Uutiset

Kuljetuskalusto

Raskaan kaluston latausasema Naantaliin


Ahola Transportin Naantalin toimipisteelle avautui syyskuussa 2024 suuritehoinen latausasema. Se on palvellut yrityksen omaa kalustoa kesästä lähtien, mutta nyt akkujaan lataamaan voi pysähtyä kuka tahansa. Täyssähköistä raskasta liikennettä ei tosin vielä paljon Länsi-Suomessa ole, mutta esimerkiksi sähköbusseja omaavien bussiyhtiöiden toivotaan käyttävän asemaa tulevaisuudessa. Finnlines liikennöi Naantalista käsin Ruotsiin. Näin myös sitä käyttäville henkilöautoilijoille nyt avattu latausasema on sijainniltaan passeli.


Artikkelikuva: Aseman avannut Naantalin kaupunginjohtaja Laura Leppänen kiitti Ahola Transportia, jonka näkee olevan edelläkävijä vähäpäästöisen liikenteen edistämisessä. Edelleen kiitokset menivät yrityksen ja kaupungin sujuvalle yhteistyölle.


Ahola Transport on kyennyt jo aiemmin vähentämään päästöjä runsaasti ja täyssähköisen kuljetuskaluston käyttöönotto on jatkumo tässä kehityksessä. Tulevaisuudessa Ahola Transport pyrkii olemaan se kuljetusyhtiö, joka voi sanoa olevansa ensimmäinen täysin päästöttömiä kuljetuksia tarjoava toimija. Nyt avattu latausasema on yksi etappi kohti tätä tavoitetta.

Kuten moni Konepörssin lukija muistaa, otti Ahola Transport viime kesänä käyttöön ensimmäisen, säännöllisesti tällä hetkellä Suomen ja Ruotsin välillä liikennöivän täyssähköisen ajoneuvoyhdistelmän. Scania 40R operoi 64 tonnin kokonaispainolla ja noin 300 kilometrin toimintamatkalla.

”Kehitys on valtavan nopeaa. Meidän ensimmäinen täyssähköinen Scaniamme kun kykeni vaatimattomalla kokonaismassalla vain 140 kilometrin yhtämittaiseen ajoon. Seuraava askel näistä kahdestakin on sekin jo otettu”, aloittaa toimitusjohtaja Åke Nyblom.

Tällä askeleella hän tarkoittaa juuri vuoden kuorma-autoksi valittua Mercedes-Benzin mallia eActros 600, joka liittyy laivastoon ensi vuonna. Se on tarkoitettu nimenomaan kaukokuljetuksiin, johon 621 kilowattitunnin akkukapasiteetti antaa mahdollisuudet.

Ahola Transportin uusi suurtehoinen latausasema tarjoaa maksimissaan jopa 780 kilowatin tehon. Asemalla on neljä latauspistettä.

”Uuden, 44 tonnin kokonaismassan omaavan Mercedes-Benzin myötä päästään valmistajan mukaan jo noin 500–600 kilometrin toimintamatkaan kertalatauksella”, jatkaa Nyblom.

Ensimmäistä rajan yli kulkevaa Scaniaa varten rakennettiin matkan varrelle latausinfraa ja sen reitillä hyödynnettiin myös olemassa olevia latausasemia.

”Nyt Ruotsin ja Suomen välillä liikennöivä yhdistelmä on säännöllisesti toistuvalla reitillä. Menomatkalla se vie Hämeenlinnasta SSAB:n terästuotteita Ruotsiin ja tuo paluumatkalla vähittäiskaupan tuotteita. Kun sähköllä toimivaa kalustoa otetaan käyttöön, on reitin ja latausasemien kohdattava sopivasti.”

Tällä hetkellä ollaankin tilanteessa, jossa latausinfraa rakennetaan kautta Euroopan, ja sen myötä kaluston määräkin kasvaa hiljalleen.

Nyt käyttöön otettu suurtehoinen latausasema pitää sisällään neljä latauspistettä, joiden yhteenlaskettu teho on 720 kilowattia. Kahta latauspistoketta voi käyttää samaan aikaan 360 ja neljää 180 kilowatin teholla. Tällä teholla Ahola Transportin, noin puolen miljoonan euron investoinnin vaatinut latausasema sijoittuu Varsinais-Suomessa niiden kaikkein tehokkaimpien harvalukuiseen joukkoon.

Latauksen nopeus riippuu tietenkin siitä, minkälaista tehoa ladattavat akut pystyvät ottamaan vastaan. Maksuvälineiksi käyvät kaikki tavat pankkikorttia myöten. Tauluun painettu päivän hinta oli 35 senttiä kilowattitunnilta.





Lue seuraavaksi