Uutiset

Autot

Caravan 2011 Lahdessa – esitteli positiivisia näkymiä vuodelle 2012

Matkailuajoneuvotuojat (MAT) ry:n toiminnanjohtaja Seppo Pietiläinen valotti näyttelyn yhteydessä rekisteritilastojen kertomaa. Eräs mielenkiintoinen havainto oli, että matkailuautoja ei poistu rekisteristä juuri muuten kuin kolareissa romuttumisen myötä. Matkailuajoneuvoalan kasvuennusteeksi on arvioitu noin 12-15 prosenttia, mikä tarkoittaa ensi vuoden uusien matkailuajoneuvojen rekisteröintimäärän olevan noin
3 000 kappaletta. Laajemminkin katsellen alalla näyttää menevän hyvin. ”Joillakin tehtailla tilauskannat ovat täynnä jopa toukokuulle saakka. Joissain malleissa toimitus saattaa venyä ensi kesän korville”, kertoo Pietiläinen.

MAT ry:n hallituksen puheenjohtaja Esa Lehto näki alan hyvien tulevaisuudennäkymien taustalla hyvän rahoitustilanteen ja vakavaraisen asiakaskunnan. Kasvua hän näkee tulevan usealtakin eri sektorilta, kuten eläkkeelle jäävät ja erilaisten harrastusten oheen matkailuajoneuvon hankkivat. Tyypillisiä tällaisia harrastuksia ovat suunnistus, retkeily ja tanssi, joissa harrastuksen mukana liikkuva ”koti” helpottaa oleellisesti elämää. ”Monesti näissä ajoneuvoissa tilat on suunniteltu harrastusta ja sen välineistöä silmälläpitäen”, tietää Lehto. ”Matkailuajoneuvo saattaa antaa esimerkiksi liikuntarajoitteisille aivan uudenlaiset mahdollisuudet niin matkailuun kuin harrastuksiin.”

Matkailuajoneuvojen käyttäjät ovat järjestäytyneet varsin kattavasti, sillä järjestäytymisaste vaunujen omistajilla on 98 prosenttia ja matkailuautojenkin omistajista 90 prosenttia on järjestäytyneitä. Tästä on selvä etu esimerkiksi ajoneuvoverotusta suunniteltaessa. Kesäkuulla alalle epätietoisuutta luonut kaavailu matkailuautojen verotusmuutoksesta ei ole mukana tulevan vuoden budjettiesityksessä. Matkailuajoneuvoalan edustaja on kutsuttu mukaan ajoneuvoverotuksen muuttamista käsittelevään työryhmään, jolloin alan näkemykset saadaan huomattavasti paremmin esille kuin yksittäisten henkilöiden tekemillä lausunnoilla ja esityksillä.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi