Uutiset

Autot

BussiPro asentaa tuulilasit matkailuautoihin

Tuulilasi on erittäin merkittävä elementti niin ajoneuvon turvallisuuden kuin matkustusmukavuudenkin kannalta. Lähinnä vapaa-aikana käytettävissä matkailuajoneuvoissa kirkkaan tuulilasin merkitys on tavanomaistakin suurempi.

Suomessa käytettävien matkailuajoneuvojen – varsinkin integroitujen sellaisten tuulilasit ovat olleet erittäin vaikeasti löydettäviä ja monesti hyvin hintavia kulutusosia. Laaja mallikirjo yhdessä rajallisten markkinoiden kanssa on usein johtanut pitkiin toimitusaikoihin ja korkeisiin kustannuksiin.

Linja-autojen elinkaaripalveluiden tuottajana vankan aseman Suomessa saavuttanut lahtelainen BussiPro Oy on tämän epäkohdan poistamiseksi laajentanut tuotevalikoimaansa matkailuajoneuvojen tuulilaseilla.

Suomalaiset matkailuajoneuvomarkkinat ovat verrattain ohuet ja pirstaloituneet, minkä johdosta ajoneuvokantamme yhdessä maahantuojaorganisaatioiden kanssa on erittäin monimuotoinen. Tämän johdosta matkailuajoneuvojen jälkimarkkinatoiminnoissa nojataan paljolti pieniin ja paikallisiin monimerkkikorjaamoihin, joiden resurssit haastaviin tuulilasitöihin ja kooltaan suurten tuulilasien varastointiin ovat ohuet.

Rauniston luotsaamassa BussiPro Oy:ssä matkailuajoneuvojen ja linja-autojen tuulilasit yhdessä sivuikkunoiden kanssa ovat toiminnan kannalta tärkeä tukijalka, joten neljän työntekijän yrityksessä on lasitöissä tarvittavat resurssit ja paljolti kokemuksen kautta hankittua osaamista.

”Matkailuautojen tuulilasit ovat monesti muodoiltaan haastavia, mikä omalta osaltaan kasvattaa rahtikustannuksia varsinkin yksittäisiä laseja tilattaessa. Meillä on kuitenkin etuna vankka asema linja-autosektorilla, joten voimme tilata yhdellä kertaa aina isomman erän laseja”, selventää Raunisto kustannustehokkuuden taustoja. Tiivis yhteisyö eurooppalaisten toimijoiden kanssa auttaa löytämään laseja myös harvinaisempiin automalleihin, joiden valmistussarjat ovat jääneet lyhyiksi.

Jussi Rauniston mukaan valtaosa BussiPro Oy:n matkailuajoneuvoihin tehtävistä töistä tehdään yrityksen toimitiloissa Hollolassa. Viime vuosikymmenen loppupuolella perustetussa yrityksessä nojataan vahvasti myös paikallisesti toimiviin sopimuskumppaneihin, joiden osaamisella katetaan käytännössä koko Suomi.

”Tällä hetkellä meillä on kymmenen kumppania – eteläisin löytyy Helsingistä pohjoisimman sijaitessa Kolarissa. Sopimuskorjaamoiden osaamista on hyödynnetty tähän asti lähinnä linja-autojen lasitöissä, mutta tarkoituksena on monistaa matkailuajoneuvokonseptimme kaikkiin toimipisteisiin”, summaa Raunisto asiakastyytyväisyyteen tähtäävää ajatteluaan seuratessaan asentajien työskentelyä integroidun matkailuajoneuvon äärellä.

”Matkailuajoneuvon tuulilasin hinta asettuu yleisesti 1000-2000 euron haarukkaan, joten rauhallisuudella ja huolellisuudella on suuri merkitys onnistuneen lopputuloksen kannalta. Vanhan lasin ja erityisesti liiman poistamisessa on oltava erityisen tarkkana vahinkojen välttämiseksi. Myös liiman ja sen kiinnittymistä tehostavan primerin levittäminen on tehtävä huolella vuotokohtien välttämiseksi”, summaa Raunisto, jonka mukaan lasin vaihtamiseen on lähtökohtaisesti varattava yksi työpäivä.

 

”Lasinvaihtoja on tarjottu matkailuajoneuvoihin jo muutaman vuoden ajan, mutta nyt olemme päättäneet ottaa markkinoista aiempaa tukevamman otteen menemällä palvelulla lähemmäs asiakasta”, kertoo BussiPro Oy:tä luotsaava Jussi Raunisto, jonka mukaan lahtelaisyrityksen varastossa on tuulilaseja kymmeniin Suomessa myytäviin ja käytettäviin matkailuajoneuvoihin.

”Kokemuksemme perusteella voimme tarjota asiakkaillemme tuulilaseja erittäin kilpailukykyiseen hintaan ja vieläpä aiempaa nopeammalla toimitusajalla”, kertoo Raunisto yrityksensä vahvuuksista. ”Teemme tiivistä yhteistyötä kahden merkittävän tuulilasivalmistajan kanssa, mikä takaa meille nopeat toimitukset ja osaavan palvelun. Eurooppalainen kumppanimme on erittäin merkittävä tekijä matkailuajoneuvojen tuulilasien toimittajana, mikä takaa meille myös vahvan ja osaavan teknisen tuen”, muistuttaa Raunisto, jonka mukaan yrityksen tuotevalikoimasta löytyy myös kaikki tarvittavat tiivisteet ja muoviosat.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi