Uutiset
Puoliperävaunulla pituutta yli 20 metriä
VR Transpoint tilasi asiakkaansa pitkän kappaletavaran kuljetukseen puoliperävaunun NTM:ltä. Päällirakenteen räätälöi Metallipaja Nieminen Oy. Suomen pisin puoliperävaunu lähti tuottavaan työhön suoraan tehtaalta helmikuussa 2017. VR Transpoint tilaajana sanoo arvostavansa räätälöityjen ratkaisujen toteutusta, johon NTM ja Metallipaja Nieminen pystyvät yhteistyöllään vastaamaan.
Kilpaa talvisen auringonpaisteen kanssa loistivat niin vastaanottavan VR Transpointin edustajien kuin luovuttajien eli NTM:n ja yhteistyökumppaninsa MPN:n ihmisten ilmeet. Loistamiseen oli hyvä syy. Närpiössä sijaitsevan Oy Närpiön Puu ja Metalli Ab:n eli NTM:n pihalla luovutettiin käyttöön Suomen pisin puoliperävaunu.
VR Transpointin sopimusajoon tuleva puoliperävaunu on kuormatiloiltaan yli 20 metriä pitkä. Kapelliperävaunun voi lastata laiturilta takaovien kautta. Sen lisäksi lastaus- ja purkumahdollisuus pitkille kappaletavaroille avautuu kyljen ja katon kautta. Kylki ja katto avautuvat kokonaan ja silloin takaovet pidetään kiinni. Avattaessa perävaunun kuormatilaa vasen kylkikate laskostuu ensin ylös katonrajaan. Kylkilaskos ja katto nousevat yhdessä ensin hieman ylös ja kääntyvät sitten perävaunun oikean kyljen reunan yli jääden sen suuntaisesti odottamaan lastaustoimia. Kyljen ja katon siirtely toteutetaan sähköpneumatiikalla ja hydrauliikkasylintereillä. Kokosivun aukeava kylki ja katto mahdollistavat pitkän puoliperävaunun esteettömän lastaamisen ja purkamisen sivulta tai päältä. Katon mekanismi ja rakenne on kokonaisuus, jonka jänneväli on yli 20 metriä. Ajoneuvokäytössä se on pisin yhtenäinen kappale, jonka kiinnityspisteet sijaitsevat vain päissä.
Pitkän puoliperävaunun alla on neljä akselia. Perävaunun edestä katsoen ensimmäinen ja neljäs ovat kitkaohjattuja akseleita. Samat akselit voidaan kuormaamattomana nostaa ylös. Tekninen akselimassa on kaikilla akseleilla yhdeksän tonnia. Puoliperävaunun eteen voidaan vetäjäksi valjastaa normaali vetopöydällä varustettu kuorma-auto. Yhdistelmän kokonaismassa on tieliikenteessä 52 tonnia 1.3.2017 alkaen.
Perustuen räätälöintiin
VR Transpointille luovutettu puoliperävaunu näyttää poikkeavan normaalista euromittaisesta puoliperävaunusta vain pituudeltaan.
”Kyseessä on kuitenkin kaikin puolin huippuunsa räätälöity ja toteutettu tuote. Täältä NTM:ltä erikoisvalmisteisen perävaunun tilaaminen on luontevaa jatkoa kuljetusten innovoinnillemme ja kehittämiselle”, sanoo VR Transpointin Aku Ankelo. Aku toimii VR Transpointissa kuljetuskoordinaattorina. Hän toteaa NTM:n olevan hyvä kumppani ja yhteistyö toimii. Kun perävaunua tarkemmin tarkastelee, eroja siihen normaaliin 13,6 metrin puoliperävaunuun löytyy todellakin paljon. NTM:n suunnittelijan Johan Hertsbackan mukaan runko on esimerkiksi esijännitetty kaarelle.
”Kun katsot tästä sivulta nyt kun perävaunun keskelle on koeponnistusta varten lastattu 18 tonnin pistekuorma, runko näyttää olevan suorana”, toteaa Hertsbacka. Ja kun pistekuorma nostetaan pois, perävaunun runko palautuu esijännityskaarelle.
”En todellakaan ollut huolissani, etteikö se palautuisi”, jatkaa Johan Hertsbacka. Pitkän perävaunun rungon suunnittelu kuormien kantokykyä ja kestävyyttä ajatellen perustuvat sekä NTM:n pitkään kokemukseen perävaunujen rakentamisesta että tarkkaan nykyaikaisten apuvälineiden käyttöön. NTM valmistaa perävaunuja, jätepakkaajia ja päällirakenteita yrityksen alkuperäisellä toimipaikalla jo yli 60 vuoden kokemuksella. Nykyään suunnittelussa tärkeä apuväline on tietokone. Koneesta saa ohjelmien avulla esimerkiksi eri valmistusmateriaalien lujuuslaskennan arvot.
Kaikki meni kerralla oikein
Metallipaja Niemisen edustajan Kari Niemisen mukaan suunnittelu osui tässä projektissa kerralla oikeaan. Tietokoneen 3D-kuvien suunnitelmat ja toteutus menivät kertalaskennalla sellaisenaan tuotantoon.
”Aina ei suunnittelu onnistu näin helposti. Joskus kun suunnitelmassa muuttaa vaikka kapellin yhden korvakkeen kiinnityspaikkaa, alkaa muutosten vyöry. Nyt saatiin NTM:n
pohjalta tulleet piirustukset täsmäämään oman suunnitelmamme ja toteutuksen kanssa suoraan kohdilleen”, hämmästelee Kari Nieminen. Turhan vaatimattomasti Nieminen näin sanoo, sillä Metallipaja Niemisen projektit ovat tyypillisesti ainutlaatuisia ja haastavia. Erikoisosaamista heille onkin vuosien mittaan kertynyt. Ainutlaatuisen tästä projektista tekee kapellin pituus.
”Kun kyseessä on yli 20 metrin jänneväli, kiinnityspisteissä voimat alkavat olla suuria. Pressun päälle talvella kertyvä lumikuorma esimerkiksi voi tuoda satojen kilojen lisärasituksen rakenteelle. Sekin pitää ottaa suunnittelussa huomioon”, jatkaa Nieminen. Kuljettajalle voi tullakin perävaunun katolla yli 50 neliömetrin alue puhdistettavaksi lumisateen jälkeen ennen liikkeellelähtöä.
VR Transpoint suunnittelee jo seuraavaa räätälöintiä. Tällä hetkellä perävaunun ja päällirakentajien tilauskanta on vahva.
”Jos nyt aloitettaisiin tällainen projekti, oltaisiin syksyn puolella, kun päästäisiin luovutukseen. Vaikka kaikki menisi ennakoiden ja hyvähenkisesti niin kuin tämäkin projekti”, avaa VR Transpointin Ankelo tilaamisen pitkäjänteisyyttä. Pitkä puoliperävaunu ei sinänsä valmistusaikaa pidennä, ei edes sen tuomat lisäselvitykset. Kyse on enemmänkin teollisuusinvestointien viime vuosien viivästymisistä. Nyt tuntuu monella alalla investointien ajan olevan käsillä, joten töitä riittää niin kuljettamisessa kuin kuljetusvälineiden valmistamisessa. Talouden noususuhdanteet saavat taas vahvistusta reaalimaailmasta.
Verkossa
https://www.vrtranspoint.fi/fi/