Uutiset

Autot

Ford avasi uuden talvitestauskeskuksen Rovaniemelle

Rovaniemi on toiminut Fordin testipaikkana jo yli 30 vuotta. Kahden miljoonan euron investointi uusiin, toimiviin tiloihin kertoo kylmätestauksen tärkeydestä. ”Maailmanlaajuisille asiakkaillemme ja erityisesti Pohjoismaiden asiakkaille on luonnollisesti tärkeää, että he voivat luottaa autoonsa myös kovilla pakkasilla”, kertoo Euroopan Fordilta Ralf Hoffmann, Manager Aerodynamic Cooling and Climate Control. ”Täällä kylmätestaukset tehdään aidoissa olosuhteissa, ja kiitos pitkän talven, testeistä saadaan erittäin kattavat.”

Kylmätesteissä auton suorituskyky ja toimivuus arktisissa olosuhteissa joutuvat kovalle koetukselle. Kylmäkäynnistys ja ajettavuus sekä lämmitys ja ilmanvaihto ovat esimerkkejä testattavista asioista. ”Kaikilla testattavilla autoilla ajetaan talven aikana useita tuhansia kilometriä. Testauksella varmistamme sen, että Fordin autot ovat luotettavia myös ääriolosuhteissa”, Ralf Hoffmann kertoo.

Fordin testaustoiminta tuo Rovaniemen alueen elinkeinoille mukavan piristysruiskeen. Talvikaudella Fordin ja eri alihankkijoiden henkilökuntaa käy Rovaniemellä noin 200. ”Hankkeella on suuri merkitys Rovaniemen kaupungille. Konkreettisesti se näkyy esimerkiksi hotellien käyttöasteessa, sillä yhden talven aikana puhutaan lähes 3000 yöpymisestä”, kertoo Juha Seppälä, joka toimii Rovaniemen Kehitys Oy:n toimitusjohtajana.

Fordin hankkeen on toteuttanut rovaniemeläinen Arctic Testing Service Oy. Noin kaksi miljoonaa euroa maksanut hanke on saanut tukea Lapin TE-keskukselta ja Rovaniemen Kaupungin kylien kehittämissäätiöltä. Ford on allekirjoittanut 10 vuoden sopimuksen tilojen käytöstä.

”Monilla autonvalmistajilla on testauskeskukset Ruotsin Lapissa. Ford päätyi tiukan kustannusvertailun jälkeen kuitenkin Suomeen ja Rovaniemelle. Valintaan vaikuttivat myös Rovaniemen alueen tarjoamat monipuoliset palvelut. Kyllähän tässä käytiin perinteinen Suomi-Ruotsi maaottelu”, kertoo Arctic Testing Services Oy:n toimitusjohtaja Risto Keskiruokanen, joka on toiminut hankkeen koordinaattorina Suomessa.

Lue seuraavaksi