Uutiset
Vähän isommat ”peltisakset”
Herumet oy:n toiminta tehostui, kun yritys sai alkuvuodesta käyttöönsä uuden järeän monitoimileikkurin. Marakonin toimittama VTN CK28 -leikkuri on kytketty Romu Keinäsen Liebherr 926 -kaivukoneeseen, jonka pääasiallisena työlaitteena leikkuri tulee toimimaan. Uuden laitteen myötä metallin kierrätys helpottuu, kun suuriakin teollisuuden, tai vaikkapa maatalouden teräsrakenteita voidaan nyt purkaa nopeasti ja turvallisesti niiden sijaintipaikassa. Yhtälailla paloittelua tullaan tekemään tarpeen mukaan Romu Keinäsen toimipisteissä.
Vuonna 2005 perustettu purkualan vuokratyövoimaa tarjonnut yritys siirtyi Romu Keinänen oy:n omistukseen viime vuonna. Toiminnan alkuaikojen henkilöstövuokraustoiminta on muuttunut tänä päivänä enemmän urakoitsijaperiaatteella tapahtuvaksi purkukohteiden hoidoksi. Henkilöstöä on reilut kaksikymmentä. Emoyhtiö Romu Keinäsellä henkilökuntaa on noin 45.
Työnjako Romu Keinäsen ja Herumetin välillä on selkeä. Romu Keinäsen porukka operoi toimipisteillä lajittelun ja muun kierrätykseen liittyvän toiminnan parissa, maantiekuljetukset mukaan lukien. Herumet puolestaan hoitaa kentällä tapahtuvat purkutyöt sekä tekee myös koko ajan enemmän vaativia haalaushommia. Koneet ja laitteet ovat Romu Keinäsen, vaikkakin Herumet käyttää niitä paljon toimeksiannoissaan. Otsikon leikkuri tuleekin osallistumaan vaativiin kentällä tapahtuviin purkutöihin juuri Herumetin miesten komennossa. Toki sitä tullaan hyödyntämään varikoilla mahdollisuuksien mukaan. Tarpeen mukaan työmailla käytetään myös vuokrakoneita.
Kaivukoneesta levyleikkuri
Marakon maahantuo ja jälleenmyy italialaisvalmisteisia VTN Europen purkutyökaluja. CK-monitoimileikkureita on tarjolla käytettäväksi 7–50 tonnin kaivukoneissa. Malleja on
kuutta eri kokoa. Romu Keinäsen CK28 on malliston toiseksi suurin. Se on kytkettynä 26 tonnin Liebherr 926:een.
Leikkurin työpaino leukoineen on noin 2 800 kiloa. Leuat ovat kiinni pikakiinnityksellä, joten niiden vaihto onnistuu työmaalla. Marakonin Vesa Terhivaara sanoo, että operaatio vie reilusti alle puolen tunnin, eikä se vaadi erikoistyökaluja. Tarjolla on kuudet erilaiset leuat käyttökohteen mukaan. Romu Keinäsen leikkuri on varustettu tankki- ja purkuleuoilla. Herumetin työnjohtajan Esa Hakalan mukaan leukojen vaihtoja tehdään purkutyömailla lähes päivittäin.
CK28-leikkuri pyörii ympäri täyden kierroksen, joten leukojen asettelu sopivaan leikkuuasentoon helpottuu. Työn etenemisen kannalta tämä on tärkeä seikka. Leikkuutehoa ei ole ilmoitettu, mutta 20 millimetrin teräslevy napsahtaa kivuttomasti poikki puolen metrin matkalta. Peruskoneelta vaaditaan hydrauliikkatuottoa maksimissaan 250 litraa minuutissa 350 baarin paineella. Leikkuusylinteri on kokonaan suojassa rungon sisällä. Leuan liikenopeutta on lisätty erillisellä venttiilillä.
Terästä paloittelemaan kentälle
”Uuden leikkurin myötä Herumetilla on nyt valmius suorittaa suuriakin teräsrakenteita sisältäviä purku-urakoita. Rakenteet saadaan purettua olinpaikallaan tehokkaasti ja turvallisesti edelleenkuljetusta
helpottavaan kokoon. Erityisesti leikkuria on tarkoitus käyttää suurten terässäiliöiden purkuun paikanpäällä”, sanoo Herumetin Esa Hakala. Hän luettelee myös pitkän listan muita kentällä olevia, purettavia teräsrakenteisia kohteita, joiden toteuttaminen uuden leikkurin myötä helpottuu. Niitä ovat säiliöiden ohella nosturit, kivenmurskaimet ja seulat sekä muut erilaiset suuret työkoneet kuten trukit, kaivukoneet ja pyöräkuormaajat. Paloittelu voidaan tehdä koneiden olinpaikassa ja syntynyt purkujäte lähtee Romu Keinäsen kautta maailmalle uudelleenjalostettavaksi. Hieman tylyltä se kyllä kuulostaa pistää nyt uskollisesti palvellut kone paloiksi, mutta näin se saa taas uuden elämän.
Maatalouspuolella purkukohteita ovat esimerkiksi suurkanalat, kuivurit sekä erilaiset maatalouskoneet. Isännälle jää vain purkukohteen osoittaminen ja Herumet hoitaa homman. Yritys huolehtii myös purkutöihin liittyvät lupa-asiat ja vakuutukset. Henkilökunnalla on kaikilla tarvittavat lupakortit töiden suorittamiseksi säädösten mukaisesti.
Lajittelupaikan kautta maailmalle
Kentällä purettu sekä muu maasta kerätty metalli päätyy Romu Keinäsen toimipisteisiin. Niitä yrityksellä on kolme; Vantaalla, Espoossa ja Karjaalla. Espoossa on keräyspiha ja Karjaan laitoksen tuottama materiaali lähtee Inkoon satamasta laivalla.
Kuukaudessa aluksia lähtee kahdesta kolmeen. Vantaalta lähtevät maailmalle kontteihin tiiviisti pakatut kierrätysmetallilähetykset. Romu Keinänen käsittelee vuodessa suuria määriä erilaisia romumetalleja, joista iso osa käy kääntymässä Vantaan toimipisteessä. Siellä erilaiset metallit; rauta, värimetalli, alumiini, ruostumaton jne. erotellaan toisistaan ja leikataan leikkureilla pieneen kokoon, jotta kuljetuksiin käytettävät merikontit saadaan täytettyä mahdollisimman tiiviisti. Kierrätysmetallikuormissa on usein paljon kuparikaapelia.
”Sen pätkimiseen uusi VTN:n leikkuri soveltuu erinomaisesti. Leikkuuterät ovat välyksettömät, että paksu ja pehmeä kaapeli ei liiskaannu terien väliin, vaan leikkautuu tarkasti ja varmasti. Kaapelien katkonta sujuu näin joutuisasti. Tämän seikan huomasimme vasta pienen käytön jälkeen”, sanoo Romu Keinäsen apulaisjohtaja Toni Keinänen.
Kaivukonesovitteisen monitoimileikkurin ohella metallia pätkitään myös kiinteillä leikkureilla. Niitä Romu Keinäsellä on kolme kappaletta, suurimman leikkaustehon ollessa 1 000 tonnia. Siinä jo vähän paksumpikin raudankappale nöyrtyy kummasti. Parhaimmillaan terästä leikataan kiinteällä leikkurilla 250 tonnia päivässä. Kierrätysmetallilla pakattuja merikontteja lähtee maailmalle kuukaudessa nelisenkymmentä, pääasiassa edellä mainitusti laivattuna. Asiakkaita on niin Euroopassa kuin Kauko-Idässä.
Marakonin toimittama VTN CK28 -leikkuri täydentää Romu Keinäsen metallin paloitteluun käytettävää kalustoa. Se tulee tehostamaan kentällä tapahtuvaa metallirakenteiden purkua oleellisesti.