Uutiset

Autot

Dacia Dokker Van dCi 90 Ambiance – varteenotettava vaihtoehto

Dacia Dokker Van dCi 90 Ambiance – Varteenotettava vaihtoehto vaativaan makuun

Dokker-mallisto rantautuu Suomeen kesän alussa ja voimanlähteeksi autoihin on valittavissa 1,2- tai 1,6-litraiset bensiinimoottorit tai koeajoautossamme käytettävä 1,5-litran dieselmoottori. Kantavuutta autoissa on 695 kiloa ja tavaratilan koko on mukavat 3,3 kuutiota. Tilavuutta on mahdollista lisätä myös säädettävällä EasySeat -järjestelmällä, jonka avulla apukuljettajan istuinta kääntämällä tai poistamalla saa lisätilaa vaikka pitkälle tavaralle. Näin tavaratilan koko kasvaa 3,9 kuutioon ja lastauspituus yli kolmeen metriin.  Pääasiallisesti kaupunkiajoon suunniteltu Dokker on mitoiltaan kompakti ja auton kokonaispituus on 4,36 metriä, kokonaisleveys 1,75 metriä ja korkeus ilman kattokaiteita 1,81 metriä.

Ambiance ja tunnelma paranee

Koeajoautomme kuului Dokker Vanin Ambiance-mallisarjaan. Ambiance tarkoittaa suoraan käännettynä tunnelmaa tai ilmapiiriä ja kyllähän kunnon varustelupaketti aina kuljettajaa miellyttää. Dokker Van -mallisto on jo valmiiksi hyvin varusteltu ja vakiomallissa ovat esimerkiksi ajovakaudenhallintajärjestelmä, käynnistyksenesto sekä kuljettajan turvatyyny. Ambiance-varustelutasossa mukaan tulevat esimerkiksi ajotietokone, multimediajärjestelmä, ilmastointi, kauko-ohjattu keskuslukitus sekä sähköikkunat. Koeajoautomme oli vielä maustettu lisävarusteina asennetuilla nopeudenrajoittimella, Media Nav-multimediajärjestelmällä, navigaattorilla, pysäköintitutkalla, kevytmetallivanteilla, sähköpeileillä sekä korinvärisillä puskureilla ja peilikoteloilla.

Turvallisuutta auton sisälle ja ulkopuolelle

Dokker Vanissa turvallisuustekijät on huomioitu erittäin tarkoin. Jarrujärjestelmään kuuluvat ABS-jarrut, EBD-elektroninen jarrupaineen jako sekä hätäjarrutustehostin. Ajovakaudenhallintajärjestelmässä lisäturvaa esimerkiksi väistötilanteissa ja jäisissä olosuhteissa antaa ESC-ohjausyksikköjärjestelmä, johon sisältyvät luistonesto sekä kallistuksenvakaustoiminto.

Myös materiaalivalinnoissa turvallisuus on otettu huomioon ja Dokkerissa käytetään törmäysenergiaa vähentäviä ja sitovia materiaaleja. Turvavöissä on voimarajoittimet, jotka suojaavat rintakehää törmäyksissä ja yhdessä kuljettajan vakiovarusteisen sekä matkustajan valinnaisen turvatyynyn kanssa ne antavat korkean turvallisuustason ohjaamoon.

Ohjaamo ammattimaiseen käyttöön

Dokkerin hallintalaiteet sijaitsevat loogisilla paikoilla ja esimerkiksi valojen ja tuulilasinpyyhkimien säätäminen onnistuu jo ensikokeilulla ilman yllätyksiä. Monipuolinen kosketusnäyttöinen Media Nav -multimediajärjestelmä osoittautuu helppokäyttöiseksi ja sen avulla niin navigaattorin, radion sekä handsfree bluetooth-yhteyden haltuun ottaminen sujuu nopeasti. Erityskiitosta saavat kosketusnäytön suuret painikkeet, joihin osuu myös tavallisilla nakkisormilla ilman radion sammumista tai puhelun katkeamista. Ilmastoinnin säätö on erittäin selkeä ja varustettu riittävän monipuolisesti. Kojetaulussa on kaikki tarvittava sijoitettuna kolmeen mittariin ja oikeanpuoleisimmassa sijaitsee ajotietokoneen näyttö, jonka avulla saa tarvittavat tiedot esimerkiksi polttoaineen kulutuksesta sekä mahdollisista häiriötiloista.

Tavaratila tosityöhön

Koeajoauton tavaratilan lattia oli vaneroitu ja varustettu kahdeksalla jämerällä kiinnityslenkillä. Tässä versiossa ei ollut EasySeat-järjestelmää, vaan ohjaamon ja tavaratilan erotti jämerä ikkunallinen väliseinä. Mitoiltaan Dokkerin tavaratila ottaa ison askeleen edeltäjästään Loganista ylöspäin ja 3,3, kuution tilavuus riittää hyvinkin moniin työtehtäviin. Lastauskorkeus on miellyttävän matala (56 cm) ja 119 sentin levyisestä takaovesta mahtuu eurolava mukavasti sisään.  Tavaratila on mitoiltaan 1,27 metriä korkea, 1,41 metriä leveä ja 1,90 metriä pitkä. Oikeanpuoleinen sivuliukuovi avautuu 70 sentin levyisesti ja myös vasemmalle puolelle on lisävarusteena mahdollista hankkia sivuovi.

Koeajoimme Dokkerin viimeisillä talvikeleillä ja mukaan ajoon mahtui niin kaupunkiajoa, moottoriteitä sekä maaseudun pikkuteitä. Dokker tarjosi kuljettajalle ammattitason työympäristön, sillä sen ohjaamo on selvästi suunniteltu kovaan jokapäiväiseen käyttöön. Liikkeelle lähdettäessä vääntöä riittää myös kuormattuna ja jalkoihin ei Dokkerilla jää, sillä sen verran reippaasti 1,5 litran Renaultin moottori Daciaa kuljettaa. Kiihtyvyys on riittävä ja rampilta moottoritien liikenteeseen sujahtaa Dokkerilla mainiosti. Myös äänieristyksessä on onnistuttu hyvin ja ainoastaan moottoritierajoitusten ylärajoilla alkaa rengasmelu hieman häiritä keskustelua. Helppokäyttöinen nopeudenrajoitin osoittaa myös tarpeellisuutensa ja sen hyödyntämisen oppii nopeasti. Mediajärjestelmä navigointilaitteineen on toimiva yhdistelmä, joka ei vaadi liikaa huomiota ja kuljettaja voi keskittyä itse ajamiseen.

Lue seuraavaksi