Uutiset
Amarok Canyon – maastoon menijä
Vuosikymmenen taitteesta suomalaismarkkinoilla ollut Volkswagen Amarok –mallisto on menneen syksyn aikana täydentynyt Canyon –mallilla, joka erottuu joukosta paitsi varustelunsa, myös pirteän värisävynsä ansiosta. Otimme tuntumaa viisipaikkaisesta monikäyttöajokista.
Viime kesänä esitelty ja Suomeen syksyn aikana laskeutunut Volkswagen Amarok Canyon on tehtaan erikoismalli, joka pitää sisällään lähinnä ajokin ulkonäköön ja matkustusmukavuuteen vaikuttavia yksityiskohtia. Erikoismallin varustelu koostuu muun muassa nahkaverhoilusta, erikoisvanteista ja lavakaaresta, joiden ohella Canyon poikkeaa massasta pirteillä värisävyillä ja katolle asennettavilla – lisähintaan hankittavilla lisäkaukovaloilla.
Canyon pohjautuu Saksassa valmistettavaan Amarok Trendline –malliin ja se on saatavilla tutuilla kaksilitraisilla, 103 ja 132 kilowatin moottoreilla varustettuina vaihtoehtoina. Voimalinjaan on valittavissa joko manuaali- tai automaattivaihteisto ja jatkuvatoimisen nelivedon sijaan käyttäjä voi päätyä myös kytkettävään nelivetoon. Canyon on saatavilla ainoastaan pitkällä Double Cab –ohjaamolla kaksi- tai viisipaikkaisena vaihtoehtona. Koeajokkimme konepeiton alla murahteli malliston voimakkain, 180 hevosvoiman tehon tarjoava kaksilitrainen voimala, joka luovuttaa 420 Nm:n vääntömomentin kierroslukumittarin neulan kivutessa tasolle 1750 r/min. Moottorin suurin teho on saavutettavissa pyörimisnopeudella 4000 r/min.
Amarokin automaattivaihteistossa on kaksi vaihtamisohjelmaa ja näitä täydentävä manuaalitila. Vaihteiston D-ajotilassa vaihtamistapahtumat pyritään tekemään polttoainetalouden kannalta optimaalisella tavalla. Maastoajossa ja esimerkiksi perävaunun vedossa saattaa olla perusteltua hyödyntää vaihteiston S-ajotilaa, jossa on huomioitu maastoajon mukanaan tuomat erityispiirteet. Käytännössä eron huomaa muun muassa D-ajotilaa korkeampana moottorin pyörimisnopeutena.
Muun muassa maastossa esiin tulevia ääritilanteita ajatellen vaihteisto tarjoaa mahdollisuuden myös manuaalisesti tapahtuvaan vaihtamiseen.
Nelivetoinen pick up –ajokki hankitaan monesti maastossa tapahtuvaa liikkumista varten ja tätä silmällä pitäen Amarokin ohjaamossa on muutamia etenemiskykyä kasvattavia kytkimiä. Koeajokin voimalinja perustuu jatkuvaan 4Motion-nelivetoon, joka puolustaa paikkaansa käytön helppoudella. Jatkuvan nelivedon yhteyteen ei tosin ole mahdollista valita etenemiskykyä edelleen kasvattavaa alennusvaihteistoa.
Kaikkien Amarok-mallien vakiovarustukseen kuuluu aina sähköisesti kytkettävä taka-akselin tasauspyörästön lukko. Jatkuvan nelivedon yhteydessä etenemiskykyä voidaan parantaa myös ESP-ajonvakautusjärjestelmän Off road –ohjelmalla, jonka aktivoiminen vaikuttaa myös luistonestojärjestelmän toimintaan.
Off road –toiminnon yhteydessä ajonvakautusjärjestelmä, luistonesto ja lukkiutumaton jarrujärjestelmä sopeuttavat toimintansa maastoajon ehdoilla tapahtuvaksi.
Myös Amarokin ulkoinen olemus viestii hyvistä maasto-ominaisuuksista. Valmistajan lupausten mukaan maavaraltaan 250 millin ajokki tarjoaa 28 asteen kohtaamiskulman ja 23,6 asteen jättökulman.
Paljolti maastoajon ehdoilla toteutetun ajokin ominaisuudet eivät tuota pettymystä myöskään maantieajossa. Ajettavuus ja ohjaustuntuma ovat kumpikin tälle saksalaisvalmistajalle ominaisella tasolla, joskin moottorin karkea käyntiääni kantautuu sisälle ohjaamoon paikoin kovana. Lienee tarpeetonta mainita, että 180 hevosvoiman kone lennättää ajokkia verrattain keveästi kohti uusia haasteita.
Leveydeltään lähes parimetrinen ajoneuvo on suunniteltu kuljettamaan kuljettajan ohella neljää matkustajaa. Yksittäisille etuistuimille noustaan leveiden oviaukkojen kautta, takamatkustajat sen sijaan saavat kulkea hiukan kapeamman oviaukon kautta.
Kuljettajan paikalta katsottuna Amarok viestii olevansa elegantti matkakaveri, joka tarvittaessa repäisee itsensä haastaviinkin olosuhteisiin. Kuljettajan paikalta näkee myös lukuisia Canyon-mallin erikoisuuksia, kuten kaksivärisen nahkaverhoilun yhdessä nahkaverhoillun ohjauspyörän ja useiden kojelaudasta löytyvien oranssin sävyn saaneiden yksityiskohtien kanssa.
Kojelautanäkymä yhdessä mittaristosta löytyvän ajotietokoneen kanssa on verrattain selkeä, mikä omalta osaltaan helpottaa ajamista vaihtelevissa oloissa.
Tilojen puolesta Amarok osoittautuu verrattain avaraksi, sillä etumatkustajien ohella myös takapenkkiläisillä on ajokin kokoluokka huomioiden erittäin hyvät tilat. Koeajorupeaman aikana takapenkille istutettiin kolme raavaankokoista suomalaista automiestä, jotka eivät pyynnöistä huolimatta osanneet moittia tilankäyttöä. Verrattain korkealle asennetut etuistuimet antavat takapenkkiläisille suhteellisen hyvät jalkatilat
Pick up –ajokki tuo mukanaan myös tavarankuljettamiseen soveltuvan avolavan, jonka suurin pituus asettuu 155 sentin tienoille suurimman leveyden ollessa 162 senttiä. Pyöränkoteloiden välistä mitattuna lavan leveys on 122 senttiä. Canyon-malleissa lavalta löytyy aina mustaksi maalattu, ulkonäköön oman mausteensa tuova lavakaari, johon on asennettu myös työvalot.
Käytännön ja käytön kannalta tärkeämpi varuste olisi kuitenkin muovista valmistetun ja lavaa kolhuilta suojaavan lavakaukalon hankinta. Jo ajatus polttoainetynnyrin ja työkalupakin nostamisesta suoraan korin väriin maalatulle lavalle saa ainakin sielun naarmuiseksi.
Lähtökohtaisesti Double Cab-ohjaamolla varustettu Amarok valmistetaan aina viisipaikkaisena kaksikäyttöautona, jolloin verotus tapahtuu henkilöauton tavoin. Mikäli tarvetta henkilökuljetuksiin ei ole, voidaan takaistuimet poistaa maahantuontivarustelun yhteydessä. Kaksipaikkaisena Amarokista maksettava vero yhdessä kokonaishinnan kanssa aleneekin huomattavan paljon.
Viisipaikkaisen koeajokin reilun 67 000 euron kokonaishinnasta veron osuus on noin 24 000 euroa. Vastaavan kaksipaikkaisen ajokin kohdalla veron osuus on vajaat 10 000 euroa, jolloin kokonaishinta saadaan puristettua vajaaseen 53 000 euroon. Koeajokissa oli Canyon-perusvarustelun ohella myös muutamia lisävarusteita, joiden myötä ajokin kokonaishinta kipusi 67 747 euroon.
Lisävarusteista huomiota herättävin on katolle asennettu teline yhdessä neljän lisäkaukovalon kanssa. Epätietoisuutta ja hämmennystä niin käyttäjien kuin maahantuonnin parissa herättäneet lisäkaukovalot ovat 1.5.2013 voimaan astuneiden Liikenteen Turvallisuusvirasto Trafin ohjeiden myötä muuttuneet laillisiksi. Uusien ohjeiden mukaan lisäkaukovalojen ei enää tarvitse sijaita etuakselin etupuolella. Referenssiluvun kurissapitämiseksi on ajoneuvon omat kaukovalot poistettu käytöstä.
Eteläiselle pallonpuoliskolle ja sieltä löytyville avolava-ajokkien valtaisille markkinoille suunnattu Amarok täyttää myös monen suomalaiskäyttäjän toiveet ja tarpeet. Canyon-varustelun myötä mukaan saadaan ulkonäköä ja luonnetta kasvattavia piirteitä, jotka valitettavasti näkyvät myös kauppahinnassa.
Nahkaverhoillut istuimet ovat helposti puhtaana pidettäviä ja kulutusta kestäviä – kumpikin seikka on merkityksellinen työajoon hankitussa ajoneuvossa. Hyvän sivuttaistuen tarjoavissa etuistuimissa on myös korkeudensäätö, mutta ainakin allekirjoittanut jäi kaipaamaan ristiselälle parempaa tukea.
Koeajokin lisävarusteiden joukkoon kuuluu muun muassa navigointijärjestelmän, Bluetoothin, monitoimiohjauspyörän, automaattiset ajovalot ja kiinteän vetokoukun sisältävä Drive-paketti sekä kellolla varustettu lisälämmitin ja peruutuskamera pysäköintitutkien kera.