Uutiset

Autot

Ammattilaisilta ammattikäyttöön

Yksi Suomen perinteikkäimmistä varaosakaupan toimijoista kuuluu myös maamme suurimpiin alan yrityksiin. Raskaankaluston ja ensiasennusosaston päällikkö Ilkka Virkkusen mukaan 150 työntekijän Kaha Oy:n vahvuudet ovat laadukkaassa ja erittäin laajassa tuotevalikoimassa, joka täyttää vaativankin ammattikäyttäjän tarpeet.

”Ammattikäyttäjien parissa Kaha tunnetaan erityisesti autonlämmityksessä käytettävistä Defa ja Webasto –tuoteperheistä. Lainmuutosten myötä pakolliseksi tullut alkolukko taasen on tehnyt tunnetuksi Dräger -tuotevalikoimamme”, valottaa Virkkunen Kahan valikoimaa, johon kuuluu lukuisa joukko ajoneuvojen varusteita ja varaosia.

Virkkusen mukaan Kaha tekee yhteistyötä maailmanlaajuisesti tunnettujen valmistajien kanssa, mikä tuo mukanaan eurooppalaisten vaatimusten mukaisen tuotevalikoiman. Tämän ansiosta Kahan valikoimassa on huomattavan paljon myös ensiasennuskomponentteja, joiden asiakaskuntaan kuuluu huomattava määrä suomalaisia päällirakenne- ja perävaunu- sekä kone- ja laitevalmistajia.

”Pohjoismaiseen, KGK Group -konserniin kuuluminen tuo mukanaan volyymiä ostoihimme, mikä on kiistaton etu hankinnan ehtoja neuvoteltaessa. Suomalainen varaosakaupan toimija on volyymien pienuudesta johtuen liian pieni toimija maailmanlaajuisten komponentti- ja osavalmistajien silmissä”, muistuttaa Virkkunen konsernitaustan tuomasta edusta yrityksen toimipisteessä Vantaalla, missä sijaitsee myös reilun 200 000 nimikkeen keskusvarasto. Viime vuosina toimintaa on viety eteenpäin suotuisten tuulien alla, mikä on tuonut mukanaan liikevaihtoon noin viidenneksen kasvun. Tämä taasen on laitatnut alulle muun muassa keskusvaraston laajennustarpeen, mikä tullaan toteuttamaan seuraavien parin vuoden aikana. Kattavan kotimaan varaston ohella myös toimitusketjun ketteryydellä ja nopeudella on Virkkusen mukaan erittäin suuri merkitys asiakastyytyväisyyden rakentamisessa.

Verkkopalvelut toiminnan tukena

Osastopäällikkö Virkkusen mukaan suomalaisessa varaosa- ja tarvikekaupassa nojataan edelleen henkilökohtaiseen asiakaspalveluun joko kentällä tai puhelimitse, vaikka sähköisten tilauskanavien merkitys onkin kasvanut viime vuosien aikana.

”Tuotteiden ja varsinkin niihin liittyvien palveluiden avulla haluamme vahvistaa asemaamme myös jälkiasennusmarkkinoilla. Alkuvuodesta vahvistimme kenttämyyntiämme kahdella pitkänlinjan osaajalla ja nyt syksyllä julkaisimme järjestyksessään toisen Kaha Truck Systems –tuoteluettelon, mikä auttaa niin loppukäyttäjä kuin varaosamyyjääkin oikean tuotteen löytämisessä”, valottaa Virkkunen muistuttaen myös yrityksen tarjoamasta laajasta verkkopalvelusta.

”Autoluettelo.fi -palvelu sisältää noin 150 000 yksittäistä tuotetta henkilö-, paketti-, kuorma- ja linja-autoihin sekä työkoneisiin. Kattavan hakupalvelun avulla käyttäjä voi etsiä osia joko tuoteryhmien tai mallin mukaan. Rekisteröityneillä käyttäjillä on mahdollisuus etsiä osia myös ajoneuvon rekisterinumeron perusteella, mikä työn nopeutumisen ohella tuo myös varmuutta osahakuun”, jatkaa Virkkunen, jonka mukaan rekisterinumeron perusteella tehtävä haku kattaa tällä hetkellä lähinnä henkilö- ja pakettiautot.

Rekisteröityneet käyttäjät näkevät eri osavaihtoehtojen lisäksi myös kunkin osan hinnan ja varastotilanteen. Osan tilaaminen onnistuu myös samalla kirjautumisella muutamalla hiiren näppäilyllä.

”Osavalmistajien ja Trafin tietokantaan linkitetty Autoluettelo.fi on yksi käytetyimmistä ja samalla kattavimmista hakuohjelmistoista”, vakuuttaa Virkkunen, jonka mukaan Kahan ylläpitämä Korjaamo.net –sivusto autodatan huolto-ohjelmineen on myös kasvattanut suosiotaan kevyemmän kaluston korjaamokäytössä.

Sivustolta löytyvän tiedon avulla korjaamo näkee huoltoon kuluvan ajan yhdessä tarvittavien osien kanssa jo ennakolta, jolloin asiakkaalle voidaan antaa hyvin tarkka kustannusarvio tulevasta huollosta.

Tuotevalikoima kasvaa ja kehittyy

Oikeanhintaisten osien ja tarvikkeiden ohella Kaha Oy haluaa tarjota asiakkailleen jatkuvasti myös tuotteisiin liittyvää koulutusta ja ohjeistusta. Esimerkkinä Virkkunen mainitsee Dräger-alkolukkojen asennus- ja kalibrointikoulutuksen, johon on osallistunut reilut 250 yritystä eri puolilta Suomea.

Kahan maahantuoma ja markkinoima Dräger onkin nopeasti kivunnut Suomen suosituimmaksi alkolukoksi paljolti käyttövarmuuden ja ominaisuuksien ansiosta.

”Kaikki puhallukset jäävät alkulukon muistiin myöhempää tarkastelua varten”, kertoo Joni Wirtanen, joka uskoo alkolukkojen käytön yleistyvän lähivuosien aikana niin kunnallisissa ajotehtävissä kuin vaarallisten aineiden kuljetuksissakin. Wirtasen mukaan alkolukon vapaaehtoiskäyttö on hitaasti, mutta samalla varmasti kasvava alue lähinnä imagonsa vuoksi.

”Jokainen alkolukko on myös kalibroitava vuosittain valtuutetussa asennusliikkeessä”, muistuttaa Wirtanen lopuksi.

Alkolukko edustaa Kahan uusimpia tuotteita, tunnetuimpia tuotteita taasen ovat Webaston lukuisat ratkaisut, joilla saadaan lämpöä niin ohjaamoon, moottoriin kuin kuormatilaankin. Teknisen palvelun päällikkö Harri Kuparisen mukaan markkinoille on ensi kevään aikana tulossa päivitetty Thermo Pro 90 -lämmitin, jonka merkittävimpänä uudistuksena on parempi yhteensopivuus biopohjaisten polttoaineiden kanssa. Kuparisen mukaan päivityksiä on kohdistettu myös elektroniseen puoleen. Täysin uusi ohjausyksikkö optimoi lämmittimen toiminnan kaikissa eri lämpötiloissa, mikä lisää toimintavarmuutta etenkin ääriolosuhteissa.

”Lisälämmittimen toiminnan kannalta kaikkein kriittisin tekijä on polttoaine ja varsinkin sen laatu. Polttoaineen on palaakseen oltava aina juoksevassa muodossa, muut ominaisuudet ovat merkitykseltään vähäisempiä”, muistuttaa Kuparinen.

Perinteikkään varaosatoimijan tulevaisuus näyttää aikaisempaa sähköisemmältä, mutta samalla myös kiivaammalta. Ajoneuvotekniikan kehitys haastaa monimuotoisuudellaan niin hankinnan, logistiikan kuin koulutuksenkin, joiden on pidettävä itsensä kilpailukykyisessä kunnossa.

Ari Perttilä