Uutiset

Työkoneet

Metallit kierrätykseen uusilla Liebherreillä

Romu Keinänen Oy:n puolen vuoden odotus palkittiin elokuun lopussa, kun kolme neljästä uudesta Liebherr-materiaalinkäsittelykoneesta saatiin töihin. Maaliskuussa tänä vuonna solmittu kauppa käsitti nyt luovutetut kaksi kappaletta 26 tonnia painavaa LH26 M -mallia (12 m) sekä yhden 40 tonnin LH40 M -materiaalikoneen (16 m). Nämä kaikki pyöräalustaisia. Alkuvuodesta saapuu neljäs eli sähkökäyttöinen ja tela-alustainen LH40. Koneet sijoittuvat vuonna 2001 perustetun Romu Keinäsen eri toimipisteisiin.

Liebherrin materiaalikoneet ja myös kuvissa näkyvät kourat valmistetaan Saksan Kirchdorfin tehtaalla. Stage V -mallisto on laaja alkaen alle 20 tonnin LH18 M -koneesta päätyen noin 170 tonnia painavaan malliin LH150 M.

Romu Keinäsen kolme upouutta Liebherr-materiaalinkäsittelykonetta Liebherr-Finlandin pihalla Tuusulassa odottamassa raudan kimppuun pääsyä.

”Nämä 26 ja 40 tonnin kokoluokat ovat meillä perinteisesti käyttökelpoisimmat. Niissä on pysytty vuosikaudet. Metallien käsittelyssä emme tarvitse maksimitehoja, vaan koneiden käytettävyys ja nopeus ovat ensisijaisia kriteereitä. Leikkuria syötettäessä noin 1 000 kilogrammaa on varmaan keskimääräinen taakan paino ja maksimissaankin ollaan noin parissa tonnissa”, aloittaa Romu Keinäsen toimitusjohtaja Toni Keinänen.

Vaihtokoneina uusiin saapuu Liebherr Finlandin rivistöön 7–8 vuotta vanhoja materiaalikoneita, joiden mittareissa on tunteja noin 9 000. Romu Keinäsellä koneet on korvamerkitty tiettyjen kuljettajien vastuulle, joten hyvin pidetyille ajokeille löytynee uusi koti helposti. Kuljettajan nimi koneen ovessa kertoo, kenen vastuulla koneen turvallinen sekä taloudellinen käyttö ja vaikkapa kouran rasvauskin on ollut.

”Kyllä Keinäsen koneille löytyy ostaja ja luultavasti vielä kotimaastakin. Maailmalla on tarjolla vastaavan ikäisiä, moninkertaisen tuntimäärän omaavia koneita. Niiden myyminen on haasteellisempaa. Laitamme toki vaihtokoneet myös Liebherrin kansainväliseen myyntiportaaliin, mutta saa niitä meiltä kysellä”, sanoo Liebherr-Finland Oy:n myyntipäällikkö Raino Simoinen.

”Yleensä vaihdamme koneet siinä 8 000 käyttötunnin kohdalla. Korona sekä tämä rakentamisen suhdanne vaikuttivat siihen, että aikataulu hieman venähti totutusta. Jonkun aikaa tämä ala on ollut mollivoittoista. Rakentaminen ja purkaminen on ollut matalalla tasolla, joten meillekin tavaraa on tullut ja tulee sisään vähemmän. Ja sanoisin, että valmistavasta teollisuudestakin kierrätykseen kertyvä materiaali on sekin vähentynyt. Tavara kuitenkin edelleen liikkuu, mutta pienemmässä määrin. Meillä toiminta pyörii yhdessä vuorossa Espoossa, Karjaalla ja Vantaalla, Tammisaaressa kahdessa”, jatkaa Keinänen.

Kaksi uusista koneista päätyi Karjaan toimipisteeseen. Etualalla LH40 M ja takana pikkuveli LH 26 M. Nousevaohjaamoisen LH40 M:n ohjaamossa kuljettajan silmät ovat noin 5,5 metrissä.

Keinäsen laivastossa on 11 materiaalikonetta, joista kaksi nelikymppistä ja loput kaksikymppisiä. Alkuvuodesta 2025 saapuva sähkökäyttöinen LH40 M on ensimmäinen tela-alustainen materiaalikone Keinäselle.

”Leikkurin syötössä kone on melko paikallaan joten piuhan kiinni pitäminen onnistuu kyllä. Aluksi pohdimme pylonia, mutta päädyimme pyöräalustaista edullisempaan telakoneeseen. Se on sitten käyttöikänsä jälkeen huomattavasti helpompi myydä kuin pyloniversio”, toteaa Keinänen.

Kaikki pyöräalustaiset koneet rekisteröidään eli niissä on kilpi. Tosin nykyinen 12 kilometrin maksimi siirtonopeus ei maantielle houkutakaan. Romupihoilla koneiden lähistöllä kulkee muuta liikennettä, joten vakuutukset on oltava kunnossa. Rekisteröimällä koneet saadaan vakuutusmaksut edullisemmiksi.

”Koneissa ei ole enää ohjauspyörää, joten siirtonopeus pitää rajoittaa alas. Aiemmin ohjauspyörällisillä koneilla pääsi hurruttelemaan 20 kilometrin tuntivauhtia”, kertoo Liebherr-Finlandin tuotepäällikkö Pentti Lindqvist.

Romu Keinäsen toimitusjohtaja Toni Keinänen (kesk.) kertoo, että yrityksellä on käytössä 11 kappaletta Liebherr-materiaalikonetta. Vaikka ala on nyt hieman rauhoittunut rakennusalan taantuman takia, on materiaalivirta kuitenkin ulkomaille tasaista ja töitä riittää. Liebherr-Finlandin miehet, tuotepäällikkö Pentti Lindqvist (vas.) ja myyntipäällikkö Raino Simoinen luovuttamassa kolmen koplaa Tonille.

Uusi koura

”Koneet tulevat tehtaalta täysin varusteltuina. Kiinnitämme vain kourat, lisäämme sammuttimet ja tsekkaamme, että kaikki toimii. Mahdolliset LA-puhelimet meillä asennetaan, jos asiakas niin haluaa. Näin koneet ovat nopeasti asiakkaalla käytössä, kun ne on saatu pihamaalle”, toteaa Lindqvist.

Romukoura on työväline, jolla hommat hoituu Keinäsen lansseilla. Sitä ei vaihdeta missään vaiheessa pois puomin päästä. LH26M:n koura on tilavuudeltaan 600 litraa. Suuremmassa LH40 M -mallissa 900 litran koura on uutta mallistoa.

”Geometriaa kourassa on parannettu. Piikit eivät enää käänny sisäänpäin entiseen malliin, vaan ovat suoremmat parantaen tartuntaa. Runkorakennetta ja esimerkiksi keskirungon valua on vahvistettu ja myös kaikki suojaukset ovat kohentuneet. Hydrauliikkakanavia on avarrettu, jolloin liikenopeudet ovat kasvaneet. Keinäsen kourissa on kaksi hydrauliikkamoottoria, vaikka jotkut vielä yhdelläkin kouransa haluavat. Sekin on mahdollista”, tiivistää Lindqvist.

Tällä sitä kelpaa kouria – metalleja. Uutta mallistoa edustava koura on tilavuudeltaan 900 litraa. Sitä on kauttaaltaan vahvistettu ja suojausta on parannettu. Peruskoneena LH40M.

Uuden kouran paino ei uudistuksista ja vahvistuksista huolimatta ole noussut vaan on 1 970 kilogrammaa. Suurempi malli on varustettu niin ikään Liebherrin kehittämällä ERC-typpisylinterillä. Puomin mennessä alaspäin typpi puristuu paineakkuun 220 barin paineeseen ja energia vapautuu puomin nostoon.

Sylinterin energian talteenoton ja uudelleenluovuttamisen ansiosta dieselmoottorin koko on pystytty pitämään melko pienenä koneen kokoon nähden. Liebherrin oma neljäsylinterinen moottori on teholtaan ”vain” 155 kilowattia. ERC-sylinteri antaa 82 kilowattia lisätehoa.

”Vielä reilu 10 vuotta sitten vanha 934-malli vei varmaan yli 40 litraa polttoainetta tunnissa. Nyt täsmälleen samassa työssä päästään 13–14 litran tuntikulutukseen. Tämä muutos tapahtui, kun ERC tuli käyttöön”, muistaa Keinänen.

Liebherrin mukaan ERC säästää polttoainetta noin 30 prosenttia. Liebherrin mallistossa LH40 M on pienin, johon ERC on valjastettu. Siitä suuremmissa malleissa se on kaikissa.

Liebherrin kehittämä typpisylinteri ERC ottaa talteen energiaa puomin laskeutuessa ja luovuttaa sitä puomin nousuun. Polttoaineen säästö on merkittävä.

Keinäsenkin neljän toimipisteen materiaalikoneissa ja pyöräkuormaajissa sekä autoissa kuluu päivässä litra jos toinenkin, joten jokainen säästetty tippa on kotiinpäin.

”Noiden uusien erikokoisten koneiden tuntikulutuksessa ei ole eroa kuin muutama litra. Moottoriteholtaan LH26 on 40 kilowattia pienempi. Isommalla siis toki siirtyy tehokkaammin tonneja per kulutettu polttoaine”, toteaa Keinänen.

”Näissä materiaalikoneissakin moottorin vääntökäyrän tasaisuus on paljon merkittävämpi asia kuin pelkkä teho. Hydrauliikka on helpommin säädettävissä, kun vääntökäyrä on laakea eikä pyramidimainen”, täydentää Lindqvist.

Lindqvist kertoo, että ensi vuoden Baumassa Liebherr juhlii 75-vuotispäiviään ja tulee esittelemään ennätysmäärän uutta. Joukossa varmaan jotain mielenkiintoista materiaalikonepuolellekin.

Metalleja maailman ääriin

Romu Keinäsen kierrätysmateriaalit menevät yli 90-prosenttisesti Suomen ulkopuolelle, pääosin sitä viedään Keski-Eurooppaan. Myös niinkin kauas kuin Thaimaahan, Vietnamiin ja Intiaan laivat kulkevat. Kolmen neljän viikon välein ”rautalaivat” vievät Keinäsen erottelemaa metallia, kerralla noin 4 000–6 000 tonnia.

Romu Keinäsen lisäksi yritysperheeseen kuuluu nykyään Purku Keinänen Oy. Yhdessä ne työllistävät tällä hetkellä yli 70 henkilöä. Romu Keinäsen liikevaihto vuonna 2023 oli 47,8 miljoonaa euroa. Vuonna 2021 käytiin jo lähes 60 miljoonassa, joten Tonin puheille alan tilapäisestä hiljenemisestä tulee katetta jo numeroidenkin valossa. Purku Keinänen teki vuonna 2022 1,2 miljoonan euron liikevaihdon.

Lue seuraavaksi