Uutiset

Autot

Adria Classica 743 UT – perhevaunu kahdeksalle

Adria-matkailuajoneuvot valmistetaan Novo Mestossa Sloveniassa ja Adria Mobil on valmistanut matkailuajoneuvoja yli 40 vuotta. Uudessa, vuonna 2005 käyttöönotetussa tehtaassa valmistuu noin 14000 matkailuajoneuvoa vuodessa.

Kokonaispainoltaan kaksi tonnisen ja kahdeksalle hengelle makuupaikan tarjoavalle perhevaunulle vetoautoksi saimme Fiat Ducaton kuuden hengen retkeilyauton. Ison, 157-hevosvoimaisen auton perässä 8-metrinen vaunu kulki kevyesti ja tasaisesti ilman heijaamisia ja nykimisiä. Ainoastaan ahtaissa pihoissa ja leirintäalueilla käänneltäessä piti olla tarkkana lähes 16-metrisen yhdistelmän kanssa, jossa oli vielä melko iso peräylitys.

Yli 9-metrinen alusta

Adria Classican alusta on AL-KOn valmistama täyssinkitty kevytrakenteinen kaksiakselinen ja se on varustettu kumijousituksella ja iskunvaimentimilla. Tukijalat Classicassa ovat hieman muista poikkeavat, koska ne avautuvat vaunun keskiosaan päin. Tällä ratkaisulla oli saatu painopisteet mahdollisimman lähellä vaunun kulmiin. Vaunun teliakseliston rengaskoko on 185/65 R14. Vetoaisa on varustettu automaattisella vetopään vakausjärjestelmällä sekä AKS-turvakytkennällä ja muovisuojuksella. Varapyörä kuuluu lisävarusteisiin.

Kori ja asunto-osa

Adria Classica 743 UT:n 8 metriä pitkä, 2,45 metriä leveä ja 2,66 metriä korkea ulkomuoto on melko perinteinen ja edustaa sekä sisältä että päältä vuodesta toiseen toimivaa klassista muotoilua.

35 mm vahvat seinä- ja kattorakenteet on valmistettu yhteenliimatuista Sandwich-elementeistä, jotka muodostuvat sisävanerista, eristeestä ja ulkopinnasta, joka seinissä pelti ja katossa kuiduilla vahvistettu polyesterimuovi. Eristevahvuus on 29 mm (styropor) ja tiiviysluokka 22 kg. Vaunun etuosassa on integroitu tila kahdelle 11 kg:n kaasupullolle sekä harmaavesikärrylle. Vaunun lattian vahvuus on 41 mm ja pyöräkoteloissa on vielä lisäeristys. Ohjauskahvat ovat kaikissa vaunun kulmissa ja etuteltan kiinnityskiskot ovat molemmilla puolilla vaunua. Ulkotavaratilan luukku on vaunun oikeassa takakulmassa. Ulko-ovi on yksiosainen ilman lokerikkoja ja hyönteisverkkoa.

Kaikki ikkunat ovat avattavia (säädettäviä), tuplalasisia ja varustettu kasettiverhoilla, joissa on pimennysverhot sekä hyönteisverkot. Samoin kaikki kolme kattoluukkua on varustettu pimennys- ja hyönteisverhoilla. Lisäksi ikkunoissa on normaalit verhot.

Vaunun sisäkatto ja näkyvissä olevat sisäseinät ovat vaaleita, helposti puhdistettavia muovipintoja. Huonekalut ja kaapistot on valmistettu vanerista ja pintamateriaalina on vaalea puukuvio. Kaappitilaa vaunussa on muuten riittävästi, ainoastaan tankokaappi todettiin auttamattoman pieneksi isolle porukalle, kun mukana on esimerkiksi lasketteluasut, ulkoiluasut ja illanviettovaatteet. Pesutilaan on kuitenkin mahdollista asentaa lisätanko sekä kuivauspuhallin. Myös istuinryhmien ja alimman kerrossängyn alla on hyvin tilaa erinäisille tavaroille. TV:n paikka ovensuussa vaatii oman kiinnityssysteeminsä, muuten edessä oleva U-sohvaryhmä on hyvä katselupaikka mahdollisimman monelle matkaajalle. Etu- ja keskiosan sohvaryhmät sekä kerrosvuoteet on päällystetty sinisävyisellä kankaalla. Takana olevassa parivuoteessa ja kerrossängyissä on joustinpatjat ja muissa vuoteissa istuintyynyt toimivat patjoina. Kiinteän takaparivuoteen ja etusohvaryhmästä saatavan parivuoteen mitat riittävät todella hyvin kahdelle aikuiselle, samoin kuin kerrossängyt ovat aikuisten kokoa. Ainoastaan ylävuoteen painoraja 70 kg saattaa olla rajoittava tekijä. Keskipöytäryhmästä saatava vuode sen sijaan sopii kahdelle lapselle tai yhdelle aikuiselle. Kätevillä väliverhoilla voi jakaa vaunun etu-, taka- ja keskiosan tarvittaessa kolmeen osaan.

Sähköjärjestelmä

Vaunun liittäminen autoon tapahtuu pistokkeella, joka käy sekä 7- että 13-napaiseen pistorasiaan ilman adapteria. Vaunun ulkopuolella on normaalivalojen lisäksi lisäjarruvalo sekä ulkovalo sisäänkäynnin vieressä. Ulkopistorasiat sekä kaasuliittimen vaunu saa lisävarusteena. Classican valaistusjärjestelmä on 12-volttinen ja pistorasioita on sopivissa paikoissa viisi kappaletta, myös cd-radio valmius ja television antenni- ja sähköpistorasia vaunun ovipielessä ovat vakiona. Valaisimia on riittävästi eri puolilla vaunua; kolmilamppuiset kattovalaisimet, käännettävät kohdevalot etu- ja takavuoteiden yläpuolella, uudenmalliset kerrossänkyvalaisimet, upotetut valot WC:ssä sekä pesupöydän ja keittiötason päällä, kaappivalot vaunun keskiosassa ja tietenkin tunnelmavaloköysi etuikkunan yläpuolella. Sähköjärjestelmä on myös varustettu automaattisulakkeilla ja lämmitysjärjestelmän käyttöpaneeli on oven vieressä olevan kaapin kyljessä. Sähköjärjestelmän paneeli on keittiötason yläpuolella.

Lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmä

Adrian lämmityksestä huolehtii nestekaasulla tai vaihtoehtoisesti sähköllä toimiva nestekeskuslämmitys sekä sähköllä toimiva (48 V/300 W) lattialämmitys. Lämmin vesi (+60 °C) vaunuun saadaan 8,5-litran boilerilla, jonka lämmityksestä vastaavat samat kolme erikokoista vastusta; 1050, 2100 ja 3000 W kuin keskuslämmityksestäkin. Vaunun ilmanvaihtoa voidaan hoitaa kolmella säädettävällä kattoluukulla ja avattavilla sekä säädettävillä ikkunoilla. WC:ssä on oma ilmanvaihtoventtiili. Lämmitysilman kierron tasaisuus on hoidettu reiluilla raoilla istuinten alla sekä seinästä pari senttiä irti olevilla levyillä. Termostaatti piti vaunun lämpötilan koekäytössä tosi tasaisena koko yön vaikka aamuyöt alkoivat olla jo melko viileitä.

Keittiö ja vesijärjestelmä

Classican keittiö on tilava ja ergonomisesti toimiva. Dometicin 150-litrainen jääkaappi / pakastin-yhdistelmä on riittävän iso isommallekin perheelle. Keittiön työpöytään on upotettu Cramerin 3-liekkinen liesi sekä pyöreä teräsallas sekoitinhanalla, joissa molemmissa on lasikansi suojana. Lisää pöytätasoa saa laskemalla keittiötason oikealla puolella seinässä olevan pöytätason alas. Keittiötason yläpuolelta löytyy myös työvalot sekä vaunuolosuhteissa tuiki tarpeellinen liesituuletin. Kaappitilaa keittiössä on sopivasti, asianmukaiset tilat löytyvät ruokailuvälineille, astioille ja ruokatarvikkeille. Tuorevesisäiliö on Classicassa 40 litraa, mikä voisi olla tietenkin vaunun kokoon nähden hieman isompikin ja näytöllä varustettu. Vaunussa on keskitetty jäteveden tyhjennys ja jätesangon saa lisävarusteena.

Yhdistetty WC-pesutila vaunun takaosassa on kooltaan riittävä ja se on varustettu ikkunalla, suihkuverholla ja suihkusekoittimella. Teräksinen pesulavuaari hanoineen, kaappeineen ja peileineen oli WC-pesutilan ulkopuolella, jolloin käsienpesu onnistuu, vaikka WC olisi varattu. Vaunun kasetti-WC on Thetfordin C 402 kääntyvällä istuimella.Lisäksi vaunuun oli asennettu Plus-paketti, joka sisältää Heki II –kattoluukun, alumiinivanteet, kattokaiteet, AKS-kitkavetopään sekä kaasulieden grilliuunilla.

Tekniset tiedot:
Adria Classica 743 UT
Kokonaispituus 9310 mm
Koripituus 7998 mm
Kokonaisleveys 2450 mm
Ulkokorkeus 2660 mm
Sisäpituus 7440 mm
Sisäkorkeus 1950 mm
Sisäleveys 2312 mm
Kokonaismassa 2000 kg
Omamassa 1680 kg
Rengaskoko 4 kpl 185/65 R14, alumiinivanteet
Vuoteiden määrä 8
Etuvuoteen mitat 2310×1600 mm
Takavuoteen mitat 2050×1590 mm
Kerrosvuoteiden mitat 2 kpl 1900×700 mm
Keskivuoteen mitat 2000×1100 mm
Tankit raikas / harmaa 40 / x l (koko ja malli valittavissa)
WC Thetford C 402
Lämmin vesi Alde comp. 3010
Jääkaappi / pakastelokero Dometic RM 7655, 26/143 l
Liesi 3-liekkinen Cramer, SMEV-grilliuuni
liesituuletin
Lämmitys Alde Compact 3010 -nestekeskuslämmitys
sähköpatruuna, lattialämmitys sähköllä
Kattoluukkuja 3 kpl
Hinta 29940 € +tk
Miika Nyrö
Kevyt Kuljetuskalusto

Lue seuraavaksi