Uutiset

Autot

AstaZero-koeradalla tehdään tulevaisuutta

AstaZero

Göteborgiin avattu AstaZero on maailman ensimmäinen täysikokoinen koerata, jolla voidaan testata tulevaisuuden liikenneturvallisuusratkaisuja. Radan avaaminen on tuonut Volvon lähemmäksi visiota, jonka mukaan vuonna 2020 kukaan ei enää menehtyisi tai loukkaantuisi vakavasti uudessa Volvossa.

Tärkeä seikka tavoitteen saavuttamiseksi on aktiivisten turvallisuusjärjestelmien kehittäminen, mikä auttaa estämään onnettomuuksien syntyä. Nämä aktiiviset järjestelmät ovatkin erilaisiin tarpeisiin mukautuvan AstaZero-koeradan prioriteettina.

”Voimme simuloida täällä kaikentyyppisiä tosielämän liikennetilanteita”, kertoo AstaZeron pääjohtaja Pether Wallin.

Keskuksessa voidaan luoda monia eri testiolosuhteita, kuten ruuhkaisia kaupunkikatuja, valtateitä, monikaistaisia moottoriteitä ja risteyksiä. Nämä olosuhteet ovat kriittisiä tutkittaessa tapaa, jolla autot ovat vuorovaikutuksessa liikkuvien esteiden, kuten toisten autojen, jalankulkijoiden, moottoripyörien, kuorma-autojen, bussien ja jopa eläinten kanssa. Tietyissä tutkimuksissa, kuten monimutkaisissa liikennetilanteissa ja suurissa nopeuksissa, robotit käyttävät testiajoneuvoja.

”Turvallisuuden testaaminen realistisissa olosuhteissa on ehdoton edellytys aktiivisten turvallisuusjärjestelmien kehitystyössä. Uuden keskuksen avulla voimme saavuttaa turvallisuustavoitteemme ja kehittää autoja, jotka eivät joudu onnettomuuksiin. Lisäksi voimme kehittää turvallisuustoimintoja, jotka suojaavat auton ulkopuolisia henkilöitä, kuten jalankulkijoita ja pyöräilijöitä”, kertoo Anders Axelson Volvon turvallisuuskeskuksesta.

Optimistinen, mutta realistinen tavoite

Yksi AstaZeron päätehtävistä on toimia alustana uuden sukupolven turvallisuustekniikoiden tutkimus- ja kehitystyössä. Täällä, yhteistyössä yliopistojen ja teollisuuskumppaneiden kanssa, Volvo tekee runsaasti tutkimustyötä strategisesta ajoneuvotutkimuksesta ja innovaatioprojekteista kohdistettuihin tutkimusprojekteihin. AstaZerossa tehtävään työhön kuuluu myös autonomisen ajamisen tekniikan kehitystyö ja testaus. Kyseessä on älykäs kuljettajan tukijärjestelmä, jonka tarkoituksena on vähentää onnettomuuksia ja parantaa ajokokemusta. Lisäksi kehitteillä on edistyksellisiä järjestelmiä, jotka auttavat torjumaan kuljettajan keskittymiskyvyn herpaantumista ja väsymystä.

Vaikka vuoden 2020 tavoite voi olla kunnianhimoinen, on Volvolla syytä optimismiin. Kuten yhtiön innovatiiviset turvallisuusratkaisut ovat jo osoittaneet, tulevaisuus ei ole enää kaukana.

”Ruotsin autoteollisuus on johtavassa asemassa aktiivisen turvallisuuden saralla ja AstaZeron ansiosta meillä on loistavat mahdollisuudet säilyttää asemamme. Olemme maailman ainoa autonvalmistaja, joka on ottanut tavoitteekseen nolla kuolonuhria tiettyyn määräaikaan mennessä, ja olemme ainoa maa, jonka hallitus tukee tätä visiota”, painottaa Anders Axelson.

Lue seuraavaksi