Uutiset

Kuljetuskalusto

3+6=9 akselia ja 68 tonnia – ykköspyörin!

Tynjälä kuusiakselinen perävaunu, Lipe

Suomalaisteille on menneen syksyn aikana ilmestynyt perävaunuja, joissa on totuttua useampia akseleita. Kolmiakselisen nousuteliauton perään kytketty kuusiakselinen, ykköspyörin varustettu perävaunu tarjoaa kustannustehokasta kantavuutta.

Vierintävastukseltaan ja siten myös polttoainetaloudeltaan edulliseksi osoittautuneesta viisiakselisesta ykköspyöräkärrystä ehti muodostua 2000-luvun suomalaisen kuljetustoiminnan kulmakivi ja kestosuosikki, jolle viimevuotinen kokonaismassauudistus antoi kuitenkin kylmää kyytiä.

Ykköspyörin varustetun perävaunun kokonaismassa jää nyt paripyörin varustettua kollegaa maltillisemmaksi. Perusteena on ykköspyöräakselin aiheuttama suurempi tierasitus.

Ennen viime syksyn massauudistusta yleisin Suomessa tavattu yhdistelmätyyppi koostui kolmiakselisesta nousutelivetäjästä sekä perässä seuranneesta viisiakselisesta ykköspyöräkärrystä. Rekisteriotteen mukaan autolle sallittiin useimmiten 26 tonnin kokonaismassa ja perävaunulle 42 tonnin massa, joskin suurin sallittu yhdistelmämassa asettui 60 tonniin. Kokonaismassauudistuksen yhteydessä tämän yhdistelmätyypin kokonaismassaa korotettiin 64 tonniin, sikäli kun tekniset massat sen mahdollistavat.

Ykköspyörät rullaavat kevyesti

Massauudistuksen jälkeisen vuoden aikana suomalaisteille on pyörähtänyt lukuisia paripyörin varustettuja uusia perävaunuja, joiden turvin saavutetaan 76 tonnin yhdistelmämassa. Kasvanut kantavuus vaatii kuitenkin raskaampia rakenteita ja ennen kaikkea enemmän renkaita, jotka kaikki lisäävät niin omamassaa kuin vierintävastustakin.

Perinteikästä, massatavarakuljetuksiin erikoistunutta kuljetusliike Lasse Tynjälä Oy:tä luotsaava Rami Tynjälä ei kuitenkaan innostunut uusista massoista – eikä varsinkaan niiden vaatimista perävaunun paripyöristä.

”Kalustomme vuosisuoritteet asettuvat reilun 250 000 kilometrin tuntumaan, joten polttoainetaloudella on ratkaiseva merkitys toiminnan kannattavuudelle”, summaa Tynjälä, jonka mukaan polttoaineenkulutuksen seurannalla on yrityksessä hyvin pitkät perinteet.

”Paripyöräisten perävaunujen vaihtaminen ykköspyöräisiin pudotti kulutusta useilla litroilla”, painottaa Tynjälä.

Toimii myös siirtymäajan jälkeen

Matec-Trailer Oy:n Tero Ahopellon kanssa lakitekstiä tavattuaan päätyi kuljetusyrittäjä sovittamaan viisiakselisen perävaunun alle kuudetta akselia, joka kasvattaisi yhdistelmän akselimäärän yhdeksään. Lakitekstin mukaan yhdeksänakselisen yhdistelmän kokonaismassa ykköspyörin varustetulla perävaunulla jää 69 tonniin, vetoauton yksi vetävä akseli taasen rajoittaa yhdistelmämassan 68 tonniin.

Kuusiakselisen perävaunun kokonaismassa jää 42 tonniin myös muutostyön jälkeen, koska asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä rajoittaa kolmi- tai useampiakselisen telin massan 24 tonniin. Yhdessä 18 tonnin etuvaunun kanssa päästään 42 tonniin. Kolmiakseliselle vetoautolle sallitaan siirtymäajalla 28 tonnin kokonaismassa, tämän jälkeen pudotaan jälleen 26 tonniin, mikä on tässä yhdistelmätyypissä merkityksetöntä. 26 tonnin veturilla ja 42 tonnin perävaunulla päästään 68 tonnin yhdistelmämassaan myös siirtymäajan jälkeen.

”Ensimmäisen kuukauden perusteella polttoaineen kulutus lisääntyi noin 1,5 litralla, vaikka kokonaismassa kasvoi neljällä tonnilla. Kuljettajien ennakkoluuloista huolimatta ajo-ominaisuudet paranivat entisestään ja perävaunun vakaus on saanut kuljettajilta paljon kiitosta”, summaa Rami Tynjälä kokemuksiaan perävaunun telityksestä, joka on osoittautunut nopeaksi ja edulliseksi ratkaisuksi kokonaismassan korottamiseen.

”Kuudes akseli teki perävaunusta aiempaa vakaamman ja kulutus lisääntyi ainoastaan 1,5 litralla. Rullausominaisuudet säilyivät myös erittäin hyvinä”, summaa Rami Tynjälä muutostöiden vaikutusta. Perävaunun 3. ja 5. akseli voidaan nostaa ylös ajettaessa tyhjänä.

Esa Mononen Konepaja Antti Ranta Oy:

   – Kantavuutta kustannustehokkaasti

Hake- ja turvekaluston valmistajana tunnettu Konepaja Antti Ranta Oy on toteuttanut syksyn aikana kaksi käytössä jo olleen viisiakselisen hakeperävaunu telitystä.

”Kummassakin tapauksessa olemme asentaneet valmistamiimme perävaunuihin ohjaavan kuudennen akselin”, kertoo Konepaja Antti Ranta Oy:n Esa Mononen. Kolmiakselisen telin taakse on asennettu 5,5 tonnin ohjaava akseli, jonka paino renkaineen asettuu 600 kilon tuntumaan.

”Hinnaltaan varsin edulliseksi jäävällä investoinnilla saavutetaan siten noin 3,5 tonnia lisää kantavuutta”, summaa Mononen kuudennen akselin etuja.

Otto Lahti Trafi:

   – Painojakauma kuntoon

Kuusiakselisista varsinaisista perävaunuista kysyttäessä yksikönpäällikkö Otto Lahti Trafista muistuttaa muutostöiden vaikutuksesta painojakaumaan ja mittasuhteisiin.

”Painojakauma voi olla vaikea saada kuntoon ja ajettavuus voi olla huonompi kuin alkuperäisessä”, pohtii Lahti muutostöiden vaikutuksia. Yksikönpäällikön mukaan on myös huomioitava, että akselien lukumäärää laskettaessa kuusi- tai useampiakselisissa yhdistelmissä ei oteta huomioon akselia, johon kohdistuva massa on pienempi kuin viisi tonnia.

Ari Perttilä

kuva Rami Tynjälä

Lue seuraavaksi