Uutiset

Autot

Bus Star – matalalattiavaihtoehto

Bus Star matalalattia-auto

Heinolassa toimivassa Bus Star Oy:ssä on kehitetty ja rakennettu monikäyttöiseen liikenteeseen soveltuvaa matalalattia-autoa. Fiat Ducaton ympärille rakennettu auto on tehty Suomessa suomalaisiin oloihin.

Asiakaskunnan vaatimukset niin joukkoliikenteen järjestämiselle kuin liikenteessä käytettävälle kalustollekin tuntuvat alati kiristyvän. Yhtäällä tämä kasvattaa liikenteen määrää, mutta toisaalta kustannustehokkaan toiminnan ylläpitämiseksi liikennettä hoidetaan aiempaa pienemmällä kalustolla. Omalta osaltaan tähän tarpeeseen vastaa Heinolassa toimiva, Raimo Vartiaisen luotsaama Bus Star Oy, joka on kehittänyt moneen ajotehtävään soveltuvan matalalattia-auton.

”Ensimmäiset prototyypit valmistuivat vuosikymmenen vaihteessa ja kokemukset 2,5 vuoden ajan käytössä olleesta autosta ovat erittäin hyvät”, summaa Vartiainen tuotekehityksen pitkää historiaa. Vartiaisen mukaan tavoitteena oli toteuttaa monikäyttöinen matalalattia-auto, joka soveltuisi niin palvelulinjoille, kaupunkiajoon kuin lentokenttäliikenteeseenkin.

Tuotekehityksen ja rakentamisen lähtökohtana on ollut etuvetoinen Fiat Ducato, joka Vartiaisen mukaan on niin rakenteensa kuin huoltoverkostonsakin osalta sopiva vaihtoehto bussialustaksi.

”Huoltoverkoston merkitys korostuu ammattiliikenteessä käytettävän kaluston hankinnan yhteydessä”, tietää Vartiainen vuosien kokemuksella.

Bus Starin konseptissa hyödynnetään lähtökohtana Ducaton omaa runkoa, jota on tosin jatkettu rosterikomponenteilla riittävän pituuden aikaansaamiseksi. Alustan pituuden kasvattamisen yhteydessä tehtaan omien lehtijousien yhteyteen asennetaan lisäilmajousitus matkustusmukavuuden takaamiseksi.

Alumiiniprofiileista valmistettu korirakenne verhoillaan lasikuidusta laminoiduilla seinä- ja kattoelementeillä, joissa käytetään eristeenä vettymätöntä finnfoam-levyä. Sandwich-rakenteisessa lattiassa hyödynnetään finnfoam-eristettä ja vesikiertoista lattialämmitystä.

”Lattialämmityksen ansiosta massapinnoitettu ja siten saumaton lattia pysyy aina sulana”, muistuttaa Vartiainen varustelusta. Lattialämmityksen lisäksi matkustamossa on myös kummankin oven yhteyteen asennettu ilmawebasto. Kahdeksanmetrinen ajokki on suunniteltu lähiliikenteen tarpeisiin tarjoten 19 istuinpaikan ohella kaksi pyörätuolipaikkaa ja muutaman seisomapaikan. Kiinteiden istuimien ohella matkustamossa hyödynnetään myös seinälle käännettäviä klaffi-istuimia.

”Kaikki istuimet on rakennettu meillä omissa tiloissa ja jokaisen istuinpaikan yhteydestä löytyy myös auton runkorakenteeseen kiinnitetty lannevyö, vaikkei niitä mikään vaatimus vielä edellytäkään”, valottaa Vartiainen auton turvallisuutta lisääviä ominaisuuksia.

Matalalattiaisessa autossa ei rakenteensa vuoksi ole niiausmahdollisuutta, joten pyörätuolimatkustajia sekä lastenvaunujen kanssa matkustavia varten varustukseen kuuluu pyörätuoliramppi.

Matkustamon 1-ja 2-lehtisissä ovissa on Vartiaisen mukaan edelleen työsarkaa, sillä sähkötoimiset taitto-ovet on määrä toteuttaa sähkökäyttöisinä liukuovina, jolloin tilankäyttö tehostuu entisestään.

”Auto on pääpiirteissään ajoon valmis, joten myyntityön käynnistyminen riippuu paljolti vaadittavista testeistä ja niiden aikataulutuksista”, viittaa Vartiainen lähitulevaisuuteen. Tavoitteena on aloittaa myyntityö yhdessä sarjatuotannon kanssa heti alkuvuoden aikana.

Heinolassa vuodesta 2010 toiminut Bus Star Oy tunnetaan kentällä paljolti valmistamistaan pikkubusseista, mutta myös linja-auton korirakenteisiin liittyvistä laajamittaisista peruskunnostuksista ja pienemmistä korjaustoimista. Vartiaisen mukaan yksinomaan linja-autojen parissa toimiva yritys työllistää tällä hetkellä kolme henkilöä, jotka Vartiaisen mukaan ovat todellisia ammattilaisia linja-autojen ja pikkubussien kunnossapidossa.

Kolari- ja korroosiokorjausten ohella Bus Star on aktiivinen toimija myös lasien vaihtotyössä. Vartiaisen mukaan tiivis yhteistyö Lahdessa toimivan BussiPro Oy:n kanssa mahdollistaa lasinvaihdot myös Suomessa harvinaisiin ajoneuvoihin.

”Kasvava toimiala on pakokaasunpuhdistusjärjestelmien asentaminen päästötasoltaan vanhanaikaiseen bussikalustoon. Proventian valmistamilla puhdistuslaitteistoilla Euro 3-luokan ajoneuvo voidaan päästöjen osalta saattaa Euro 4 / 5-tasolle”, kertoo Vartiainen, jonka mukaan Heinolassa on asennettu laitteistoja lähinnä kaupunkiliikenteen busseihin. Hyväkuntoisen kaluston päivittäminen on myös taloudellisesti järkevää, sillä vanhallakin bussikalustolla on aina hyvä käyttöarvo, jota voidaan päivittämällä parantaa.

”Valtio pitäisi saada mukaan talkoisiin tukemaan bussikannan päivittämistä, jonka pitäisi tapahtua valvonnan alla. Päivityksen yhteydessä tehdyt toimet pitäisi todentaa esimerkiksi katsastusasemalla ennen auton käyttöönottoa”, päättää Vartiainen.

Raimo Vartiaisen luotsaama Bus Star Oy toimii tällä hetkellä paljolti jälkimarkkinoinnin saralla tehden pieniä korikorjauksia ja laajoja kolarikorjauksia yhdessä lasinvaihtojen ja pakokaasunpuhdistuslaitteistojen asennusten kanssa. Vartiaisen ohella yrityksessä työskentelevät Hannu Kilkki ja Keijo Hoikkala, jotka kumpikin ovat olleet erittäin aktiivisia uuden matalalattia-auton kehitystyössä.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi