Uutiset

Autot

Ammattiautoilijoiden palvelupiste Tampereella

Palvelua Lielahden Vehon Tavara-autokeskuksessa on ”viritetty” asiakaskunnan tarpeiden mukaisesti. Tavara-autokeskus aukeaa aamuisin jo kahdeksalta, mikä on otettu erittäin hyvin vastaan. ”Usein yrittäjille on kätevämpää käydä hoitamassa autoasioita aamusta ennen töihin ryhtymistä”, tietää tavara-autopuolen myyntipäällikkö Jukka Haapanen.

Tavara-autokeskuksen myynnistä kaksi kolmesta on pakettiautoja ja kolmanneksen muodostavat kevyet kuorma-autot ja erikoisautot, eli matkailuautot ja taksit. Erikoisautojen osuus on kasvussa ja se on Tavara-autokeskuksella myös tavoitteena. Inva- ja tilabusseja Tavara-autokeskus toimittaa vuosittain noin 30 kappaletta.

”Toimitamme autoja ympäri Suomen. Erityisesti Fordin osalta aluettamme laajentaa se, että tästä pohjoiseen ei Veholla ole toimipisteissään Ford-edustusta.”

Esittelyautoja Tavara-autokeskuksella on 5-8 kappaletta. ”Esittelyautoja pitäisi olla valtavasti, että kaikkia mahdollisuuksia olisi mahdollista koeajattaa asiakkailla. Näillä autoilla saa toki jo kohtuullisen kuvan mallistosta.”

Huolto ammattilaisten tarpeisiin

Veholla on pitkät perinteet taksiautoilijoiden palvelusta ja tämä tuntemus on taustalla myös Tavara-autokeskuksen huollossa. Tämän kokoluokan autoille on huollossa aivan omat asentajat sekä heillä oma työnjohtaja. ”Pajalta valittiin karskeimmat kaverit pakuporukkaan. He jaksavat puurtaa asiakkaiden autojen eteen töitä joustavasti, jolloin kalusto ei seiso turhaan korjaamolla”, kertoo Haapanen.

”Kaverit hallitsevat huolto- ja korjaustoimien lisäksi sähkötyöt ja varustelun. Teemme täällä Lielahdessa autojen varustelua varsin monipuolisesti, esimerkiksi taksivarustelut ja alkolukkojen asennukset, mutta varsinaisen verhoilutyöt ja laajat rakentelut teetämme verhoomoilla. Päämerkkimme huollossakin ovat luonnollisesti Mercedes-Benz, Citroen ja Ford, mutta huoltoja tehdään merkistä riippumatta lähes mihin tahansa autoihin. Huollon ajaksi meillä on tarjota sijaisauto.”

Lupsakka myyntijoukko

Jukka Haapanen tuntuu löytäneen itselleen mieluisan työtehtävän Tavara-autokeskuksen luotsaamisesta. ”Tavara-autojen myynti on vaihtelevaa ja kivaa”, luonnehtii Haapanen. ”Tässä on haasteita aivan eri tavalla kuin henkilöautokaupassa. Autoista räätälöidään lähes aina asiakkaan toiveiden mukainen ja muutoksia on enemmän tai vähemmän eikä vaihtoautoissakaan siten ole kahta samanlaista. Me myymme asiakkaillemme työkaluja, joissa pienilläkin yksityiskohdilla saattaa suuri merkitys käytännön työhön”, sanoo Haapanen ja kertoo esimerkin vinkistä muutamien eurojen kahvan sijoittamisesta, josta kiitosta on tullut jälkikäteenkin.

”Meidän on tunnettava teknisten yksityiskohtien lisäksi myös varsin laajasti lainsäädäntöä ja verotusta. Esimerkiksi arvonlisäveron kiemuroissa asiakkaalle saattaa tulla varsin katkeriakin pettymyksiä, kun kaikista asian haaroista ei olla oltu selvillä. Lainsäädännön muutokset tuovat omat haasteensa. Muun muassa esteettömien taksien vaatimukset on tunnettava tarkkaan, jotta pystyy tarjoamaan asiakkaalle järkeviä ja toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja. Tilinpäätökset ovat yksi lukunsa.”

Tavara-autokeskuksessa töitä tehdään letkeällä meiningillä. Mercedes-Benziä myyvät Risto-Matti Heinonen ja Jari Toivonen tasajaolla niin Sprinteriä kuin Vitoa sekä tavara-autoina että takseina tai erikoisautoina. Citroen-tavara-autojen myyjänä toimii Veijo Kettunen. Viimeisimpänä joukkoon on tullut alkuvuodesta Kimmo Tolvila ja hänen vetämänään on Fordin tavara-autot ovat tulleet kunnolla mukaan kuvioon.

”Ford sopii hyvin täydentämän Tavara-autokeskuksemme tarjontaa ja Kimmo tekee hyvää työtä sen suhteen”, kehuu Haapanen. Tolvila on tähän mennessä keskittynyt tavara-autoihin, mutta myös taksiversiot ovat kaupan. ”Fordilla on hyvät ja nykyaikaiset mallit, joista saadaan rakennettua taksiautoilijoita hyvin palvelevia autoja”, tietää Tolvila.

Taksimyynti oma taiteenlajinsa

”Taksien myynnissä myyjä on kontaktissa asiakkaan kanssa todella monta kertaa suunnitteluvaiheen ja auton luovutuksen välillä. Joskus muutoksia tulee moneen kertaan projektin aikana ja eroavuuksia tulee lähes joka autoon.”

”Meillä on tässä vahva alue ja hyvä olemassa oleva autokanta”, sanoo Toivonen. ”Meidän toimintaamme auttavat myös lähiseudulla sijaitsevat useat koritehtaat. Voimme lähteä tästä hyvin helposti käymään koritehtaalla, jolloin vaihtoehtojen esittelyyn on parhaat mahdollisuudet ja voimme palvella asiakkaan todella hyvin. Etunsa läheisyydestä on myös jälkimarkkinoiden puolella.”

Koritöitä Tavara-autokeskus ostaa useita eri verhoomoilta, myös Tampereen seutua etäämmältä. ”Taksiasiakkailla on oikeastaan aina käsitys minkä verhoomon tuotteen hän haluaa. Tyypillisesti kokemukset aikaisemmasta autosta pohjustavat ratkaisun ja halutaan samanlainen tai siihen jotakin muutoksia. Merkkiä vaihtavilla asiakkailla saattaa tulla eteen tilanne ettei tuttu koritehdas tee tähän uuteen merkkiin sisustuksia, mutta silti heillä on yleensä vankka käsitys sopivasta verhoilijasta”, kertoo Heinonen.

”Maahantuonti tukee myyntiämme kiitettävästi varsinkin uutuuksien esittelyn tiimoilla. Erityisesti Mercedes-Benzin osalta panostetaan takseihin kovasti. Fordin maahantuonti ei ole meidän omaamme, joten siltä osilta toiminta on erilaista, mutta hyvin toimivaa”, kiittelee Haapanen.

Invavarusteltua Sprinteriä Tavara-autokeskuksessa pidetään varastotuotteena, joten tällaisen auton saa todella nopeasti. ”Kallis ratkaisuhan tuo meille on, mutta asiakkaan kannalta on erittäin tärkeää, että esimerkiksi lunastustapauksessa auton saa nopeasti.”

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi