Uutiset
Yhteistyössä on voimaa
NCC Roadsin Marjamäen kiviainesalueelta toimitetaan maarakennusaineita lähialueille, kuten Lempäälään ja Vuorekseen, jossa rakentamisen vauhti on kova. Omat haasteensa kiviainestuotannolle tällä paikalla tekee varsin pitkä kesätauko murskauksessa. NCC Roadsin myyntipäällikkö Sirpa Oksanen kertoo, että tällä erää murskaus aloitettiin viime vuonna 16.9. ja se piti lopettaa 30.4. ”Tässä pitää olla melkoinen ennustaja, että osaa arvioida pitkän sesonkiajan menekkilajikkeet oikein.”
Murskausta ja louhintaa urakoi NCC Roads Oy:n Marjamäen kiviainesalueella JJ Kaivin ja Kallio Oy. Kapasiteettia kasvattamassa on aliurakoitsijana Veljekset Mäkitalo toisella laitoksella. ”Molemmat tekevät laadukasta tavaraa eikä tarvitse pelätä, että laatu olisi huonoa vaikka ei itse ole koko ajan paikalla paimentamassa. Meillä on tietysti laaduntarkkailu, mutta myös pojilla on oma toimiva tarkkailunsa aktiivisesti mukana. Asiakkaat kiittelevät laadusta eikä esimerkiksi viime talvena hiekoitussepelistä tullut yhtään valitusta”, kehuu Oksanen. ”Laatu on meille yhtä lailla tärkeää kuin K-kauppiaalla lihatiskillä.”
Eri tekniikat rinnan
Mäkitalon murskauslinja on perinteiseen tapaan yhtenä ketjuna. ”Meillä on putkessa kolmen vaiheen juna ja seula perässä. Tällä tavalla saamme kerralla valmista”, perustelee Mikko Mäkitalo.
JJ Kaivin ja Kallion vastaavan kolmivaihelaitoksen esi- ja välimurskain on peräkkäin ja sieltä otetaan 0-90 -lajike kasalle. Murske kannetaan tästä pyöräkuormaimella jatkojalostukseen ”metsävaunulle”, jonka perässä on seulontayksikkö. ”Etupää saa mennä tällä tavalla koko ajan täydellä teholla eivätkä häiriöt siellä vaikuta loppupään kapasiteettiin, kun tavaraa on välivarastossa”, perustelee Jarno Virtanen.
”Tällä työmaalla oma etunsa on sillä, että 0-90:tä menee myös myyntikasalle ja se tulee tästä ilman mitään muutoksia. Jos tehdään perinteisiä lajikkeita, on tuo perinteinen ratkaisu ihan hyvä”, sanoo Virtanen.
Kokemuksia hankkimassa
Veljekset Mäkitalolla on kuusi murskauslaitosta, joista yhdessä on noin vuoden ollut esimurskaimena Sandvik UJ440i ja välikoneena Sandvik US440i noin kaksi kuukautta. ”Pitkälti näihin sandviklaisiin koneisiin investoitiin mielenkiinnosta, miten toinen merkki ja sen jälkimarkkinointi toimii. Näin pystyy tekemään myös hintavertailua entistä helpommin.”
”Yksi merkittävä seikka on Sandvikin käyttämä Volvo-moottori voimanlähteenä. Sen myötä polttoainetalous on hyvällä tasolla, mutta kyllä muut moottorivalmistajat seuraavat perässä ja tekevät myös omat vastaavat versionsa”, kertoo Mäkitalo laitevalintojen taustoista.
Mäkitalolla panostetaan ennakoivaan huoltoon ja pidetään näin kalusto kunnossa. Esimerkkinä Mäkitalolla on saatu erittäin hyviä tuloksia leukojen kestävyydestä kääntämällä niitä ahkerasti. He ovat saaneet liikkuvalla leualla 450 000 tonnia ja kiinteällä 200 000 tonnia tavaraa. Myyntipäällikkö Pekka Jauhiainen Sandvikilta kertoo vertailun vuoksi kiinteän leuan kestävän keskimäärin noin 150 000 tonnia ja liikkuvan vajaan 300 000 tonnia. Mäkitalolla on siten saatu noin puolet lisää käyttöaikaa normaaliin verrattuna pelkällä viitseliäisyydellä.
”Pitää muistaa, että kone ei tee kaikkea, vaan tarvitaan myös ammattitaitoinen henkilökunta, jotta tulokset ovat hyviä”, muistuttaa Virtanen.
Kokemuksien vakuuttama
JJ Kaivin ja Kallio on käyttänyt pitkään sandviklaisia laitteita hyvin kokemuksin. Tonneja on kertynyt runsaasti muun muassa Talvivaarassa urakoinnin ansiosta, missä JJ Kaivin ja Kallio oli puolestaan Veljekset Mäkitalon aliurakoitsijana. JJ Kaivin ja Kallion Sandvik UJ440i -esimurskain on otettu käyttöön kesäkuun alussa vuonna 2008 ja sillä on murskattu 4,3 miljoonaa tonnia kiveä.
”Talvivaarassa olimme vuodesta 2008 alkaen ja meillä oli kaksi laitosta, joista toisessa jälkipäänä oli metsolainen”, kertoo Virtanen. ”Yhteistyö Mäkitalon kanssa on sujunut hyvin ja saumattomasti. Jos varaosa löytyy toiselta, sen varmasti saa sieltä eikä työt sen takia seiso. Muutoinkin yhteistyö on monipuolista.”
Mäkitalo vahvistaa yhteistyön olevan hedelmällistä. ”Tällainen yhteistyö tulee yleistymään, sillä näin työt saadaan etenemään. Tämä on nykyaikaa ja vie asiaa hyvään suuntaan, sillä yhteistyö palvelee niin asiakasta kuin meitäkin. Pienet urakoitsijat pääsevät tällä tavalla entistä parempaan tulokseen. Myös tiukat lupaehdot on helpompi täyttää yhteistyön avulla.”
Tässä yhteistyökuviossa on mukana lisäksi Seppälän Kiuaskivi. Kun yrityksillä on yhteiset toimintaperiaatteet, on yhteistyö helppo toteuttaa. ”Meillä on sama ajatusmaailma, jossa tavoitteena on tehdä laadukkaita tuotteita ympäristöä kunnioittaen ja huoltoon panostaen”, sanoo Mäkitalo.
Juha Kuusjärvi