Uutiset

Autot

Dynawatt Power System Oy

 

Nykyaikaisen elämäntavan kuvaan kuuluu, että kehittynyt tekniikka tuodaan mahdollisimman lähelle sitä käyttävää ihmistä. Laitteet ja teknologia hajasijoitetaan tarpeen mukaan pois taajamista, jotta ne saadaan mahdollisimman tehokkaaseen ja kattavaan työhön. Aina kyseisiä laitteita joudutaan huoltamaan ja korjaamaan, mutta aina ei löydy nykyaikaisten työmenetelmien ja laitteiden tarvitsemaa energiaa, joten on hyvä jos tässäkin asiassa paikalle saapuva alan ammattilainen on itseriittoinen ja omaa rautaisen ammattitaidon lisäksi, kyvyn käyttää nykyaikaisia työkaluja. Kyseisen tarpeen tyydyttämiseksi aloitti alaan perehtynyt ydinryhmä tuotekehittelyn vuonna 1989. Tuotteiden suunnittelu tuotti nopeasti ratkaisuja joiden perusteella päätettiin perustaa alan yritys vuonna 1991. Dynawatt Power System Oy oli syntynyt. Tämä vahvasti sähkögeneraattoreiden ympärille suunniteltu yritys, alkoi myös saman tien laajentua sisältämään muutakin neljän seinän ulkopuolella ilmenevää apuvälinetarvetta. Vuonna 1999 tammikuussa oli siirto edessä nykyisiin Espoon Juvanmalmilla oleviin tiloihin. Nykyisin Dynawattin omistaa kaksi tahoa eli Sampo Paasivaara sekä Watt Control Oy. Yritys koostuu generaattoreita ja muitakin yrityksen palveluja tuottavasta Juvanmalmin 1000 m2 toimipisteestä sekä ohjainyksiköitä tuottavasta Leppävirran 300 m2 tehtaasta. Yrityksen leivissä on kaikkiaan 13 työntekijää.

 

230 V autossa

Kuten alussa mainitsin, iso osa nykyaikaisista työkaluista tarvitsee toimiakseen verkkovirtaa. Nämä sähkökäyttöiset työkalut auttavat ammattilaista, mutta tarvitsevat joko jatkuvasti johdon päästä tulevaa virtaa tai aika ajoin latautuakseen auton jännitettä suurempaa määrää sähköä. Koska auton oma järjestelmä on suunniteltu auton tarpeeseen, ei se sinällään ole hyödynnettävissä suoraan normaaleissa sähkötarpeissa. Välillisesti auton moottoria pystytään hyödyntämään oikeanlaisen generaattorin avulla sen sijaan hyvinkin ympäristöystävällisesti kyseisiin tarpeisiin. Asennetaan auton moottorin yhteyteen korkeajännitteinen laturi jolloin saadaan tuotettua tarvittava teho. Dynawatt onkin tuonut innovatiivisilla tuotteillaan riittävän tehokkaan sähkövirran käytännössä minne tahansa. Yrityksen 2000, 4000 ja jopa 5000 Watin generaattorit tuottavatkin, ilman lisäakkuja tai erillistä moottoria, tarkasti sinimuotoista 230V vaihtojännittettä. Se vastaa normaalia verkkovirtaa, joten sitä voidaan käyttää myös edistyneimmissä sähkölaitteissa, digitaalisissa valvontajärjestelmissä, sähkötyökaluissa, televisiossa ja videoissa. Hitsaaminen nykyaikaisilla sähkö- ja mig-hitsilaitteilla on myös täysin mahdollista.

Dynawatin sähkögeneraattorit koostuvat moottoriin asennettavasta hihnavetoisesta generaattorista ja automaattisesta elektroniikkayksiköstä. Taajuus ja jännite ovat riippumattomia generaattorin pyörimisnopeudesta. Ehkä yleisin käytössä oleva generaattori on Dynawatt 4000 joka tuottaa 230V-sähköä missä tahansa – auton tai veneen oman moottorinavulla. Viiden tai kymmenen metrin kauko-ohjain on saatavissa lisälaitteena. Se voidaan asentaa kiinteästi ohjaamoon tai pitää irrallisena.

 

Dynawattin vahvuudet

Paljon tehoa, jopa 5000 W Turvallinen
Taajuus moottorin kierroksista riippumaton Luotettava
Pieni koko Korkealuokkainen vaihtojännite
Kevyt Helppo käyttää
Huoltovapaa Hiljainen

 

Dynawatt 4000 W tekniset tiedot

Jännite: 230 Vac ±5 % Taajuus: 50 Hz ±0,05 %
Muoto: Sinus Piikkivirta: 38A huippu
Teho: max. 4200VA Jatkuva: 4000VA
Generaattorin
max kierrosnopeus: 15.000 rpm jatkuva
18.000 rpm hetkellinen
Paino: Ohjausyksikkö 7,8kg Generaattori: 7,2 kg
Turvasuojaukset: Ylijännite, ylikuorma, ylilämpö, oikosulku

 

Lisävarusteet

– Kauko-ohjain 5 tai 10 m kaapeli
– Pehmeäkäynnistin 1,5 kW
– Automaattikytkin verkkosyötölle
– Sähkökeskus: vikavirtasuoja + sulake 16A
– Generaattorin asennussarjoja eri automalleihin

Generaattoreiden lisäksi Dynawattin tuotevalikoimaan kuuluvat invertteri-laturi-yhdistelmät, akkulaturit sekä erilaiset sähkötarvikkeet kuten esimerkiksi VSR-jänniteohjattu rele lisäakuille, jolloin yhdellä laturilla pystytään lataamaan kahta toisistaan erillistä akkua. Tällöin myös varmistutaan siitä, että starttiakku autossa pysyy täynnä ja lisäakku käyttövalmiina.

Hyötyajoneuvojen varustaminen

Sähkötarvikkeiden lisäksi Dynawattin tuotevalikoimaan kuuluvat huoltoautokalusteet eri merkkisiin autoihin. Yrityksellä on tarjota valmiit konseptit eri työtarkoituksiin, mutta lähtökohtaisesti moduulirakenteisilla osilla pyritään tekemään asiakaslähtöinen lopputulos. Syncro-kalusteilla pystytään huoltoautosta tekemään käytännöllinen ja kestävä ammattilaisen työkalu. Alumiinivalmisteiset laatikostot ja kuulalaakeroidut kiskot tekevät paketista kevyen ja samalla helpon käyttää. Epäilemättä tällaisesta autosta on tarvikkeiden ja työkalujen etsiminen todella helppoa ja tavarat pysyvät niille ajatelluissa paikoissa ajon aikana. Turvallisuutta on myös ajateltu, koska 50 km tuntinopeudella suoritettu törmäystesti ei hetkauta kalustusta millään lailla. Kalustemoduulit sopivat sekä isoihin että pieniin autoihin ja vaikkakin MB:n Sprinterit ja Vitot ovat yleisimpiä varusteltavia myös Fordit, Fiatit, Rellut ja Peugeotit ovat hyviä alustoja eri käyttötarkoituksiin.

 

Hybridiautot

Koska yritys on vahvasti sähkö ja varsinkin generaattoritekniikkaan erikoistunut yritys on luonnollista, että nykyään jo kovasti yleistymässä oleva hybriditekniikka ajoneuvoissa kiinnostaa myös heitä. Juuri toinen omistajapuoli eli Watt Control on jo vuosituhannen alusta alkaen, ollut sähkömoottorilla ja generaattorin ohjainlaitteella mukana hybridiauton suunnittelussa. VW Passattiin kehiteltiin toimiva sarjahybridi jonka kehitystyö edelleen jatkuu. Yhteydenottoja ulkomaisiin autonvalmistajiin sekä kotimaiseen autotehtaaseen on otettu, mutta ainakaan vielä ne eivät ole tuottaneet tulosta. Mutta vaikka henkilöauto puolella hybridiautotuotantoon ei yritys vielä ole päässyt on iso askel otettu henkilökuljetuksen saralla. Kotimainen Koiviston Autolle busseja tuottava Kabus Oy on aloittanut yhteistyön Dynawattin kanssa. Kabuksen koeajokäytössä olevassa hybridibussissa on Dynawattin generaattori. Sarjatuotantoon tullessa bussin hybriditekniikka tullee koostumaan juuri yrityksen näistä tuotteista.

 

Lue seuraavaksi