Uutiset

Työkoneet

Trombia Free tarjoaa automaattista lakaisua

Helsingin keskustakirjaston Oodin edessä Kansalaistorilla riitti syyskuun lopulla ihmisillä ihmettelemistä. Isoa robotti-imuria muistuttava, vitivalkoinen laite kun kulki pilttuussaan ilman kuljettajaa ja lähes äänettömästi. Moni seisahtui katselemaan ja kyselemään, mistä kummasta oikein on kysymys?

Oikeita vastauksia on vain yksi. Kuopiolainen Trombia Technologies (aiemmin Snowek Oy) julkisti maailman ensimmäisen autonomisen lakaisukoneen eli Trombia Free:n, jonka kehitystyö on pystytty pitämään täysin julkisuudelta piilossa.

Hiilidioksidipäästöjen leikkaaminen on tapetilla koko ajan. Kaikkialla myös kone- ja laitevalmistajat yrittävät vastata yhä kiristyviin päästömääräyksiin. Valtio- ja kaupunkitasolla laaditut ja hiilineutraalisuuteen tähtäävät tavoitteet painavat päälle.

Toimitusjohtaja Antti Nikkanen (Trombia Technologies) tähyää alussa maailman älykaupunkihankkeisiin. Päästöjen raju leikkaaminen lähivuosina asettaa konevalmistukselle omat haasteensa.

”Perinteiset imulakaisuautot ovat isoja, kömpelöitä ja melullaan varsin häiritseviä. Sellaisen saapuessa aamuyöstä lähikadulle, syttyy monessa huoneistossa valot,” aloittaa toimitusjohtaja Antti Nikkanen.

Myös katupöly on globaalinen ongelma ja keväisin ilmanlaatu on varsin huono, etenkin suurissa kaupungeissa.

Näitä ongelmia voittamaan on nyt kehitetty Trombia Free. Se ottaa voimansa litiumioniakuista. Imu- ja puhdistustekniikka pohjautuu vuonna 2017 esiteltyyn pyöräkuormaajan työlaitteeseen eli hydrauliseen Trombia-lakaisulaitteeseen, jota myydään aktiivisesti jo seitsemässä maassa. Järjestelmä on vedetön, mutta silti valmistajansa mukaan pölytön.

Trombia Free:ssä hydrauliikka on korvattu sähkökomponenteilla ja siihen on lisätty runsaasti älyä ja konenäköä. Erittäin tärkeä ominaisuus on esteiden havaitseminen. Trombia Free kykenee valmistajansa mukaan lakaisemaan monimutkaisiakin alueita.

Kone opetetaan ensin tuntemaan lakaistava alue, jonka jälkeen se kykenee suunnistamaan täysin itsenäisesti seuraavalla kerralla. Kartta tallentuu tietenkin koneen muistiin ja seuraavalla kerralla alueelle palatessa opetusvaihe jää pois tarpeettomana.

Autonomiset koneet ja laitteet yleistyvät teknologian kehittyessä aimo harppauksin. Lainsäädäntö tosin ei kulje samassa tahdissa ja Arkadianmäelläkin joudutaan jatkossa pohtimaan myös ihmisten ja liikenteen seassa jo itsenäisesti liikkumaan pystyvien koneiden ja laitteiden lakipykäliä. Uusi osoitus kotimaisesta osaamisesta on Trombia Free -lakaisukone. Sen ensiesittely oli Kansalaistorilla syyskuussa.

”Laite tekee miljoonia mittauksia sekunnissa. Sen ympäristön havainnointi perustuu lasertutkaan. Laite piti tietenkin suunnitella esteitä kiertäväksi ja turvalliseksi, mutta samalla varmistaa teho myös reunakivien ja seinien vieressä. Tästä aiheutui melkoiset haasteet, jotka kuitenkin voitettiin. Sen eteen uskaltaa huoletta mennä”, jatkaa Nikkanen.

Konenäkö perustuu robottiautoissakin käytettävään LiDAR-teknologiaan (Light detection and ranging ), joka mahdollistaa tehokkaan toimimisen ulko- ja sisätiloissa. Teknologiaa voidaan tukea ulkotiloissa myös satelliittitoiminnoilla.

Videokuvaan verrattuna uudenlaisten LiDAR-teknologian etuna on sen toimintavarmuus erilaisissa valaistusolosuhteissa, sillä itse laservalopulssin tuottava LiDAR-teknologia toimii luotettavasti myös hämärässä.

”Kehitystyö autonomisen toiminnan osalta on tehty yhdessä espoolaisen GIM Robotics Oy:n kanssa”, sanoo Nikkanen.

Pykälät puuttuvat

Tällä hetkellä laitetta voi tietenkin ajaa myös radio-ohjauksella, sillä lainsäädäntö ei vielä koske autonomisia laitteita liikenteen ja ihmisten seassa. Tekniikka on olemassa, mutta säännöt puuttuvat.

Trombia Free:täkin voisi alussa ajatella käytettävän autonomisesti suljetuilla alueilla kuten parkkipaikoilla, lentokentillä ym. Muualla sitä voidaan ajaa kauko-ohjaimella. On kuitenkin luultavasti vain ajan kysymys, milloin päättäjät heräävät asialle.

Trombia Free käyttää ympäristönsä havainnoimiseen vallitsevasta säätilasta riippumatonta ja lasertutkaan perustuvaa LiDAR-teknologiaa.

”Useista maailman suurkaupungeista on jo osoitettu kiinnostusta asialle ja uskomme pian solmivamme ensimmäisiä sopimuksia. Siinäkin tulemme tuomaan uusia konsepteja esille. Esimerkiksi laitteen vuokraus siten, että asiakas maksaa vain puhdistetuista neliöistä, ei ajallista korvausta”, visioi Nikkanen edelleen.

”Olemme laskeneet, että käytämme noin 85 prosenttia vähemmän energiaa imulakaisuautoon verrattuna. Neliömetriä kohti päästään noin 20–40 prosentin säästöihin muihin menetelmiin verrattuna. Kyseessä on paitsi hiilineutraali myös kustannustehokas tapa poistaa kaduilta ja muilta alueilta roskat ja hiekoitushiekka ym.”, lupaa Nikkanen lopuksi.

Nyt julkaistu autonominen lakaisukone tuodaan markkinoille kansainvälisen pilottiohjelman kautta vuonna 2021 ja sarjavalmistukseen tähdätään alkuvuoteen 2022 mennessä.

Nikkanen suuntaa kiinnostuksen ensivaiheessa suurten metropolien älykaupunkihankkeisiin ja ensimmäiset kohteet tulevat mitä todennäköisimmin löytymään Suomen rajojen ulkopuolelta. Norja ja Saksa mainittiin ensimmäisinä kaupallisina kohteina sekä myös esimerkiksi Singapore ja Tokio vähän kauempaa.

Tuleeko Trombia Free:stä suomalainen menestyvä vientituote? Sen aika näyttää.

Valmistajan lukuja

Noin 2 600 kilogrammaa painava Trombia Free voidaan varustaa joko yhdellä (45,6 kWh) tai kahdella akkupaketilla (91,2 kWh). Yhdellä akkupaketilla varustettua versiota verkkovirralla ladattaessa latausaika on noin 15 ja pikalaturilla viisi tuntia.

Työskentelyajoiksi luvataan maksimissaan 8,5 (45,6 kWh) ja 17 tuntia (91,2 kWh) yhdellä latauksella. Toki raskas ja runsas lakaistava materiaali vähentää kapasiteettia.

Työleveys on 2,3 metriä ja työnopeus lakaistavasta materiaalista riippuen on 1–6 kilometriä tunnissa. Ja kuten jo mainittiin, vesisäiliötä ei ole, sitä ei tarvita. Roskasäiliön koko on 1 800 litraa. Toistaiseksi tyhjennys tapahtuu vielä mekaanisesti, mutta senkin automatisointia on jo visioitu.

Trombia Free:n ulkoiset mitat ovat: pituus 3,52, leveys 2,30 ja korkeus 1,50 metriä.


Trombia Technologies on suomalainen katujen kunnossapidon kehittäjä lumen, pölyn, roskan ja hiekan puhdistukseen. Viralliselta nimeltään Snowek Oy perustettiin Kuopiossa 2011 ja yhtiö on laajentanut toimintaansa 3,6 miljoonan euron liikevaihtoon sekä vientiin neljälle mantereelle. Päätuotteita ovat hydrauliset lumi- ja harjaustyölaitteet, vedettömät Trombia-lakaisulaitteet sekä autonomiset Trombia Free -lakaisukoneet.





Lue seuraavaksi