Uutiset

Autot

Ford Transit 350 L 2,2 TDCi Carado T 135 -puoli-integroitu matkailuauto

Hymer verkoston myymä Carado tuoteperhe koostuu T- ja A-mallin tuotteista. Kyseessä on viime vuonna 2007 esitelty mallisarja. Mallien hinnat sijoittuvat selvästi Hymer-tuotteiden alapuolelle tuoden asiakkaalle mahdollisuuden hankkia Hymer -konsernin tuote edullisesti.

Carado mallit koostuvat kahdeksasta erilaisesta pohjaratkaisusta. Yhteistä viidelle pienimmälle mallille on alustan etuveto sekä kuljettajan takana olevat matkustajasohva sekä pöytä, joiden ääreen ohjaamon istuimet voidaan kääntää. Kolme suurinta mallia on paripyörin varustettuja takatuuppareita, jotka on alkovi-mallisina selvästi suurempia kuin edelliset.

Vuoteiden sijoittelu vaihtelee ollen poikittain, pitkittäin tai erillään pitkittäin. Keittiövarustus autoissa vaihtelee, ollen joko oikealla tai vasemmalla seinustalla keskellä oleskelutilaa. Märkätilat vaihtelevat myöskin kovasti. Suihku-vessapaketti sijoittuu joko auton vasemmalle kyljelle keskelle tai oikeaan takanurkkaan.

Tiedoksi kiinnostuneelle

Carado-malliston perushintataso sijoittuu 39 900:n ja 45 500:n välille. Puoli-integroidut mallit sijoittuvat 39 900:n ja 42 700:n välille. Kyseisellä hinnalla saa Ford Transitin ma­tala- alustaisen 230 cm leveän ja 276 cm korkean version. Moottorina on aina 2,2 TDCi 81 kW:n (110 hevosvoimaa) pumppusuuttimella varustettu moottori.

Suuremmat mallit (A 361, A 366 sekä A 464 ) ovat alkovilla varustettuja 315 cm korkeita sekä 45 500 maksavia moottorikoteja. Kyseisten mallien moottorina on 2,4 TDCi pumppusuutin moottori, jonka teho on 85 kW (115 hv). Lisävarusteena on näihin malleihin saatavissa tehokkaampi 140 hv:n moottori.

Ja asiaan

Koeajoversiona oli Ford Transit 2,2 TDCi moottorilla varustettu Carado malli tyyppimerkiltään T 135. Lähtöhinnaltaan kyseinen versio on malliston halvin versio, mutta varsin toimiva paketti. Tämä puoli-integroitu auto on rekisteröity neljälle henkilölle. Vuodepaikat ovat kahdelle, mutta lisävuoteella yöpyy kolmaskin. Totesimme, että Carado antaa varsin mukavan matkaelämyksen sitä kaipaaville.

Kyseinen malli on tyypillinen kahden henkilön asuttava ja elettävä malli. Kooltaan ison pakettiauton mitoissa olevana, se voisi toimia auttavasti perheen ainoana autona. Kuuden metrin pituisena auton pysäköinti normaaliin ruutuun sujuu yllättävän ketterästi. Auto kääntyy ruudukossa ja vie vain pienen tilan ruudun ulkopuolelta.

Kokenut karavaanari osaa etsiä markettien parkkialueilta sopivan Caradon mentävän aukon. Alustana oleva Ford on varsin pirteä työjuhta. 110 hevosvoimainen kone kuljettaa tätä 2800 kiloista pakettia reippaasti ja vakionopeudensäädin on mukava vakiovaruste pidemmillä matkoilla. Fordin 5-lovinen laatikko varustettuna pienellä vaihdevivulla kojetaulussa on tarkka ja hyvä käyttää. Kytkimen toiminta on edelleen Fordille ominainen, hieman jäykkä.

Kojetaulu autossa on mallikas ja kaikenkokoisia säilytystiloja on todella paljon. Hallintalaitteet sekä käyttökytkimet ovat selkeitä ja oikein sijoitettuja. Sivupeilit ovat vakiomallissa käsin säädettävät, mutta lisävarusteena on saatavana sähkökäyttöiset, mikä parantaa peilien käytettävyyttä huomattavasti. Peilien varsien lyhyydestä johtuen, auton sivuille ja varsinkin taakse on rajoittunut näkyväisyys. Ohjaamossa on vakiona yksi turvatyyny, mutta lisävarusteena on saatavana apumiehen puolelle toinen mokoma. Istuinten kääntömekanismi nostaa penkit ylös, jolloin normaali ajoasento hieman kärsii. Istuin on kuitenkin säädettävissä kahdella korkeussäädöllä itselle sopivaksi.

Ajovaloautomatiikka autosta puuttuu ja sivulasit toimivat manuaalisesti. Loka-marraskuun tuotannossa, vakiovarusteisiin tulevat keskuslukitus ja sähkölasit. Ohjaamon lattia on hiukan asuinosan lattiaa korkeammalla, mikä on kulkiessa hyvä huomioida. Ohjaamon ikkunoiden eteen vedettävä verho on yhtenäinen ja nepparikiinnitteinen. Hyttysverhot ovat hyvät ja helppokäyttöiset, samoin kuin kattoluukut sekä sivuikkunat.

Varustelu asunto-osassa on riittävä ja toimiva. Käytettävät materiaalit ovat sopivasti neutraaleja sopien moneen makuun. Kaapistoja oli runsaasti ja tilavuus niissä hyvä. Kaapistojen sijoittelussa sekä muotoilussa oli onnistuttu todella hyvin ja ne olivat käyttäjäystävällisiä. Kaapistojen määrästä johtuen ihmetystä herätti ohjaamon päällä oleva kaappi, joka häiritsi kuljettajan näkyväisyyttä, mutta kooltaan oli lähes hyödytön.

Lämmityksen autossa hoiti Truma Combi 6EH kahdella 900W sähköpatruunalla ja 10 litran boilerilla. Lämmittimen tehoa ei Suomen suvessa onneksi tarvittu, joten sen voima jäi kokeilematta. Pesu- ja saniteettitilat olivat todella hyvät. Suihkussa lämmin vesi riitti ja siellä mahtuu isompimahainenkin karavaanari peseytymään hikisen ajomatkan jälkeen. Vesitilojen näyttöpaneeli oven päällä oli selkeä ja tarkka. Valaistus hoidetaan tasoihin upotetuilla spoteilla ja lukuvalospoteilla.

Lisäksi ulko-oven molemmin puolin oli suuri yleisvalo. Valaistus oli todella hyvä. Pienenä miinuksena mainittakoon kytkimien epämääräinen sijoittelu, jonka oppiminen vei hieman aikaa. Ulkoa käsin kun autoa tutkii, niin muotoilu on onnistunut. Laatikosta on saatu virtaviivainen silmää miellyttävä paketti. Ulkotavaratila vasemmalla seinustalla on pienehkö, mutta toimiva. Septitankin tyhjennys samoin kuin kaasupullojen luukku on hyvin esillä.

Vesitäydennys tehdään keskeltä seinää helposti ja harmaavesityhjennys oikean takanurkan alta yksinkertaisesti. Ulkopuoliset lukot toimivat osiltaan hyvin, mutta vesitäydennysluukun lukko ja auton oma polttoaineluukun lukko vaativat harjoittelua. Rekisteritietojen mukaan Carado on rekisteröity neljälle. Vuodepaikat ovat kahdelle sekä yksi lisävuode. Auto on ihanteellinen kahden ihmisen automatkailuun. Tässä tehtävässä auto onnistui varsin mallikkaasti ja asunto-osan osalta jopa kiitettävää hipoen. Ohjaamon osalta auto ei aivan yllä samalle tasolle, mutta on aivan mallikas tämän hintaluokan tuote.

Matkailuajoneuvoalan tuottajat ry:n mukaan matkailuautojen ensirekisteröinti on Suomessa kasvussa. Heinäkuussa 2008 rekisteröitiin 249 autoa, kun vastaava luku 2007 oli 203 kappaletta. Tammi-heinäkuun rekisteröintimäärä oli 1585 kappaletta kun viime vuonna rekisteröitiin 1335 kappaletta. Tämä 18.7 % kasvu voi osiltaan selittyä samalla ajanjaksolla 16,5 % pienentyneellä asuntovaunukaupalla. Näihin lukemiin vedoten asuntoautokauppaan kannattaa panostaa ja Carado tuo varsin kilpailukykyisen vaihtoehdon pienen ja vähän suuremmankin perheen matkailutarpeeseen.

Koeajotapahtuma tehtiin 14-18.8. sateisen kesäisessä säässä.
Koeajolenkin pituus 1120 kilometriä. Koeajoauto oli Nokialaisesta Cartrade Oy:stä, jonka yhteystiedot ovat
Pikkukorventie 2
37150 Nokia
puh. 03-341 5444
Fax (03) 341 5700
www.cartrade.fi

KK- Pentti Nurmela

Perusajoneuvon varustelu

Alusta
– Kuljettajan airbag, korkeussäädettävät ajovalot
– Kääntyvät kuljettajan istuimet (mallikohtainen)
– ABS, vakionopeussäädin, levyjarrut, elektroninen tasauspyörästön lukitus
(EDS), ESP, luistonesto, kierroslukumittari, ohjaustehostin,
ajoestolaite, 3-pisteturvavyö
– Renkaan paikkaussarja
– Roiskeläpät
Kori
– Katto- ja seinävahvuus 34 mm, lattiavahvuus 41 mm
– Ulkopinta kuulavasara peltiä (pl takaseinä sileä)
– Avattavissa ikkunoissa kaksinkertainen lasi pimennys- ja
hyönteisverhoilla
– Kattoluukku maitolasia hyönteisverholla
– Hyönteisovi
– Alkovin sisäkorkeus 70 cm, sivuikkuna oikealla
– Alas laskettava alkovivuode sälepohjalla
– Turvaverkot alkovissa ja kerrossängyn ylävuoteessa
– Kalustesävy Kanadan pähkinäpuu
– Kangasyhdistelmä Orleans tai Montpellier
– Lattiapinta Bambu-tikkuoptiikkaa
Ajoneuvon tekniikka
– Geeliakku asunto-osassa
– Monipuolinen näyttöpaneeli
– Automaattiohjauksinen kaksiakkujärjestelmä sekä jääkaappi
– Automaattilaturi korin ja alustan akuille 12 V/ 17 A
– 230-V pistorasiat
– CEE-ulkoliitäntä 230 V automaattisulakkeella
– Kaikki järjestelmän johdot eristetyssä tilassa
– Ovensuussa keskitetty valaistus
– Sähkötoiminen porras (Omnistep)
– Ulkovalo
Lämmitys/kaasujärjestelmä
– Kaasupullokotelo 2 x 11 kg pulloille
– Trumatic-lämmitys 6 kW integroidulla 10 l boilerilla
Keittiö/vesijärjestelmä
– Työpöytään upotettu tiskiallas ja 3-liekkinen lasikannella ja
integroidulla liekkisuojalla varustettu hella.
Säätönupit sijoitettu keskeisesti.
– Työpöytätaso vaaleaa kivioptiikkaa
– Laakeroitu ruokailuvälinelaatikko
– Raikasvesisäiliö 127 l, harmaavesisäiliö 86 l tai 110 l (mallikohtainen)
– Jääkaappi 104 l, pakastelokero 10,5 l
– Jätesanko
Pesuhuone
– Pesuhuone valkoisilla muoviseinillä
– Suihku suihkuverholla tai erillisellä suihkuovellisella suihkutilalla
– Korkeussäädettävä suihkupää lukituksella
– Thetford-kasetti-wc sähköpumpulla ja kääntyvällä istuimella
– Upotettu halogeenivalaistus
– Peilikaappi

Koeajoauton tekniikka

Alusta Ford Transit 350L 2,2 TDCi
Akseliväli 330 cm
Moottori 2,2 Duratorg TDCi, 2 198 cm3
81 kw (110 hv) 3 500 r/min
285 Nm/1750 r/min
Vaihteisto manuaali 5+1
Polttoainesäiliö 80 l
Renkaat 215/75R16C
Omapaino 2690 kg
Kokonaispaino 3500 kg
Pituus/leveys/korkeus 599/230/276
Sisäkorkeus 195 cm
Sallittu henkilömäärä 4
Makuutilat 2
Huoltoväli 25 000 km/ 1 v
Takuu 2 vuotta

Lue seuraavaksi