Uutiset

Autot

Ammattilaisten maastovarustukset Offivarusteelta

 Offivaruste on kasvanut kolmen offroad-kilpailuja harrastavan kaveruksen yrityksestä kovan luokan ammattilaisten maastovarusteluyhtiöksi. Alkujaan toiminta lähti liikkeelle maastokäyttöön tarkoitettujen renkaiden ja vanteiden maahantuonnista. Edelleen nämäkin ovat mukana kuviossa ja saatavana on maantierenkaista mutarenkaisiin sekä viiltoja ja pistoja kestäviin ”louhosrenkaisiin” asti.

Panssari, ei kevyt suojus

Merkittävä asiakas jo pitkään on ollut Puolustusvoimat. ”Pohjapanssaroinnit ja vinssiratkaisut olemme tehneet alun perin Puolustusvoimille Toyota Hiluxeihin ja Land Cruisereihin”, kertoo Kari Vartio Offivarusteesta. ”Niitä on muun muassa rauhanturvaajien käytössä. Sainkin puhelun Afganistanista Kandaharin alueella partioivasta yksiköstä. Siellä partiolenkeillä ei pysähdytä, vaan esteistä huolimatta matkan pitää jatkua. He olivat erittäin tyytyväisiä panssarointiin – puskurit ja vetokoukut repeilevät, mutta pohjapanssari kestää.”

”Siviilipuolelta alkoi tulla kyselyitä mahdollisuudesta saada vastaavaa varustusta Hiaceen, sillä esimerkiksi koneurakoitsijoilla on tarvetta päästä rikkoutuneen koneen viereen. Yleensä paikalle johtaa jonkinlainen ajoura, mutta sitä ei todellakaan ole tarkoitettu pakettiautolla ajettavaksi. Näiden ajatusten pohjalta teimme varustepaketin myös Hiaceen.”

Panssari on valmistettu suurlujuusteräksestä, joten se kestää iskut kiviin ja estää vauriot tekniikkaan. Se on kiinnitetty yhdessä vinssitelineen kanssa tukevasti laajalta auton korirakenteeseen, joten se kestää ottaa koko auton painon kuormineen hyvinkin kantaakseen vaikka kannon nokassa. Panssarointi ylettyy etupuskurista jakolaatikon taakse asti. Tasaisen ”suksen” ansiosta auto myös liukuu helpommin epätasaisuuden päältä pois. Tukeva runkorakenne tekee myös auton korista hieman jäykemmän, mikä on etu maastoajossa. Panssarin huoltoluukuista pääsee normaaleiden kausihuoltojen tarvitsemiin kohteisiin käsiksi näppärästi.

Vinssit käytön mukaan

Panssaripakettiin kuuluu myös vinssin telakointiasema. Vuodesta 2009 lähtien ei autoissa ole saanut olla kiinteitä vinssejä auton puskurilinjan edessä tai alla, ei edes viranomaiskäytössä. Sen takia Offivaruste on kehittänyt pikakiinnityksen vinssin asentamiseksi, sillä vinssi on ehdottoman tarpeellinen varuste maastoissa liikuttaessa ja kun vinssiä ei tarvita, sen voi siirtää kuormatilaan. ”Usein vinssin hankintaa mietittäessä arveluttaa, onko sille todella käyttöä. Käytännössä on huomattu, että kun vinssi on olemassa, keksitään sille mitä erilaisempia käyttötarkoituksia: laiturin vetämistä vesiltä, tukkien vinssausta, nostotöitä ja niin edelleen. Irrotettavuuden ansiosta vinssi voidaan asentaa myös auton taakse, kun myös sinne asennetaan kiinnityspiste.”

Luonnollisesti Offivarusteelta on saatavana sopivat vinssit telineeseen. Merkkejä on useampia, mutta päämerkkinä on kovaan ammattikäyttöön sopivat Superwinch-tuotteet. Kaikki myynnissä olevat vinssit, niin kuin muutkin tuotteet, ovat korkealaatuisia ja käyttöä kestäviä malleja. ”Emme pyri olemaan kaikkein halvin, pääpaino on laadussa ja tuotteemme tulevat sitä edullisemmiksi mitä enemmän käyttökertoja tulee”, sanoo Vartio.

Vinssejä on sekä sähkö- että hydraulitoimisina. ”Jos autossa on hydrauliikka, kannattaa vinssin käyttövoima ottaa siitä. Sähkökäyttöisillä vinsseillä pärjätään hyvin vielä 7-8 tonnin painoluokissa ja melkeinpä tätä isommissa ajoneuvoissa onkin jo oma hydrauliikkajärjestelmä. Hydraulisia vinssejä menee esimerkiksi palo- ja hinausautoihin.”

Varaosia ja huoltoa saatavana

Kovassa käytössä laitteisiin tulee väistämättä myös kulumia ja vaurioita. ”Me olemme esimerkiksi Superwinch-tuotteiden maahantuoja ja vastaamme tuotteiden jälkimarkkinoistakin. Vinsseihin meillä on lähes kaikki osat, varsinkin kaikki normaalisti kuluvat, varastossa. Joskus esimerkiksi kolarissa menee jokin osa, jota meillä ei ole, mutta se saadaan parissa päivässä – kaikkia osia on kuitenkin saatavissa. Lisäksi meiltä saa varavinssin remontin ajaksi, joten työt eivät jää tekemättä sen takia.”

Ahkera käyttö koneella kuin koneella vaatii asianmukaisen huollon. ”Vinssit olisi normaalisti ammattikäytössä hyvä huoltaa kerran vuodessa. Jos vinssiä uitetaan kovasti, niin sitten olisi hyvä huoltaa vähän useamminkin”, kertoo Vartio. Offivaruste on Superwinch ja Warn vinssien valtuutettu huoltokorjaamo. Vinssin kausihuolto maksaa 80 euroa, joka vaikuttaa kohtuulliselta toimintavarmuuden ylläpitämisestä.

Käytännöllisiä sovelluksia

Erittäin tukevasti asennettu vinssin telakointiasema avaa mahdollisuuksia muihinkin käyttösovelluksiin etenkin nykyautoissa, joissa ei tahdo olla edes vetopistettä nokassa. Telakointiasemaan on saatavana esimerkiksi vetokoukku, jonka avulla perävaunun peruuttaminen ahtaisiin paikkoihin onnistuu huomattavasti helpommin kuin että autollakin pitäisi peruuttaa samanaikaisesti, tai vaikka hinauspisteen mistä kestää kiskoa ja nostaa autoa. Veneen, auton tai muun kuorman vinssaamiseksi perävaunulle on saatavana haaroituskappale, jolloin voidaan käyttää sekä vetokuulaa että vinssiä yhtä aikaa nokassa.

Kantavuutta ja korkeutta

Vinssi- ja pohjapanssarivarustuksen lisäksi autoon yleensä tehdään lisäksi maastokykyä parantavia muutoksia alustaan. Vakiokokoa suuremmalla rengastuksella saadaan jo mukavasti lisää maavaraa ja sopivalla pinta/runkorakenteella käyttöolosuhteisiin toimiva pito.

Huoltoautoissa on tyypillisesti peruskuormaa helposti 500 kg. Ajo-ominaisuudet saadaan paikoilleen vahvistetuin jousin ja samalla maavaraa tulee lisää. Maasto-ominaisuuksia voidaan lisätä edelleen tasauspyörästön lukoin, korotuksin ja niin edelleen tarpeen mukaan.

Päämerkkinä Offivarusteella voidaan sanoa olevan Toyota, mutta varusteita ja varusteluita on saatavana myös muihin merkkeihin. ”Toyota on luotettava ja kestävä kovassakin ammattikäytössä, joten sen varustelu vieläkin paremmaksi on oikeastaan hyvin luontevaa meidän tuotteillamme. Toki muutkin valmistajat tekevät luotettavia työautoja ja meillä on valmiudet ja tuotteet varustella niitäkin”, painottaa Vartio.

Offivarusteella on paljon muutakin alan tarviketta ja palvelua. Näistä on lisää tietoa Offivarusteen kotisivuilla www.offivaruste.com.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi