Uutiset

Autot

Entistä taloudellisempi ja hiljaisempi – Volvo 9700 B11R

Volvon uusi polttoainetaloudellinen, tehokas ja kevyt 10,8-litrainen D11C-moottori perustuu Volvon klassiseen kuusisylinteriseen suoraan rivimoottoriin. Kyseistä moottoria on käytetty jo pitkään Volvon kuorma-autoissa, joista saadut kokemukset takaavat kustannustehokkaan perustan myös linja-autokäytössä.

Volvo D11C -moottorissa on yhtenäinen sylinterinkansi, yläpuolinen nokka-akseli, neljä venttiiliä sylinteriä kohden ja elektronisesti ohjatut yksikkösuuttimet. Moottorin EMS-ohjausjärjestelmä ohjaa tarkasti korkealla paineella tapahtuvaa polttoaineenruiskutusta, mikä takaa optimaalisen polttoainetalouden. Verrattaessa D11C-moottoria D13C-moottoriin lupailevat ensimmäiset norjalaiset asiakastestit, että polttoaineen kulutusta olisi saatu pudotettua lähes samassa suhteessa kuin moottorin tilavuutta eli noin kaksi litraa sadalla kilometrillä.

Tehovaihtoehtoja D11C-moottorista on saatavana neljä: 330 hv/1 600 Nm, 370 hv/1 750 Nm, 410 hv/1 950 Nm ja 450 hv/2 150 Nm. D11C-moottorien hyvät vääntömomentit laajalla kierroslukualueella takaavat miellyttävän ajettavuuden kaikissa olosuhteissa. Omalta osaltaan uuden D11C-moottorin erinomaista polttoainetaloutta parantaa Volvon ”legendaarinen” 12-portainen I-Shift-vaihteisto, joka vaihtaa pehmeästi juuri oikealla kierroslukualueella sekä Eco roll -toiminto, jonka ansiosta auto rullaa noin kolme kertaa normaalia vaihteistoa pidemmälle.

Turvallisesta hidastuvuudesta vastaavat Volvon tehokkaat EBS-ohjatut ABS-levyjarrut. Tehokkaan, 290 kW kierrosluvulla 2 400 r/min, VEB-moottorijarrun lisäksi Volvo-linja-autoihin on lisävarusteena saatavana myös hydraulinen hidastin. Myös mäkilähtöavustin (HSA) ja Volvo ESP-ajovakautusjärjestelmä lisäävät osaltaan turvallisuutta.

Volvo D11C -moottori on ympäristöystävällinen ja hiljainen

Kaikki moottorit täyttävät Euro 5 -päästövaatimukset ja pakokaasujen jälkikäsittelyssä käytetään SCR-teknologiaa. Lisäksi D11C-moottorin 410 hevosvoimainen versio täyttää myös EEV-päästönormin, sillä moottorin elektronisen säätöjärjestelmän avulla on partikkelipäästöjä saatu pienennettyä vielä 33 % ja savua jopa 70 % Euro 5 -tasoon verrattuna. Lopputuloksena on syntynyt suurkaupunkien ympäristövaatimuksien mukainen vihreä ratkaisu, joka muodostaa perustan tuleville Euro 6 -moottoreille. Myös käyntiääneltään uusi Volvo D11C -moottori on aikaisempia moottoreita hiljaisempi, mikä lisää osaltaan matkustusmukavuutta.

Tuttu ja turvallinen alusta

Volvo B11R:n kevyt (-150 kg) alusta perustuu hyväksi todettuun Volvo B13R alustatekniikkaan. Koripituudet voivat vaihdella 10,5 metristä 15,0 metriin. Volvon IFS-erillisjousitus edessä takaa erinomaisen ajettavuuden ja sen rakenne on yksinkertainen sekä helppohuoltoinen. B11R:än saa myös halutessa kiinteällä Volvo RFS -etuakselilla, joka on hieman edullisempi. Molempien etuakseliversioiden kääntösäde on kuitenkin pieni.

Uuden D11C-moottorin keveys ja apulaitteiden uudelleen sijoittelu mahdollistavat matalamman ja kevyemmän Volvo 9700 S -version valmistamisen. Kevyt kori ja entistä kevyempi moottori merkitsevät lisäkapasiteettia – lisää matkustajapaikkoja tai tavaratilan kantavuutta sekä edullisempia käyttökuluja.

www.volvobuses.com

Miika Nyrö

 

Lue seuraavaksi