Uutiset

Autot

80 prosenttia suomalaisista on harkinnut auton ostamista

Noin kolmannes suomalaisista hakisi autolainaa lainanvälittäjältä

Suomalaisista 80 prosenttia sanoo harkinneensa viime aikoina auton ostamista. Toisaalta yli puolet suomalaisista sanoo, ettei heillä ole varaa uuteen autoon. Rutkasti yli puolet ostaisikin auton käytettynä. 43 prosenttia hakisi auton ostamiseen lainaa, ja yli puolet suomalaisista ei luovuttaisi auton hankkimisen kanssa, vaikka perinteiset Suomessa toimivat pankit torppaisivat lainahakemuksen. Ylipäätään noin kolmannes suomalaisista hakisi autolainaa lainanvälittäjältä. Tiedot selviävät Lendo oy:n tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Suomalaisen autokaupan lähitulevaisuus näyttää lupaavalta, sillä peräti 80 prosenttia suomalaisista sanoo harkinneensa viime aikoina auton ostamista. Ilmiö saattaa lupailla kotimaisen autokannan pikaista uudistumista.

Yleisin pääsyy auto-ostoksen harkinnalle on mieliteko tai tarve vaihtaa uudempaan kulkupeliin. Yli joka kymmenes tarvitsee autoa työnsä takia, joko työssään tai työmatkaansa. Toiselle kymmenesosalle ostamisessa olisi kyse yksinkertaisesti arjen helpottamisesta.

Toisaalta yli puolet suomalaisista sanoo, ettei heillä ole varaa uuteen autoon. Selkeästi yli puolet ostaisikin auton käytettynä. 43 prosenttia hakisi auton ostamiseen lainaa. Tiedot selviävät lainanvälittäjä Lendo oy:n tammikuussa 2019 teettämän kyselytutkimuksen vastauksista. Vastaajia oli 1 018.

”Rahankäyttöön ja omillaan pärjäämiseen liittyy Suomessa paljon ylpeyttä ja kunniakysymyksiä. 41 prosenttia sanoo, että heillä on henkinen kynnys hakea lainaa auton vuoksi. Mutta 52 prosenttia suomalaisista ei luovuttaisi auton hankkimisen kanssa, vaikka perinteiset Suomessa toimivat pankit torppaisivat lainahakemuksen. Ylipäätään noin kolmannes – 32 prosenttia – suomalaisista hakisi autolainaa lainanvälittäjältä”, Lendon toimitusjohtaja Tiia Strandell sanoo.

57 prosenttia suomalaisista kokee autolainan hakemisprosessin helpoksi

57 prosenttia sanoo, ettei heillä olisi ilman lainaa varaa haluamaansa autoon. Joka neljännellä taas olisi, mutta he haluavat säästää rahaa ja valita käytetyn.

”Sama määrä – 57 prosenttia – suomalaisista kokee autolainan hakemisprosessin helpoksi. Vain alle joka viides kuvittelee autolainan hakemisen ja saamisen hankalaksi. Tämä ei yllätä, sillä monet toimijat ovat pyrkineet tekemään lainanhakemisprosessinsa kevyiksi. Tärkeää myöntämispäätöksessä on kuitenkin luottotietojen tarkistaminen”, Strandell tähdentää.

Vaikka ilmastonmuutos on ollut viime kesästä saakka yksi isoista puheenaiheista, suomalaisten autokauppahaaveilun yleisyysei ainakaan suoraan selity ympäristöajattelulla.

”67 prosenttia suomalaisista sanoo, että ilmastonmuutos ei vaikuta heidän suhtautumiseensa autoja kohtaan. Vain viitisen prosenttia hankkisi sähköauton. Bensiinikäyttöisen hankkisi edelleen noin kaksi kolmesta ja dieselkäyttöisen noin joka kolmas. Käytettyjen autojen suosiossa saattaa tosin olla yksi pieni osaselitys se, että peräti 12 prosenttia – siis yli joka kymmenes – ajattelee käytetyn auton hankkimisen olevan ekologisempaa kuin uuden auton hankkiminen”, Strandell miettii.

Toyota on kuulunut jo vuosikausia Suomen suosituimpien aitomerkkien kärkikahinoihin. Sen ennustellaan jatkuvan. Kun pyydetään nimeämään yksi merkki, jonka arvelee olevan tänä vuonna maan myydyin, yleisin vastaus on Toyota. Siihen uskoo 27 prosenttia. Lähes joka neljäs arvelee puolestaan Skodaa.

Lisävarusteista suomalaisten suosikki on lohkolämmitin. Kakkossuosikki on ohjaustehostin ja kolmonen turvatyynyt etu- sekä takapenkillä. Nelossuosikki penkinlämmitin yltää vielä päälle kymmenen prosentin kannatukseen.

”Suomalainen selkeästi arvostaa lämmitystä etenkin näin talvella. Ennen ostopäätöstä autosta taas on kovimmassa syynissä huoltokirja. Sen tutkii useampi kuin joka viides. Myös moottorin tutkii ennen kädenpuristusta reilu viidennes. Kolmanneksi eniten kiinnostavat kaupattavan auton ulkopinnat”, Strandell luettelee.

Keskimäärin 23 autolainahakemusta joka päivä

Lendolta haettiin viime vuonna päivittäin keskimäärin 23 autolainaa. Kasvua oli vuodesta 2017 melkein 40 prosenttia. Kasvu on ollut tasaista siitä asti, kun Lendo aloitti toimintansa Suomessa vuonna 2015.

”Suurin osa Lendolle lähetettävistä autolainahakemuksista johtaa lainan saamiseen. Käytännössä se tarkoittaa suunnilleen 23 autokauppaa Suomessa joka päivä. Viime vuonna Lendon kautta saatujen autolainojen keskimääräinen lainan koko oli 7500 euroa”, Strandell kertoo.

Vuodenajoista eniten autolainaa haetaan Lendon kautta syksyisin. Viime syksynä keskimääräinen haettu autolainakohtainen summa oli yli 7700 euroa. Vähiten puolestaan haetaan keväisin. Viime vuoden keskiarvo oli keväällä reilut 7200 euroa. Autolainaa hakevista valtaosa on miehiä. Viime vuonna miehiä oli 68 prosenttia.

Ikäryhmistä Lendolta hakevat useimmin autolainaa 25–34-vuotiaat. Toiseksi ahkerimmin 35–44-vuotiaat. Eniten haetaan alle 5000 euron autolainoja, ja hakijoiden määrä pienenee summien kasvaessa.

Lainanvälittäjä Lendo oy:n teettämä kyselytutkimus toteutettiin tammikuussa 2019 Tori.fi-sivustolla. Sähköiseen kyselyyn vastasi 1 018 käyttäjää. Heistä 90 prosentin vuosiansiot ovat 0–60 000 euroa.

Lue seuraavaksi