Uutiset

Yleinen

APPH-Yhtymä Oy ruuvipaaluttaa Avantilla

Ruuvipaalutuskohteet vaihtelevat omakotitaloista isoihin halleihin, joista suurin lattiakohde on ollut 27 000 neliötä. Ruuvipaalutuksen etuja ovat muun muassa: edullinen, nopea asentaa, ei vaadi muita lisätöitä, kun asennetaan routarajan alapuolelle, hyvä kantokyky, meluton ja tärinätön – ei häiritse maaperää isolta alalta, pitkäikäinen ja heti valmis.

Vahvuutena työntekijät ja monipuolinen kalusto

APPH-Yhtymän pääpaikka on Oulussa Kalimentie 21:ssä ja yrityksen toimitusjohtaja on Pertti Hyytinen. Yrityksen toiminta on alkanut 1989 ja yhtymäksi se on muutettu 1996. Monitaitoisia hyvän yhteishengen omaavia työntekijöitä APPH-Yhtymällä on tällä hetkellä 8 kappaletta. He osaavat ajaa koneita sekä tehdä tarvittaessa hitsaajan ja kirvesmiehen töitä.

Kiireisinä aikoina palkataan tarvittaessa lisätyövoimaa ja hyödynnetään tiiviiksi muodostunutta yhteistyökumppanien verkostoa. Viiden monipuolisen Avant-pienkuormaajan lisäksi yrityksellä on muuta kalustoa, kuten: kurottajia, kaivinkoneita, pyöräkuormaajia, kuorma-autoja ja erilaisia minikoneita sekä timanttikalustoa.

Avanti-mies alusta alkaen

Ensimmäisen Avantin Pertti Hyytinen hankki 90-luvulla ja sen jälkeen hän on hankkinut niitä kaikkiaan 16 kappaletta. Tämän ansiosta hän on eniten Avanteja ostanut urakoitsija Suomessa. Viimeisin hankinta on ohjaamolla varustettu Avant 750 –malli. Kaikkiaan APPH-Yhtymän Avant-pienkuormaajille on kertynyt työtunteja reilut 20 000 tuntia – parhaana vuonna noin 1800 tuntia.

Avantien merkitys APPH-Yhtymän kehitykseen on merkittävä samoin kuin Pertti Hyytisen kokemukset Avantin ja sen lisälaitteiden kehittämiseen. Yhteistyö Avant Tecno Oy:n kanssa on ollut tiivistä molemmin puolin. Uudet Avant-mallit ovat tulleet aina ensimmäisenä Pertti Hyytisen testattavaksi samoin kuin muutamat ”prototyypitkin”.

Avantin hinta/laatu- ja tuottosuhteet ovat kohdallaan samoin kuin polttoaine- ja käyttökulutkin. Monet APPH-Yhtymän asiakkaista ovat olleet positiivisesti yllättyneitä koneiden suorituskyvystä, sillä he eivät ole läheskään aina osanneet kuvitella, kuinka monipuolisia koneita Avantit ovat. Niitä on myös helppo kuljettaa eri työmaille esimerkiksi kevyellä kuorma-autolla ja/tai trailerilla.

Avant Tecno Oy:n varaosatoimituksiin Pertti Hyytinen on ollut tyytyväinen, kun tilaa osat ennen kello kuuttatoista niin aamulla ne ovat yhdeksältä kädessä.

Ruuvipaalutustyömaalla Espoossa

Kävimme tutustumassa ruuvipaalutukseen APPH-Yhtymän työmaalla Espoossa, missä maapohjan painuminen on monin paikoin jonkinasteinen ongelma. Pohjavesi on laskenut alueella noin metrin, minkä johdosta myös maapohja on laskenut pahimmillaan lähes puolimetriä. HOKin työmaalla paikallisen S-Marketin parkkihallin vajonnutta lattiaa uusittiin ja vahvistettiin ruuvipaalutuksella.

Työmaa alkoi lokakuun puolivälin paikkeilla ja kestää joulukuulle. Maaperätutkimuksen mukaan paaluja kierretään pahimmissa kohdissa jopa 16- 30 metrin syvyyteen. Käytettävien paalujen valmistaja on lohjalainen Ortkivi Oy, jonka omistaja Matti Tiikkainen on kehittänyt ja patentoinut Ortkivi-ruuvipaalut.

Maahan kierrettävissä ruuviperustuspaaluissa on kartioituvasta teräsputkesta valmistettu runko-osa, jonka päässä on kierrelaippa. Kiertyessään maahan kierrelaippa jättää maa-ainekseen uran, jonka kartio-osa täyttää ja maa-aines tiivistyy laipan halkaisijan suuruiselta alueelta. Tässä kohteessa ruuvipaalujen pituus oli 2150 mm, halkaisija 114,3 mm ja ainevahvuus 6,3 mm. Maahan porautuvan kierrelaipan halkaisija on 250 mm. Kaikkiaan tässä kohteessa paaluja kuluu noin kuusi kilometriä ja niitä ruuvataan maahan keskimäärin 200 metrin päivävauhdilla.

Ruuvipaaluja kiertämässä tällä työmaalla oli APPH-Yhtymän kaksi Avantia, 750- ja 635-sarjalaiset, joiden puomin päähän oli asennettu hydraulikäyttöiset Tikka-maaporat. Ensimmäisenä poraan asennetaan kierrelaipalla varustettu paalu, joka ruuvataan lähes maan pinnan tasoon. Seuraava paalu hitsataan tämän jatkeeksi ja ruuvataan jälleen maan pinnan tasolle.

Ruuvaus jatkuu kunnes tulee kova ja kantava maa-aines vastaan, minkä koneen kuljettaja voi todeta hydrauliikkaan asennetun kalibroidun mittarin avulla. Paineen noustessa 180 bariin ollaan lähellä kärjen katkeamista. Paalujen loppulyönnit suoritetaan vielä hydraulivasaralla. Ruuvipaalutuksella päästään normaalisti kolminkertaiseen kantavuuteen. Jos haluttu kantavuus on esimerkiksi 70 kN, niin ruuvipaalutuksella saavutetaan 190–230 kN kantavuus. Paalutuksen jälkeen kantavuudet voidaan tarkistaa vielä PDF-mittauksen avulla.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi