Uutiset

Autot

Enemmän huomiota renkaisiin

Syksyisissä rengasratsioissa on ilmennyt, että monet kuluttavat renkaansa kesän aikana huomaamattaan kehnoon kuntoon. Laki edellyttää kesärenkailta vähintään 1,6 mm:n urasyvyyttä, joskin turvasuositus sadekelillä on vähintään neljä milliä. Renkaan urasyvyys vaikuttaa ratkaisevasti sekä vesiliirtonopeuksiin että jarrutusmatkoihin märällä tienpinnalla.

Rengasratsian kampanjapäällikkö Risto Keskiruokanen patistelee autoilijoita kiinnittämään huomiota myös rengaspaineisiin ja rengastyyppiin.

”Rengaspaineiden säännöllisellä tarkistuksella kukin voi pienellä vaivalla säästää luontoa ja lompakkoa, sillä liian alhainen rengaspaine kuluttaa sekä rengasta että polttoainetta. Kesärenkaat toimivat syyssateilla selkeästi kitkarenkaita paremmin, joten talvirenkaat kannattaa vaihtaa vasta syksyn ensiliukkaille”, muistuttaa Keskiruokanen. Poliisitarkastaja Heikki Iha­lainen Poliisihallituksesta muistuttaa renkaiden turvallisuusmerkityksen korostuvan vaativissa ja vaihtelevissa kelioloissa.

”Renkaat ovat merkittävin auton ajo-ominaisuuksiin liittyvä riskitekijä liikenneonnettomuuksissa. Renkaat ovat olleet riskitekijänä joka seitsemännessä kuolonkolarissa 2000-luvulla. Jokin rengasriski on mukana keskimäärin 33 tapauksessa vuosittain”, toteaa Ihalainen.

Autonrengasliiton tekemän kesärengastutkimuksen mukaan henkilö- ja pakettiautojen renkaiden yleiskunto on hieman hiipunut. Syksyn 2010 rengasratsioissa huonorenkaisia autoja oli 13,8 prosenttia eli 0,8 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellissyksynä. Renkaat ajetaan useimmiten huomaamatta kehnoon kuntoon, sillä huonoilla renkailla ajavista vain joka neljäs tiedostaa renkaidensa kunnon.

Henkilö- ja pakettiautojen kesärenkaiden kuntoa on tutkittu Suomessa syksystä 1997 lähtien Autonrengasliiton, Liikenneturvan ja poliisin järjestämien rengasratsioiden yhteydessä. Renkaita on tarkastettu vuosien varrella yhteensä yli 157 000 henkilö- tai pakettiautosta. Urasyvyyksiä on mitattu lähes 630 000 yksittäisestä renkaasta.

Lue seuraavaksi