Uutiset

Autot

Ford Transit Customiin automaattivaihteisto

Perinteinen ja vahva sopivat laatusanoina myös uudistuneeseen Ford Transit Customiin. Vaikka edellinen kokemus Transitista oli koeajajalle kaukaa menneeltä vuosituhannelta, edelleen mallinimi herättää tunteita ja muistoja. Transit Customin uudistukset ovat vieneet tavara-autojen perinteistä työjuhtaa taas askeleita eteenpäin. Myyntitilastot tukevat valmistajan linjaan, ostajille Transit kelpaa. Suomen markkinoilla Ford on vahva.

”Kyllä tämä Transitilta tuntuu, oikein hyvä ja miellyttävä. Ottaisin kyllä, jos vain ajoja olisi enemmän. Katsotaan nyt”, kiteyttää varttunut Transit-mies Vantaalta. Koeajettu Ford Transit Custom 2.0 TDCi 130 hv A6 Van 310 L2H1 kertoo mallimerkinnällään olennaisen. Kyseessä on moottoriteholtaan varsin tehokas pakettiauto. Kokonaismassaa autolla on 3 140 kilogrammaa. Hyötykuorma asettuu tuhannen kilogramman paikkeille. Tavaratilan vapaa sisätilapituus jää hieman alle kolmeen metriin. Tilaa voi jatkaa

Matkustajan jalkatilaan jatkuu tavaratila tarvittaessa noin 70 cm. Luukku pysyy auki magneetilla.

pituussuunnassa pieneltä osin matkustajan penkin alla olevalla lisätilalla. Lisätilan luukun saa tavaratilan puolelta auki. Uutuutena Transit Customissa on automaattivaihteisto. Kuusiportainen vaihteisto toimii D-ajoasennossa tavallisena automaattina, M-asennossa vaihteenvalinnan tekee kuljettaja vaihteenvalitsimen painikkeella. M-asennossa vaihteiston ja moottorin järjestelmä suojelee kuljettajaa vikavalinnoilta.

Taattua Transitia lisävarusteilla

Tavaran liikuttamiseen Ford Transit Custom on tehty. Ovet saa auki reilusti. Takaovien avausrajoittimet toimivat ja ne on hyvin suojattu mahdollisilta kolhuilta. Lastauskorkeutta ei mitattu, mutta ilman suuria ponnisteluja tavaraa saa nostettua kyytiin takaovien ja auton oikealle puolelle avautuvan sivuoven kautta. Tavaratilan lisävarusteena saatavat LED-lamput saisivat olla vakiona. LEDit tuovat turvallisuutta ja tavaratilassa voi ikänäköinenkin toimia ilman jatkuvaa lukulasien kaivelua. Koeajettuun autoon asennettu liukas muovisen tuntuinen suoja ei saa pelkästään kehuja lattiana. Pintaan ei tosin helposti tartu lika ja on muutenkin helppo pitää puhtaana. Ohjaamon seinänsuojana sama materiaali toimii hyvin. Transit Customin kolmikirjaiminen lisäominaisuus tai -varustelista on pitkä; ESP, ABS, TCS, TVC, EBA, ROM, LAC, HSA, TSC, BMS, SRC ja jo mainittu LED. Kiteytettynä Transit Custom on helppo ajaa, toimii tavaran liikuttajana olosuhteista riippumatta.

Ford Transit Custom automaatin vaihteenvalitsimessa on vasemmalla +-  -painike suuremman (+) ja pienemmän (-) vaihteen valintaan. kuva, Ford ©

Perus- ja lisävarusteet ovat hyvin saatavilla

Uuteen Ford Transit Customiin sisäänkäynti on luontevaa. Kuljettajan lämmitettävää istuinta voi säätää sähköisesti, ristiselän tuen ja käsinojan säätö tapahtuu manuaalisesti. Ohjauspyörän säädöllä löytyy viimeistelty hyvä ajoasento. Ennen autoon astumista kylmemmällä säällä voi käyttää ajastettua sisätilan lämmitystä. Transitin ovien ja erikseen tavaratilan lukkoja ohjataan kaukosäädöllä. Keskellä kojelautaa on monitoiminen värinäyttö. Näytöllä esimerkiksi peruutuskameran kuva on selkeä. Kuvasta näkyy peruutuksen suuntaennuste viivoituksena riippuen peruutussuunnasta ja -nopeudesta. Tehdasasenteinen perävaunun vetokoukku näkyy kamerassa. Mahdollinen vaunun kytkentä helpottuu kameran avulla huomattavasti. Keskinäytöstä saa monenlaista tietoa navigoinnista puhelimen integrointiin. Suuren keskinäytön lisäksi ajotietokoneen pienempi näyttö on mittariston keskellä suoraan kuljettajan edessä. Kuljettajan havainnoinnin apuna toimivat tutkat eteen ja taakse. Tutkat antavat äänisignaalin, kun este on liian lähellä.

Monia Ford Transit pakettiautoja ammattikäytössä kokenut varttunut Transit-mies antoi koeajajalle vinkkejä.

”Kun jakaa tavaraa kymmeniin paikkoihin yhden päivän aikana, arvostaa kaikkia pieniä arkityötä helpottavia yksityiskohtia. Lisääntynyt moottorinteho ei ole tärkeimpiä tekijöitä, mutta automaattivaihteistolla taas on selvästi työtä helpottava rooli. Samoin hyvät peilit tai vaikka kulmavalot merkitsevät. Tavaratilan LED-valaistus on erinomainen juttu”, Ford-kuski toteaa. Vahvuuksiin ja perinteisiin on hyvä nojata, mutta harkitut uudistukset tuovat käyttäjälle oikeaa lisäarvoa. Hyvin uudistunut Ford Transit Custom tässä onnistuu.

Verkossa

www.ford.fi/hyotyajoneuvot

Lue seuraavaksi