Uutiset

Autot

Caravan-messuilla tehtiin kauppaa ja jaettiin tietoa

Caravan 2013 Lahti

Syyskuun loppupuolella Lahden Messukeskuksessa järjestetty Caravan 2013 oli jälleen menestys sekä kävijämäärältään ja näytteilleasettajien saaman palautteen osalta. Kävijämäärä nousi yli 16 000 vieraan ja kaupankäynnistä esimerkkinä toimii 370 000 euron Concorde Linerin myynti kotimaiselle asiakkaalle. Tapahtuma jakoi myös arvokasta informaatiota alan monipuolisista tapahtumista sekä muutoksista ja samalla se luonnollisesti toimi mahdollisuutena tavata vanhoja tuttavuuksia ja solmia uusia ystävyyksiä.

Bürstner

Bürstnerin historia juontaa vuoteen 1955, joten tänä vuonna merkki toi näytille Nexxo ”fifty-five” -juhlamallinsa. Varusteisiinsa nähden erittäin edullisessa juhlamallistossa on esimerkiksi Fiat Ducaton alusta 130 hevosvoiman moottorilla, aluvanteet, navigaattori, peruutuskamera, erikoisväritys sekä kattoikkuna. Monipuolinen ja käytännöllinen Bürstner Brevio -mallisto uusiutuu ensi vuodelle Brevio t 645 -mallilla, jossa on neljä täysikokoista vuodepaikkaa. Ratkaisu on toteutettu alaslaskettavalla takaosan vuoteella ja sen alapuolen istuinryhmän muokkaamisella vuoteeksi.

Myös Bürstnerin Viseo-mallisarja on uudistunut täysin vuotta 2014 varten ja se vastaa nykyaikaisen karavaanarin korkeisiin vaatimuksiin. Valittavissa on kolmesta eri pohjaratkaisusta sopivin ja sisätiloissa liikkumisen helppouteen on kiinnitetty erityishuomiota.

Morelo

Morelo on kohtuullisen uusi tuttavuus matkailuautoalalla, mutta yrityksen takaa löytyy pitkäaikainen alan kokemus muiden merkkien parissa. Erikoiseksi Morelot tekee niiden valmistuksen periaate, jossa kaikki tehdään käsityönä paikan päällä käyttämättä alihankkijoita. Lahdessa esillä olleen Morelo Palace -mallin alustana toimii MAN 10.250 automaattivaihteistolla. Pituutta jättiläisellä on 9,8 metriä ja varustelun korkeasta tasosta kertoo esimerkiksi keittiöosastoon kuuluva astianpesukone.

Vallilan Takomo

Matkailuautoilijat osaavat tunnetusti arvostaa laatua ja he vaativat myös ajokokemuksiltaan paljon. Korirakennusten jälkeen moni matkailuauto on hieman haastava ajettava varsinkin vaikeissa olosuhteissa ja perinteikäs Vallilan Takomo voikin nopeasti varmistaa ajonautinnon parantamisen. Vallilan Takomon toimitusjohtaja Teemu Punkka kertoo, että esimerkiksi Fiat Ducaton etujousitusta parantamalla saa helpolla ja edullisella tavalla uutta ryhtiä sekä turvallisuutta ja vakautta ajettavuuteen. Punkka kiittelee myös matkailuautojen valmistajien valmiutta kehittää tilannetta ja yhteistyö monien merkkien kanssa toimii saumattomasti.

Dethleffs

Dethleffs on totuttuun tapaan uudistanut tulevan vuoden mallisarjojaan reippaalla kädellä. Koko mallistolle yhtenäistä on vakiovarustelun runsaus. Uusi Trend-mallisto korvaa vanhaa Globe S -sarjaa ja Trend-malliston tunnuksia ovat iso tavaratila, vuoteiden yhdisteltävyys sekä ruokailuryhmän muuntaminen lasten vuoteeksi.Myös Advantage-mallisto on uudistettu ja valikoimassa on suomalaisten haluamat ominaisuudet yhdistetty kolmeen puoli-integroituun ja kolmeen integroituun malliin. Tarjolla on kolme erilaista pohjaratkaisua ja vakiovarusteluun kuuluvat esimerkiksi Gourmet-keittiö ja iso jääkaappi sekä integroiduissa malleissa nostovuode. Magic Edition -mallistossa painoa on saatu alaspäin tuntuvasti, puoli-integroiduissa 70 kiloa ja integroiduissa vielä tuplasti enemmän.

Concorde

Best-Caravanin maahantuoma Concorde-mallisto osoittaa, että kun kysyntä ja tarjonta kohtaavat sopivalla tavalla, on hintakysymys toissijainen. Miltei 400 000 euron arvoinen Concorde Liner vaihtoi Lahdessa omistajaa ja myös muu merkin mallisto kiinnosti eleganssia arvostavia asiakkaita. Mielenkiintoa herätti esimerkiksi Iveco Turbo Dailyn alustalle rakennettu Concorde Carver -matkailuauto, jonka kokonaispainoa on laskettu ja näin polttoainetaloudellisuus on parantunut huomattavasti.

LMC

LMC täydentää valikoimansa edullista luokkaa uudella Sport Line -mallistolla ja tarjolle tulee viisi puoli-integroitua ja neljä integroitua mallia. Puoli-integroidut tullaan tuntemaan nimellä Cruiser Sport Line ja integroidut Explorer Sport Line. Uutuudet sopivat erinomaisesti Suomen olosuhteisiin, sillä niissä on LMC:n Long Life Technologie -rakenne, mikä tarkoittaa katon ja pohjan ulkopinnan lasikuitupintaa, polyuretaanirunkoa ja kosteuden kestävää XPS-eristystä. Myös LMC:n nostovuodevalikoima kasvaa entisestään ja suomalaisten suosiman Breezer-malliston nostovuoteelliset versiot tuntee mallimerkinnästä Breezer Lift. Useaan LMC:n malliin on saatavilla myös erittäin kattava Black Selection -varustepaketti, johon kuuluvat esimerkiksi alumiinivanteet, astinlaudat, peruutuskamera, led-sisävalaistus sekä markiisi.

Knaus

Knaus oli tuonut Lahteen näytille runsaan kattauksen sekä puoli-integroituja että integroituja matkailuautoja Van-, Sky- ja Sun-mallistoistaan. Uutuuksista mukana oli esimerkiksi tyylikäs Sky TI 550 MF -puoli-integroitu malli, joka täydentää mainiosti Knausin pienempää luokkaa. Kompakti uutuus on pituudeltaan 599 senttimetriä ja sen akseliväli on 345 senttimetriä. Matkustustilaa on neljälle ja makuupaikkoja saa kolmelle henkilölle. Integroiduista malleista Lahdessa esiteltiin Van i -malli, jonka leveys on 220 senttimetriä ja pituusvaihtoehdot ovat 599 tai 672 senttimetriä. Kaikki Knausin mallit soveltuvat hyvin Suomen rankkoihin olosuhteisiin ja eri varustelupaketeilla saa kokonaisuuksista räätälöityä omaan käyttöön parhaiten sopivia malleja.

Reimo

Reimo on saksalainen retkeily- ja matkailuautojen valmistaja, joka Suomessa on tunnettu erittäin kattavasta karavaanarialan varuste- ja tarvikevalikoimastaan. Reimon tarvikekuvasto on alan klassikko ja tämän kauden luettelossa sivuja on komeat 672. Lahteen Reimo toi näytille ajoneuvoista esimerkiksi MultiStyle-retkeilyauton sekä varuste- ja tarvikepuolelle Carbest Snipe -antennin sekä aurinkosuojatun markiisin. Täysautomaattinen Carbest Snipe -satelliittiantenni toimii loistavasti koko Suomen olosuhteissa ja Thor-satelliittia käyttävä antenni on myös painoltaan kevyt ja vähän tilaa vievä. Prostor-markiisissa aurinkosuojaus on valmiina ja markiisin saa myös jälkiasennettuna.

Kaha

Henkilö-, hyöty- ja matkailuajoneuvojen varaosien, lisävarusteiden, työkalujen ja komponenttien maahantuoja Oy Kaha Ab on tunnettu laadukkaista tuotteistaan ja monipuolisesta valikoimasta Lahdessa uutuustuotteista oli esillä esimerkiksi Goodspeed-matkamokkula sekä Thule Omnistor -pikateltta. Goodspeed-matkamokkula sopii mainiosti paljon ulkomailla matkustavalle, joka käyttää runsaasti nettiä avukseen. Goodspeed-mokkulaan mahtuu kymmenen eri SIM-korttia ja haluamasi kohdemaiden kortit saa valittua netin kautta helposti. Mokkulan saa yhdistettyä verkkoyhteydellä viiteen eri laitteeseen ja sen käyttöhinta on aina vakio. Mokkulalla on mahdollista välttyä roaming- ja Wifi-maksuilta ja laskutus tapahtuu turvallisesti luottokorttien kautta. Kaha esitteli myös jämerän, monikäyttöisen ja nopeasti kasattavan Thule Omnistor -pikateltan, jonka kasaaminen sujuu yhdeltä henkilöltä alle 15 minuutissa.

Suomen Vaunuosan Perttu Muuronen esitteli Suomen Vaimentimen HD- iskunvaimentimia, jotka ovat tuttuja tuotteita autoilun ammattilaisille. Sinisestä väristään tunnetut tuotteet parantavat autojen ajo-ominaisuuksia ja tätä kautta lisäävät liikenneturvallisuutta. Suomen Vaimentimen tuotteet on suunniteltu koviin olosuhteisiin ja niissä käytetään äärioloihin soveltuvia öljylaatuja.Sprintereihin on jo aikaisemmin voinut asentaa SV-takavaimentimet, mutta nyt yritys tuo markkinoille myös ensimmäiset Sprinter 300- ja 500-sarjoihin valmistetut etuvaimentimet. Vaimentimet ovat rankkaan käyttöön tehtyjä ja ne soveltuvat mainiosti vaikkapa takseihin, ambulansseihin sekä matkailuautoihin. Uudet vaimentimet on testattu viimeisen päälle ja niille myönnetään kahden vuoden takuu ilman rajoituksia. Asiakaspalaute on ollut rohkaisevaa ja Suomen tiestön kunnon valitettavasti jatkuvasti heikentyessä tarjoavat SV-vaimentimet lisämukavuutta ja -turvallisuutta ajamiseen.

Jos Lahden näyttelyn osastoja mitattaisiin uutuustuotteiden määrällä, kuuluisi Dometic Finlandin osasto varmasti kärkijoukkoon. Näytteillä oli alan viimeisimpiä kehitysaskeleita niin matkailuajoneuvojen ilmastointiin, kylmälaitteisiin kuin sähköpuolelle. Ilmastointiin ja lämmitykseen oli tarjolla esimerkiksi lämpöpumpun tavoin toimiva Freshlight-ilmastointilaite integroidulla kattoikkunalla sekä monipuolinen Freshjet-ilmastointilaitemallisto. Virtaa tarvitseville valikoimasta löytyi Waeco SinePower -siniaaltoinvertteri sekä 12- että 24 -volttisena, PerfectCharge-automaattilaturi kiinteään asennukseen sekä irrotettava Movepower-akku/laturiyhdistelmä.Dometic on tunnetusti autokylmäalan edelläkävijä ja Lahdessa tämä tuli selvästi esille Waecon monipuolisen valikoiman ansiosta. Esillä oli esimerkiksi 41 litran Cool-Ice -kylmäkuljetuslaukku, joka on kestävä, hygieeninen ja kevyt. Tuotteen laadukkuudesta kertoo sille myönnetty viiden vuoden takuu.

Adria

Slovenialainen Adria esitteli Lahdessa uudistuneen puoli-integroitujen Coral-matkailuautojen mallisarjan. Adria Coral -matkailuautot voi valita kolmella eri tasolla, joista jo perustason Axess on hyvin varusteltu. Lisämukavuutta ja -ominaisuuksia tarjoavat Adrian huippumallit Plus ja Supreme. Adrialla yksityiskohtaisen auton valinta on tehty helpoksi ja prosessissa valitaan ensin pohjaratkaisu, sitten varustetaso, lämmitysjärjestelmä, sisustus, ohjaamon väri ja lopuksi lisävarusteet. Uuden Coralin sisätiloissa istuin- sekä ruokailuryhmät ovat uusittuja ja säilytystilojen määrää on kasvatettu ja ulkoisesti virtaviivaisuus on lisääntynyt yli kymmenen senttimetrin madaltumisen ja kehittyneen muotoilun kautta.

Weinsberg

Weinsberg toi Lahteen esille yleisöä selvästi kiinnostaneen kompaktin CaraBus 631 ME -retkeilyautouutuuden, jonka pituus on 636 senttimetriä ja leveys 205 senttimetriä. Auto on rekisteröity neljälle ja pitkät, 85 senttimetriä leveät vuoteet voi helposti yhdistää täysleveäksi parivuoteeksi. Enemmän tilaa vaativille oli esillä uusi puoli-integroitu TI-mallisarja, jossa tila on kasvanut uusien pohjaratkaisujen kautta ja nostovuodevaihtoehtojen määrä on kasvanut. Lisämukavuutta ja tyylikkyyttä saa halutessaan Weinsbergin Smart-, Styling- ja Silver -lisävarustepakettien avulla.

Hymer

Euroopan menestyksekkäin matkailuautomalli yli 55 000 myydyllä kappaleella on vuonna 1981 ensimmäisen kerran esitelty Hymer B-Klasse. Auto on voittanut arvostetun lukijaäänestyksen hulppeat 29 kertaa ja niinpä vaatimukset uudistuneelle mallille ovat luonnollisesti korkealla. Uutuudessa käytetään entisestä kevyempiä materiaaleja ja näin ajoneuvon painoa on saatu laskettua 80-100 kiloa. Myös jousitusta on kehitetty ja lämpöeristykseen ja lämmitysjärjestelmään on kiinnitetty erityishuomiota. Vakiovarustelun korkeasta tasosta kertovat esimerkiksi ABS-jarrut, luistonesto, ESP-ajovakauden hallintajärjestelmä, mäkilähtöavustin, ohjaamon etuturvatyynyt sekä valoautomatiikka.

Lue seuraavaksi