Uutiset

Autot

Arctic Trucks varustaa maastoajoon

Kohta kahden vuosikymmenen ajan maastoajoneuvoja vaativien käyttäjien tarpeisiin varustanut Arctic Trucks on vähitellen vakiinnuttanut asemansa myös suomalaiskäyttäjien keskuudessa. Islantilaista alkuperää olevan yrityksen ominta aluetta, paljolti kotipaikasta johtuen, on ajoneuvojen varustaminen jäätiköillä ja lumikentillä tapahtuvaa ajoa varten. Nykyisin täysin itsenäinen ja useisiin maihin rantautunut Arctic Trucks varustelee yhdessä kumppaneidensa kanssa lähinnä Toyotaan soveltuvia, etenemiskykyä parantavia muutossarjoja niin siviilikäyttäjille kuin puolustusvoimillekin.

”Viime vuoden merkittävin hanke oli 53 panssaroidun ajoneuvon toimitus Ruotsin ja Norjan puolustusvoimille, kertoo Suomen toimintoja luotsaava Ville Viikari, jonka mukaan suomalaiskäyttäjien joukkoon kuuluu niin energialaitoksia, metsäkoneyrittäjiä kuin maastoon harrastuspohjalta suuntaavia ihmisiä.

Arctic Trucksin tuotevalikoimaan kuuluu lukuisa joukko ajoneuvon etenemiskykyä ja maasto-ominaisuuksia parantavia varusteita, jotka toimitetaan asiakkaille aina asennettuina. Useimmiten asiakas hankkii ajokkiinsa valmiiksi räätälöidyn paketin, joka koostuu renkaista, alustan panssaroinneista sekä jousituksen eri komponenteista. Asiakaskunnasta kuullun palautteen perusteella suomalaismarkkinoita varten on koottu täysin oma, AT33-nimeä kantava paketti.

”Nimi juontaa juurensa 33 tuuman rengaskoosta”, selventää Viikari toimittajan kysymystä nimen taustoista.

Viikarin mukaan juuri rengastuksella on huomattavan suuri merkitys ajoneuvon etenemiskyvylle. ”Vannekoko on edelleen 15 tai 17 tuumaa, mutta renkaan ilmatilan kasvattaminen tuo mukanaan lisää tartuntapinta-alaa. Maastoajoon suosittelen myös maastokuvioituja, hyvälaatuisia renkaita ja ilmanpaineen laskemista”, kertoo Viikari neuvoja maastoon suuntaaville autoilijoille.

Pakettiratkaisu

Maastoon ei kuitenkaan sovi lähteä pelkästään sinne sopivien renkaiden turvin, sillä oikeaoppisen jousituksen avulla ajokkia voidaan viedä entistä lähemmäs metsän siimeksessä odottavaa työkohdetta. Arctic Trucksin insinöörit ovat suunnitelleet ja rakentaneet jousitukseen useita pieniä yksityiskohtia, jotka tuovat mukanaan mukavuutta maantieajoon ja etenemiskykyä maastoon. Parantuneiden ajo-ominaisuuksien ohella jousitus on nostanut ajokin korkeutta noin 40 millillä, mikä parantaa edelleen etenemiskykyä.

Metsätaipaleilla liikuttaessa on kiinnitettävä huomioita myös suojaukseen, sillä ylitetyt kivet ja kannot tekevät helposti vaurioita ajoneuvon alustaan. Alapuolisia vaurioita vastaan Arctic Trucks suojautuu suurlujuusteräksestä valmistetulla pohjapanssaroinnilla, joka asennetaan moottoritilan ja helmakoteloiden alle.

Maasto saattaa kaikesta varustelusta huolimatta osoittautua petollisen upottavaksi. Riittävän pitkällä vaijerilla varustettu vinssi nousee arvoon arvaamattomaan, kun ajokin pohja on tiukasti maata vasten ja neljä pyörää lyö joutavaa tapaamatta kovaa maata. AT33-varusteluun kuuluu irrotettava vinssi, joka voidaan kiinnittää kumpaankin päähän autoa. Viikarin mukaan kokemukset ovat osoittaneet vinssikäytön olevan enemmän satunnaista, jolloin irrotettava rakenne puoltaa paikkaansa.

Maastoradalla tehdyn koeajon jälkeen Viikari muistuttaa Arctic Trucksin kokonaisvaltaisesta palvelusta, joka pitää sisällään ajokin varustelun lisäksi myös muutoskatsastuksen ja rekisteröinnin.

”Asiakas saa meiltä aina ajoon valmiin, kattavasti varustellun ajokin”, muistuttaa Viikari.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi