Uutiset
Kotopro-järjestelmä työmaan dokumentointiin
Juuri nyt rakennetaan kiihtyvällä tahdilla, joskus syntyy myös sutta ja sekundaa. Rakennustyömaalla on paljon liikkuvia osia sanan varsinaisessa mielessä. Itse työmaalla on hulinaa ja huisketta, siellä häärii monasti pääurakoitsija ja suuri määrä aliurakoitsijoita, tavarantoimittajia ja viranomaisia. Kaiken kruunaa tiukka aikataulu ja pyrkimys maksimaaliseen kustannustehokkuuteen. Tilanne on haastava niin rakennuttajalle kuin myös rakentajille.
Läpinäkyvä dokumentointi ratkaisee rakentamisen laatuongelmat. Ratkaisua peräänkuulutti myös asuntoministeri Kimmo Tiilikainen Ylen uutisissa 7.11.2017.
Kotopro on kehittänyt ongelmaan ratkaisun, dokumentointisovelluksen, jossa tiedonvälitys ja tietopankki ovat samassa pilvipalvelussa reaaliaikaisesti. Tämä ratkaisee kehittäjänsä mukaan rakentamisen monta ongelmaa, muun muassa: laatuongelmat, työn organisoinnin ja valvonnan haasteet. Sovelluksella on jo 20 000 lisenssin haltijaa. Se on testattu moneen kertaan ja on hyväksi havaittu. Sen toimivuus perustuu: taltioimiseen, kuvaamiseen ja jakamiseen.
”On näppärää, että kaikki rakentamiseen liittyvät tiedot ovat saman tien kaikkien asianosaisten käytössä, myös viranomaisten. Sovelluksen avulla pystytään tekemään ja luovuttamaan kaikki tarkastusasiakirjat viranomaisille. Rakennusvalvonnalla on käyttöoikeudet järjestelmään, jolloin he voivat seurata ajantasaisesti rakentamisen edistymistä”, kertoo rakennusliiketoiminnan johtaja Keijo Vähämaa Kotopro Oy:stä.
Kun rakennusprojekti on valmis, dokumentaatio jatkaa elämäänsä talon huoltokirjana. Sieltä on mahdollista selvittää viidenkymmenkin vuoden päästä rakentamiseen liittyviä asioita, kun korjausrakentaminen tulee ajankohtaiseksi. Sovelluksen ansiosta ei tarvitse purkaa, kun halutaan tutkia vaikkapa vesieristeiden työvaiheita.
Kotopro-järjestelmä tuottaa kaikki pöytäkirjat, tarkastusraportit ja muut dokumentit automaattisesti PDF-muotoiseen raporttiin, jossa on jopa sisällysluettelo. Aineisto on heti valmis käytettäväksi, sitä mukaan kuin siihen tallennetaan tietoa. Tähän asti rakentamisen dokumentointi on ollut kuin villi länsi, kukin tekee tavallaan ja pahimmassa tapauksessa tieto on ollut hajallaan ympäri työmaita. Tiedon jäljittämiseen on valjastettu paljon aikaa ja vaivaa, joka on muulta tekemiseltä pois.
”Läpinäkyvällä ja ajantasaisella dokumentoinnilla on suora vaikutus rakentamisen laatuun. Järjestelmään voidaan tallentaa myös sertifikaatit, takuutodistukset, käyttöohjeet ja muu tärkeä tieto, joka aiemmin on ollut levällään eri paikoissa”, jatkaa Vähämaa.
https://www.youtube.com/watch?v=CmgHv7rKoXI
Ajan ja resurssien säästöä
Kun kaikki tieto on ajantasaisena saatavilla, sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi urakoitsijakokouksissa. Tämä vähentää erimielisyyksiä ja mahdollistaa myös myöhemmin johonkin työvaiheeseen palaamisen, vaikka kyseinen kohta olisi jo piilossa muiden rakenteiden alla. Koska seuranta rakennustyömaalla hoituu, myös rahan liikkuvuus suoritetusta työstä helpottuu. Sama dokumentti on valmista relevanttia aineistoa kirjanpitäjälle. Rakennustyömailla suoritetaan kerran viikossa lakisääteinen työturvallisuuden viikkotarkastus, TR-mittaus. Sovelluksen ansiosta se voidaan tehdä työmaalla kuvallisen järjestelmän avulla Näin byrokratia pienenee ja työtunteja säästyy. Yhteenvetoraportteja ei enää tarvita.
”Kun kaikki työvaiheet kuvataan työmaalla, se saa työntekijätkin tekemään parhaansa. Vanha kunnon ammattiylpeys pääsee arvoiseensa asemaan taas. Jotta helppokäyttöisestä Kotopro-järjestelmästä saa maksimaalisen hyödyn, on rakennuttajan järkevää antaa kaikille asianosaisille käyttöoikeudet. Pääkäyttäjä voi jakaa muokkausoikeutta ilmaiseksi esimerkiksi aliurakoitsijoille ja työntekijöille. Ohjelmaa ei tarvitse asentaa, eikä se vaadi käyttäjäkoulutusta”, päättää Vähämaa.
Lue myös: NCC dokumentoi Kotoprolla ison rivitalotyömaan.
https://www.youtube.com/watch?v=_c1VWkZZv4A