Uutiset

Työkoneet

Sandvikin mobiilimurskaimet kiertueella

Syksyn ja tulevan talven aikana Sandvikin mobiilimurskainten roadshow kiertää paikkakunnilla eri puolilla Suomea. Tapahtuma on järjestetty jo Keravalla ja Tampereella, ja seuraavat paikkakunnat ovat Kuopio, Seinäjoki ja Oulu. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Sandvik-murskaimia käyttävien asiakkaiden kanssa. Tilaisuudet on siten järjestettävä työmaiden aikataulujen mukaan, joten tarkkoja aikoja ei tuleville tilaisuuksille ole vielä annettu.

Yhteistyö asiakkaiden kanssa antaa tapahtumaan osallistuville mahdollisuuden kuulla käyttökokemuksista suoraan työmaalta. Ohjelmaan kuuluu myös esitelmä mobiilimurskaimista sekä Sandvikin kattavasta jälkimarkkinatarjonnasta.

Ensimmäinen tapahtuma

Roadshown ensimmäinen tilaisuus järjestettiin 10. marraskuuta Keravalla. Aluksi ryhmä kokoontui Gustavelundiin Tuusulaan, jossa lounaan jälkeen oli esitelmä. Sandvikin myyntipäällikkö Pekka Jauhiainen esitteli mobiilimurskainmallistoa ja myynti-insinööri Tuomo Tuukkanen kulutussuojaustuotteita.

Polttoainetaloudellinen esimurskain

Jauhiainen aloitti esittelemällä UJ440i-esimurskainyksikön. Malli on ollut markkinoilla vuodesta 1995. Vuoteen 2007 asti laitteet olivat väritykseltään sinisiä ja mallinimeltään Crawlmaster 1208i. UJ440i:n syötin on 1,2 metriä leveä ja 4,6 metriä pitkä. Melua ja kulumista vähentävä kumivuoraus on tässä vakiovarusteena. Syöttimen laidat ovat hydraulisesti käännettävät ja automaattisesti lukittuvat; mikä parantaa myös työturvallisuutta. Itse murskain on CJ412 (1208), joka on todettu erittäin tehokkaaksi kokoluokassaan.

Jauhiainen kertoo, että UJ440i:n siirrot tapahtuvat kätevästi dollyn avulla tai lavetilla. UJ440i onkin suurin murskausyksikkö, jota voidaan kuljettaa yhtenäisenä ja kuljetusta varten tehtävät työt ovat hyvin vähäisiä. Moottorina on Volvon TAD1252 tier III, joka tuottaa 300 kW (408 hv) tehoa kierrosnopeudella 1500 rpm. Jauhiainen toteaa hyväksi todetun polttoainetalouden johtuvan paitsi Volvo-moottorista ja sen 1500 kierroksen käyntinopeudesta, myös suorasta vedosta (hydraulinen kytkin ja kiilahihnat).

Polttoainetaloudellisuus onkin varmasti yksi syy koneen hyvään menestymiseen markkinoilla. Murskain soveltuu myös kaksivaihemurskaukseen. Lisävarusteista rikotuspuomi ja hydraulivasara asennetaan Jauhiaisen mukaan joka toiseen koneeseen jo tehtaalla. Koneissa on aina valmius myös puomiston jälkiasennukseen. Syöttimen alle on lisävarusteena saatavana hienoainesseula.

UJ440i:stä valmistetaan myös sähkökäyttöistä trackia, jossa on aggregaatti ja 400 voltin käyttöjännite. Siinä on myös mahdollisuus verkkosyöttöön. Ruotsissa tämä malli on suosittu, sillä Ruotsissa polttoaineena on käytettävä verollista ainetta ja siksi aina mahdollisuuksien mukaan käytetään verkkojännitettä murskaukseen, aggregaattia lähinnä vain siirtoihin.

”Metsävaunu” UH421

Ensimmäiset pyöräalustaisen jälkimurskainmallin UH421 edeltäjät on tehty jo vuonna 1984 ja ne tunnettiin aluksi nimellä HJ-S200-US ja myöhemmin nimellä Roadmaster RM-H4800-USS Sandvikin nimiuudistukseen asti. Skandinaviassa malli tunnetaan nimellä metsävaunu, joka juontaa siitä, että se kehitettiin metsäautoteiden rakennuskohteisiin.

UH421:ssä on tärysyöttimen alla hiekanseulonta, jolla saadaan hienoainesta pois eteenpäin menevästä materiaalista. Seuraavaksi materiaali menee pääseulalle, joka on kolmitasoinen vapaapudotusseula. Pääseulan ylite menee murskaimelle CH440, joka on paljon käytetty yleismurskainmalli.

Etuna metsävaunulla on, että sillä on mahdollista työskennellä myös ilman esimurskainta. Suurin syötekoko on 210 mm. Riittävän suuri syötin, jota säädetään pintavahtien avulla, mahdollistaa korkean kapasiteetin laadun kärsimättä. Tarvittaessa metsävaunua voidaan käyttää myös verkkovirralla. Vähäiset varaosakulut on huomattava etu tässä mallissa.
UH421:llä on mahdollista tehdä normaalit kaupalliset lajikkeet, kuten 0-16, 0-31, 0-55. Sillä on mahdollista tehdä myös katkaistuja lajikkeita, kuten 8-16.

Viime syksynä tuli myyntiin UH421:stä viimeisin päivitetty versio, joita on toimitettu Suomeen jo neljä kappaletta. Yksi uudistus on se, että seula on asennettu nyt syöttävän kuljettimen suuntaisesti. Tämä tarkoittaa lisää kapasiteettia. Kolmiakselisen telin viimeisen akselin kitkaohjaus parantaa käsiteltävyyttä siirroissa. Uutta on myös logiikkaohjattu, CAN-Buss tekniikalla toteutettu sähköjärjestelmä. Parannettujen hoitotasojen myötä huollettavuus ja työturvallisuus ovat parantuneet.

Viimeisenä Jauhiainen kertoi esitelmässään US440i-välimurskainyksiköstä, jossa on karamurskain CS440 (S4800). US440i yksikössä alusta on sama kuin UJ440i yksikössä ja voimanlähteenä on molemmissa sama moottori. Työmaanäytöksessä US440i oli UJ440i esimurskaimen perässä.

Kulutussuojausta

Esitelmäosuuden lopuksi Tuomo Tuukkanen esitteli Sandvikin kulutussuojaustuotteita. Valikoimassa on kevyestä suojauksesta raskaaseen käyttöön erilaisia ratkaisuja. Erityisesti hän korosti keraamisten kulutuslevyjen erinomaisuutta. Ne mahdollistavat pitkän kulutusiän, lyhentävät huoltoseisokkeja ja vähentävät siten ylläpitokustannuksia. Keraamisten levyjen kestävyys on 7-8 -kertainen Hardoxiin verrattuna. Tuukkanen kertoi myös Sandvikin laajasta seulaverkkovalikoimasta.

Työnäytös Keravalla

Esitelmän jälkeen ryhmä siirtyi Keravalle JJ Kaivin ja Kallion työmaalle, jolla he työskentelevät UJ440i-esimurskainyksiköllä, US440i-välimurskainyksiköllä ja UH421-jälkimurskaimella. Murskaustyötä tehtiin Fin-Seula Oy:lle, joka on urakoitsijana Keravan kaupungin ja SRV:n yhteistyönä rakennettavan uuden logistiikkakeskuksen, Kercan tontilla, vastuualueenaan louhinta ja murskaus sekä kiviainesmyynti.

Mika Kari Fin-Seulalta kertoi, että JJ Kaivin ja Kallio on murskannut heille tällä alueella jo parin vuoden ajan yhteen menoon. ”Tätä ennen urakoimme tässä vieressä sijaitsevan jätteenkäsittelyalueen pohjan samalla mallilla. Homma on toiminut hyvin ja ympäristö on pysynyt tyytyväisenä, mistä ainakin osa kiitoksesta kuuluu varsin pientä meteliä pitäville murskauslaitteille, joissa ympäristöseikat on huomioitu myös pölyn osalta. Myös SRV on ollut tyytyväinen laatuun.”

Keravalla JJ Kaivin ja Kallion työmaata johtaa toinen yrityksen omistajista, Joni Virtanen. Hän kertoo, että murskaimien kanssa ei juuri ole ollut ongelmia. ”Olemme tehneet täällä noin miljoona tonnia puolentoista vuoden aikana, joten kokemuksia on kertynyt.”

”Meillä on toinen samanlainen, samaan aikaan vuosi sitten kesällä hankittu UJ440i-leukamurskain Talvivaarassa. ”Talvivaarassa ei melu ole ongelma yöaikaankaan, joten tunteja kertyy vauhdilla – mittarissa on 9000 tuntia puolentoista vuoden jälkeen”, kertoo siellä työtä johtava yrittäjäveljesparin nuorempi, Jarno Virtanen.

”Mursketta on syntynyt reilu kaksi miljoonaa tonnia tänä aikana. Aluksi olimme sivukivellä, nyt murskaamme malmia 0-250 lajikkeeksi. Malmin murskauksen tekee haasteelliseksi sen liukkaus. Leuka ei pure normaalilla tavalla ja olemmekin joutuneet tekemään erikoisratkaisuita sen takia.”

Murskain on toiminut Talvivaarassakin ongelmitta. ”Normaalia kuluvaa osaa on vaihdettu, ei mitään yllättävää”, sanoo Jarno Virtanen. JJ Kaivin ja Kallio tekee Talvivaarassa töitä aliurakointina Velj. Mäkitalolle.

Kiertue jatkuu

Sandvikin RoadShow kiertää Suomea tulevan talven ja kevään aikana – lisätietoa tapahtumista saa Sandvikin myyntipäälliköiltä: Juuso Aalto ja Pekka Jauhiainen. Kannattaa seurata myös Sandvikin ilmoittelua. Sandviklaiset toivottavat kaikki tervetulleeksi näihin tapahtumiin.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi