Uutiset

Autot

AlcoBlock – uusi helppokäyttöinen alkolukko

Ruotsalaisvalmisteinen AlcoBlock on Kaukomarkkinoiden maahantuoma uusi alkolukko, jonka toiminta perustuu uloshengitysilman alkoholipitoisuuden mittaamiseen polttokennotekniikan avulla. Laite koostuu siirrettävästä käsiosasta, ajoneuvoon kiinteästi asennettavasta 12 tai 24 V jännitteellä toimivasta pidikeosasta ja ajoneuvoyksiköstä.
AlcoBlock kytketään ajoneuvon käynnistysjärjestelmään. Kuljettajan on annettava puhallusnäyte ennen käynnistämistä. Jos mitattu alkoholipitoisuus ylittää sallitun tason, estää laite ajoneuvon käynnistymisen.

AlcoBlockin käsiosa on pieni-kokoinen ja helppokäyttöinen. Laitteessa on vain yksi painike ja kolme merkkivaloa. Painiketta painamalla keltainen valo alkaa vilkkua, jolloin laite on puhallusvalmis. Puhalluksen jälkeen käsiosa laitetaan pitimeen, jolloin vihreä tai punainen valo osoittaa mittaustuloksen. Vihreä sallii ja punainen estää ajamisen. Perusasetuksena on 0,1 mg/l, eli 0,2 promillen raja. Asetus voidaan myös vaihtaa.

Siirrettävä käsiosa lisää käytännöllisyyttä

Laitteen käsiosassa ei ole kiinteää johtoa, joten se voidaan ottaa mukaan ajoneuvosta poistuttaessa. Virransaanti on varmistettu sisäänrakennetulla akulla. Käsiosan siirrettävyys helpottaa käyttöä. Esim. kovilla pakkasilla voidaan varmistaa laitteen moitteeton toimivuus autoon palattaessa. Autossa ei tarvitse myöskään odotella, sillä puhallusnäyte voidaan antaa jo matkalla ajoneuvolle. Käyttäjällä on 30 sekuntia aikaa laittaa käsiosa pitimeen tuloksen saamiseksi. Henkilökohtaiset tai vaihtoehtoisesti kertakäyttöiset suukappaleet parantavat hygieniaa.

Jos kuljettajia on useampia, voi jokaisella olla oma käsiosansa. Siten eri kuljettajille saadaan omat mit-taustulokset riippumatta millä ajoneuvolla ajaa. Laite tallentaa mit-taustietojen ohella päivämäärän, kellonajan ja alkolukon tunnusnumeron sekä mahdolliset väärinkäyttö-yritykset. Muistiin mahtuu jopa 78 puhallusnäytettä päivässä.

AlcoBlockissa on myös hätäkäynnistyspainike. Rikkomalla painikkeen sinetti saadaan auto hätätilanteessa käynnistettyä. Rikkoontuneen sinetin tilalle on hankittava uusi sinetti viikon sisällä. Tarkkuuden ylläpitämiseksi on laite kalibroitava kerran vuodessa. Kalibrointi tehdään valtuutetussa huoltoliikkeessä.

AlcoBlock on valmistettu täyttämään alkolukoille asetetun Cenelec-standardin EN 50436-2 vaatimukset. Laite voidaan myös yhdistää ExyPlus-järjestelmään (ajopäiväkirja ja ISA), jolloin kaikki raportit saadaan samalla ohjelmistolla langattomasti GPRS:n välityksellä.

AlcoBlockin virrankulutus on pieni, lepotilassa jopa alle 50 µA. Laitteen käsiosan mitat ovat 109 x 73 x 28 mm ja paino 125 g. Pidikkeen puolestaan 58 x 59 x 12 mm ja 75 g. Laitteistolle myönnetään kahden vuoden tehdastakuu.

Lue seuraavaksi