Uutiset
Kierrätyslaitos muuttaa jätteen raaka-aineeksi
”Sekakuormista lajitellaan puu, metalli, lasi ja muovi erilleen. Poltettavaksi kelpaavasta tehdään kierrätyspolttoainetta, muovia ja metallia toimitetaan materiaalikäyttöön”, toimitusjohtaja Jussi Konttila kertoo.
Laitokseen tuodaan kaikenlaista jätettä, mutta sieltä lähtee raaka-ainetta. Jäteaseman kautta kiertävästä jätteestä 90 prosenttia hyödynnetään ja kaatopaikalle viedään 10 prosenttia.
”Massapoltto on jätteen hävittämistä”
Jätelakiin ehdotettu muutos sopimusperusteisen jätteenkuljetuksen loppumisesta veisi Konttilan yritykseltä kotitalouksilta tulevat jätteet kokonaan. Jäljelle jäisi noin puolet, kaupalta ja teollisuudelta tulevat jätteet. Se on liian vähän.
”Jos ehdotus toteutuu, jätteitä ei saa vapaasti hyödyntää. Jätevirrat halutaan tiettyyn ruotuun, eikä niitä riitä yksityisille yrityksille.”
”Massapoltto ei ole jätteen hyötykäyttöä, vaan jätteen hävittämistä. Suuri osa meillekin tulevasta jätteestä myydään energiaksi poltettavaksi, mutta se on puhdasta kierrätyspolttoainetta. Jätteestä erotellaan hyödylliset ja haitalliset ainekset pois”
Jätteestä erotetun raaka-aineen myyminen eteenpäin tuo noin neljänneksen yrityksen liikevaihdosta. Liikevaihto on noin kolme miljoonaa euroa ja työntekijöitä on noin 30.
Jätteiden kuljetus tuo noin puolet Salmisen liikevaihdosta. Yritys kerää noin 90 prosenttia Jämsän ja Kuhmoisen kuntien kotitalouksien jätteistä.
Lähde:
Bioweb • Aimo Vainio / Maaseudun Tulevaisuus , 17.8.2009