Uutiset
Länsimetron louhinta etenee – Autio Oy rusnaa ja poraa Matinkylässä
Peruskoneena rusnauksessa ja porauksessa toimii uusi pyöräalustainen Atlas 200 MH-materiaalikone. Kallioporalaite on Junttan Oy:n valmistama ExcaDrill.
Nyt koko Länsimetron tunneleista on louhittu jo yli kolmannes.
Maaliskuun lopussa Länsimetron koko 28 kilometrin louhintapituudesta (2×13,9 km) oli louhittuna yli kymmenen kilometriä eli 37 prosenttia. Helsingin puolella urakka on edennyt ripeämmin, sillä valmiina oli 71 prosenttia ja Espoon puolella 23 prosenttia louhinnasta.
Louhinta jatkuu vuoden 2013 loppuun. Ensimmäiset asemaurakat käynnistyvät jo tämän vuoden puolella. Asemien rakentamisen jälkeen on vuorossa rataurakka ja metron ohjausjärjestelmän asennus ja testaus. Länsimetro valmistuu näillä näkymin vuoden 2015 lopulla. Valmistuttuaan Länsimetro tarjoaa seitsemän uutta asemaa välillä Lauttasaari Matinkylä. Valmistuttuaan metroa käyttää arviolta 100 000 matkustajaa päivässä.
Alun perin Länsimetro suunniteltiin käyttämään automaattisia, miehittämättömiä metrojunia. Järjestelmän toimittamisesta tehtiin sopimus Siemensin kanssa. Sittemmin on osoittautunut, että automatisointia ei kyetäkään toteuttamaan alkuperäisessä muodossaan ja Siemens on tarjonnut tilalle ns. puoliautomaattista järjestelmää. Asemat suunniteltiin alkujaan lyhyiksi automatisoinnin ja sen salliman lyhyiden junien takia. Louhintakustannuksissa saatiin näin säästöjä. Nyt tilanne elää ja asemia voidaan edelleen pidentää, mikäli siihen tarvetta ilmenee.
Huoltotunnelissa mennään
1,8 kilometrin Matinkylän urakassa on menossa vasta kutakuinkin alkuvaiheet. Autio on työskennellyt syksystä lähtien ja maan alla rakennetaan nyt huoltotunneleita. Työ etenee kahdessa vuorossa.
”Graniittirakennus Kallio Oy vastaa aseman louhinnasta ja me emme saa mennä samaan aikaan aseman alapuolelle, joten varsinaisten metrotunnelien rakentaminen alkaa näiden huoltotunnelien jälkeen”, aloittaa Olli Sirola, joka ajaa Atlasta tunnelissa. Mies on ollut maan alla töissä jo ennen Matinkylääkin jo parisen vuotta ja tottunut pimeyteen.
”Kyllä nuo maanalaiset hommat eroaa maanpäällisistä. Riskit ovat siellä suuremmat ja turvallisuusasioista pitää huolehtia. Pääsääntö on, että kiirettä ei kellariin saa viedä. Rauhallisuus on välttämätöntä ja malttamattomuus pahasta. Haastavinta täällä on varmasti aikatauluissa pysyminen. Työ on tavallaan tuotantoketjumaista ja jokainen lenkki on tärkeä. Jos yksi lenkki pettää, kärsii koko ketju”, jatkaa Sirola.
”Pultteja tulee tähän urakkaan muistaakseni kaikkiaan 20.000 kappaletta. Atlaksella tehdään tunnelin kattoon ja yläseinämiin pääasiassa kolmen metrin reikiä. Porakanki on pituudeltaan 3.7 metriä ja siinä on 38 millimetrin porakruunu. Kahdeksan metrin ruutuihin jaettuihin alueisiin sitten porataan reiät. Kohdistus tapahtuu manuaalisesti ja usein myös porauksen aloitus. Itse poraustapahtuma on automaattinen oikeaan syvyyteen. Pulttaus tehdään aina kalliolaadun mukaan, joka vaikuttaa mm. porareiän syvyyteen. Kolmen metrin reikä syntyy noin kolmessa ja puolessa minuutissa. Yhdellä porakruunulla porataan keskimäärin 16 reikää, mikä tarkoittaa 50 metriä”, valistaa Sirola.
Kaivukoneeseen liitetty pora ei tietenkään pärjää nopeudessa useampaa reikää kerralla poraaville porajumboille, mutta monipuolisuus on valtti. Pikakiinnitteinen poralaite on nopeasti pudotettavissa pois esimerkiksi rusnaukseen siirryttäessä. Myös normaaliin kaivuhommiin koneella päästään nopeasti tarpeen niin vaatiessa.
”Materiaalikoneessa on kuusisylinterinen moottori, kun se normaalissa vakiokoneessa on nelisylinterinen. Ohjaamo on tietenkin nouseva ja erikoispuomi antaa hyvän geometrian tunneliinkin. Normaali puskulevy ei täällä kestä ja siksi Suomessa on varusteltu erikoislujaa tekoa oleva levy. Puomissa on niin ikään vahvat sivulevyt eli 25 millimetriä on ainevahvuus. Tukijalkojen levyt ovat 16 millimetrin ainevahvuutta. Tunnelihommissa koneet ovat tosi kovilla”, kertovat Fintractorin miehet Ari Lepistö ja Pekka Karjalainen.
Kone on varustettu 35 kilometrin voimansiirrolla, vaikka tunnelissa ei siirtonopeudella ole merkitystä. Näin kaivukone on iskukykyinen maan päälläkin, jahka se sinne aikanaan palaa.
”Koneen etuosaan on kiinnitetty myös 600 litran vesisäiliö. Sen avulla pystyy työskentelemään kolmisen tuntia. Yleensä vettä otetaan kuitenkin tunnelissa olevasta vesipisteestä mukana kulkevan 20 metrin letkun kautta”, lopettaa Sirola.
200MH on toiseksi pienin Atlaksen kuusijäsenisestä materiaalikoneperheestä. Sen työpaino on noin 20 tonnia ja kuusisylinterisenä tehoa saadaan 105 kilowattia. Kolmiosainen puomi koostuu 1,87 metrin pituisesta alapuomista, 3,1 metrin pääpuomista ja 2,65 metrin kauhanvarresta. Näin rusnauskorkeus on maksimissaan 8-9 metrissä. Ohjaamon ollessa korotettuna maksimiinsa, kuljettajan silmät ovat vajaassa viidessä metrissä.
Toimitusjohtaja Timo Autio – Miksi Atlas?
”Valitsimme Atlaksen sen nopean liikkuvuuden takia. Myös koneen helppo muuntelu erikoistehtäviin oli tärkeä seikka. Nouseva ohjaamo antaa kuljettajalle hyvän näkyväisyyden tunnelin kattoon rusnauksessa ja porauksessa. Myös lukkoventtiilit sai jokaiseen sylinteriin valmiiksi jo tehtaalta. Puomi ei saa laskea porauksen aikana yhtään, sillä se katkaisee joko ”niskan” tai porakangen”, kertoo toimitusjohtaja Timo Autio Konepörssille.
”Kone on vesipisteestä riippumaton oman vesisäiliön ansiosta. Sen etu on myös pienissä tunneleissa tapahtuva poraus, koska porapalkki on lyhyt. Koneella voi helposti porata neljän metrin reikää.”
”Täällä urakkaamme kuuluu rusnaus ja kolmen-neljän metrin reikien poraus. Urakka valmistuu kesällä 2013”,
”2008 aloitimme rusnauksen Ruotsissa Lemminkäisen työmaalla. Sitä kesti vuoden 2009 loppuun, jonka jälkeen olemme olleet kehäradalla, Töölössä parkkihallityömaalla ja Länsimetroa rakentamassa vuodesta 2010 lähtien useammalla työmaalla, lopettaa Autio.
Autio oy tekee infrarakentamista laidasta laitaan: talojen pohjatyöt, vanhojen piha-alueiden ja teiden saneeraukset ja massanvaihto työt. Toiminta-alue on Pohjoismaat. Henkilökunnan määrä on noin 30. Kalustoon kuuluu 15 kaivukonetta 15 tonnista 40 tonniin sekä soranuppeja ja sora puoliperävaunuja.
Internet-osoitteet: Maarakennus Autio OyLänsimetroFintractorAtlas Maschinen GmbH