen manuaalivaihteiston. Automatisoitujen vaihteistojen suosion kasvu on noteerattu, konkreettisia toimia niiden jalkauttamiseksi Transit-mallistoon on odotettavissa aikaisintaan Euro 6 -mallien laajemman lanseerauksen yhteydessä muutaman vuoden kuluttua. Vetotapavaihtoehtojen suhteen Transit on jo asiakaslähtöisempi, sillä edeltäjänsä tavoin ajokki on tarjolla niin etuvetoisena, takavetoisena kuin nelivetoisenakin vaihtoehtona.

Pikaisesti espanjalaisauringon alla ajetut tyypit uudella mallistolla kertovat tuotekehityksen tuoneen markkinoille aiempaa sivistyneemmän ja mukavamman ajokin. Muun muassa ergonomiaseikat kuljettajan työpisteessä vastaavat nyt aiempaa paremmin markkinoiden niille asettamia vaatimuksia. Erityisesti istuimen ja ohjauspyörän monipuolistuneilla säätömahdollisuuksilla on tässä kohdin merkittävä rooli.

Maantiellä Transit on yllätyksetön ja mukava matkakumppani, muun muassa moottorista ja renkaista ohjaamoon kantautuva melutaso on verrattain alhainen.

Koeajettujen, noin 500 kilon kuormaa kantaneiden ajokkien voimanlähteenä oli 155-hevosvoimainen vaihtoehto, joka lennätti tuulenhalkojaa lennokkaasti. Ainoastaan alakierrosominaisuudet antoivat itsestään laimean kuvan, mikä meinasi yllättää kuljettajat Barcelonan mäkisillä maaseututaipaleilla. Kuusiportaisen vaihteiston toimivuus sen sijaan ansaitsee kiitoksen tarkkuudestaan ja sujuvuudestaan.

Suomeen uudet, Turkin Kocaelissa valmistettavat umpiautot saapuvat kevään aikana. Alustat, linja-autot sekä nelivetoiset mallit täydentävät valikoimaa kesän kuluessa ja Kombi M1-mallit yhdessä jatko-ohjaamolla varustettujen alustamallien kanssa rantautuvat leveysasteillemme myöhemmin loppuvuoden aikana.

Umpiautomalliston tilavuudet alkavat 9,5 kuutiosta päätyen 15,1 kuution Jumbo-vaihtoehtoon. Kuormatilan pituudeksi on valittavissa 304-, 349- tai 420-senttinen vaihtoehto. Auton vetotapa vaikuttaa kuormatilan lattiakorkeuteen, sillä etuvetoisissa vaihtoehdoissa lattia on 10 senttiä muita malleja alempana.

Suomeen saapuva 3,1 – 4,7 tonnin painoluokkaan asettuva alustamallisto pitää sisällään kaksi akselivälivaihtoehtoa ja kolme alustapituutta, jotka antavat mahdollisuuden jopa viisimetrisiin korirakenteisiin. Miehistöohjaamo saadaan tuotantoon myöhemmin loppuvuoden aikana.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi