Uutiset

Työkoneet

Paupek Oy purkaa kellarista kerroksiin

Piiralan veljekset Pekka (64 v.) ja Pauli (69 v.) sekä heidän yrityksensä Paupek Oy tunnetaan maanlaajuisesti, etelästä pohjoiseen ja lännestä itään. Miehet ovat pyörittäneet vuonna 1980 perustettua yritystään jo yli 35 vuotta. Alussa miehet keskittyivät timanttiporauksiin, mikä on vieläkin vahvasti mukana. Purku- ja saneeraus ovat kuitenkin viime vuosina muotoutuneet päätoimialaksi. Rakennuskonevuokraus on yritykseltä hiljalleen loppumassa kokonaan. Yksi menestyneen yrityksen tukijaloista on ollut löytää hyvät yhteistyökumppanit toimivan kaluston toimittajiksi. Muun muassa Doosan ja Bobcat sekä niiden edustaja RealMachinery Oy ovat näitä Paupekin luottokumppaneita.

Pekka Piirala.

“Tiukoissa aikatauluissa pysyminen edellyttää paitsi ammattitaitoista henkilökuntaa myös varmatoimista kalustoa. Meillä suurin osa kriittisestä konekannasta on 2013 vuoden jälkeen hankittua. Koneet särkyvät tietenkin työmailla aiheuttaen kalliita seisokkeja. Me pyrimme tuoreilla koneilla siihen, että seisokkeja tulisi mahdollisimman vähän”, aloittaa toimitusjohtaja Pekka Piirala.

Paupekilla on Doosaneita kaikkiaan seitsemän kappaletta, painoluokissa 8–40 tonnia. On tärkeää, että niin pieniin kuin suuriinkin purkuihin on sopiva kokoluokka. Minikaivukoneet ja liukuohjatut pienkuormaajat ovat perinteisesti Bobcatteja. Paupek onkin yksi historian suurimmista Bobcat-käyttäjistä Suomessa. Tämän lisäksi on vielä kaksi Bobcatin ympäripyörivää kuorottajaa, joiden puomin päähän asennetaan tarpeen vaatiessa Brokk- tai Avant-purkurobotit. Sisätiloissa tapahtuviin saneerauksiin on nestekaasukäyttöisiä Avant-pienkuormaajia.

“Tuossa ne tärkeimmät yhteistyökumppanimme kaluston osalta ovat. Toki listaan pitää lisätä vielä Marakon Oy, jonka hydraulisia iskuvasaroita ja VTN-purkutyövälineitä olemme käyttäneet myös pitkään.”

Paupekin oman henkilökunnan määrä on 48 ja ruuhkahuippuja tasaamaan käytetään myös vuokratyövoimaa, jonka vahvuus syksyllä oli parisenkymmentä. Purkutöissä koneet vanhenevat nopeasti, ainakin mitä tulee ulkokuoreen. Konepeitot ja vastapainot ovat purkutöissä nopeasti naarmuilla ja lommoilla, kun rauta- ja betonikasoja on koneen ympärillä. Harjateräkset tarttuvat teloihin ja rei’ittävät katteita, vaikka kuljettaja pyrkisi olemaan sataprosenttisen huolellinen.

“Kun valitsemme koneita, pitää investoinnin olla järkevällä tasolla. Kaikilla nykyään saatavilla koneilla tekee kyllä työt. Hinta, myyjän ammattitaito ja jälkimarkkinointi ratkaisevat”, naulaa Piirala.

Uusi Doosan DX340LC on varusteltu purkutöihin sopivaksi Hollannissa. Vakiopuomi on katkaistu ja kauhanvarren sekä kaivupuomin liitos on rakennettu uudestaan kahdella eri tappivälillä. Kun alempi tappi siirretään toiseen reikäänsä (näkyy hieman laipan alta) eli purkuasentoon, suoristuu kauhanvarsi kaivupuomin linjaan. Kuvan kaivuasennossakin puomi on jo melko suora.

Etelästä pohjoiseen

Paupek Oy:llä on nykyään konttorit Oulun lisäksi myös Lahdessa ja Helsingissä. Purkutöitä tehdään nykyään enenevissä määrin myös pääkaupunkiseudulla. Viime aikoina Paupekin miehet ja koneet ovat olleet purkamassa muun muassa lähes 400 metriä pitkää siltaa lähellä Hartwall Arenaa.

“Kalasatamassa purettiin niin ikään silta ja aliurakoitsijana on oltu myös Länsimetron työmaalla. Uuden Lastensairaalan työmaalla miehet ovat olleet timanttiporaamassa läpivientejä jo pitkään. Triplankin työmaa on tullut tutuksi. Myös Tampereella, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä on operoitu erilaisissa urakoissa”, luettelee Piirala.

“Työllisyystilanne tänä vuonna on ollut varsin hyvä. Purku- ja saneerausalalla on riittänyt työkohteita, kun rakennusalalla on koettu muutenkin nostetta. Vanhaa pitää purkaa uuden tieltä”, jatkaa Piirala.

Paupekilla on Doosaneita kaikkiaan seitsemän kappaletta, painoluokissa 8–40 tonnia. Doosan DX255LC oli purkanut vanhan puutalon maanpäälliset osat ja kellari oli vielä työn alla. Viime syksynä käyttöön otetussa koneessa oli mittarissa nyt 1200 tuntia.

Paitsi pääkaupunkiseudulla, myös Oulussa rakennetaan paraikaa reilusti. Kaupungin tavoitteena on korottaa vanhaa rakennuskantaa ja vanhat matalat talot tulevat vääjäämättä jossain vaiheessa purettaviksi. Niitä Oulussakin riittää. Paupekin pääkonttorin yhteydessä Oulussa toimii oma kierrätysmateriaaleja varastoiva ja käsittelevä terminaali. Sinne ajetaan omilta työmailta purkutöissä syntyvä puu- ja betonijäte. Myös ulkopuolisilta materiaaleja otetaan vastaan. Puu haketetaan myytäväksi lämpölaitoksille ja betonimurske menee pohjarakentamisen täyttöihin lähiseudulle.

“EU:n asettama kierrätysprosentti on 70 ja osittain siihen jo päästäänkin. Vanhoista puutaloista suurin osa menee polttoon ja betonirunkoisetkin rakennukset kierrätetään jo tehokkaasti. Asbesti- ja muita haitta-aineita on edelleen runsaasti, vaikka meidän piti olla asbestivapaita jo taannoin. Vanhojen rakennuksia saneerattaessa asbestia on usein peitetty rakenteisiin ja purettaessa niitä tulee esiin. Myös vanhojen kerrostalojen linjasaneerauksissa haitta-aineita tulee vastaan. Uusi asbestilaki on tiukka ja edellyttää muun muassa tarkkoja mittauksia purkukohteessa”, valistaa Piirala.

Kerrostaloja purkamaan

Uusin hankinta on RealMachineryltä hankittu vitossarjan Doosan DX340LC, johon on varustettu kaksi puomia. Pitkällä purkupuomilla päästään työlaitteen kanssa aina 24 metriin saakka. Tällöin työpaino liikkuu 43 tonnin tuntumassa, kun normipuomilla varustettu kaivukone painaa noin 36 tonnia.

Doosan DX340LC:n pitkän puomiversion ulottuvuus työlaitteella on 24 metriä. Puomi nostaa koneen kokonaispainon noin 43 tonniin.

“Tällä uutukaisella pääsemme purkamaan 5–6-kerroksisia taloja, joita ennakoimme tulevan purkuun lähitulevaisuudessa runsaasti. Puomi on pikakiinnitteinen ja vaihdettavissa nopeasti. Pitkä puomi on toki kömpelö kun tullaan alle viiteen metriin, joten silloin vaihdamme lyhyempään versioon. Ensimmäiseen vaihtoon kului aikaa 45 minuuttia, mutta se lyhenee, kun useampi vaihto on takana”, arvioi Piirala.

Paupekin toimitusjohtajan Pekka Piiralan (vas.) mukaan luotettavat kone- ja laitetoimittajat ovat yksi yrityksensä menestystekijöistä. Purkutyömailla koneet ovat kovilla, eivätkä säilytä uutuuden kiiltoaan kovinkaan kauaa. Vanhoilla romuilla ei hommasta kuitenkaan tule mitään, joten kalusto pyritään pitämään tuoreena. Aluemyyntipäällikkö Pekka Karjalainen RealMachinery Oy:stä on yksi kaimansa Pekan luottomyyjistä. Paupek ja RealMachinery sijaitsevat aivan lähekkäin Oulussa, joten yhteydenpito on helppoa. 

Doosanin pitkän puomin on rakentanut hollantilainen Matt Nielen Constructies BV, joka valmistaa erikoispuomien lisäksi myös runsaasti erilaisia työlaiteitta maarakennuskoneisiin. Hollantilaiskonepaja on myös modifioinut peruskoneen pikakiinnityksen sekä normikaivupuomin muutokset. Kaivupuomin päässä on nyt kaksi eri kiinnityskohtaa kauhanvarren alemmalle tapille. Kiinnityskohtaa muuttamalla kauhanvarsi saadaan kaivuvarren jatkeeksi aivan pystysuoraksi. Puomi muuntuu näin normaalista kaivuversiosta purkuun paremmin sopivaksi.

Teknisiltä ratkaisuiltaan ja ohjaamoergonomialtaan Doosan DX340LC noudattelee aiemmin Konepörssissä useasti esillä ollutta vitosperheen linjaa. Stage IV -tason päästöt alitetaan Scanian dieselmoottorissa ilman partikkelisuodatinta eli EGR+SCR on käytössä. Tehoja irtoaa 237 kilowattia. Lokakuun alussa uusi Doosan oli töissä Oulussa, vanhaa Shellin huoltoasemaa purkamassa. Säiliöt oli kaivettu jo ylös ja runkokin maan tasolla. Lajittelu oli käynnissä. Pilaantuneet maa-ainekset odottivat vielä ylöskaivamistaan. Pitkä puomiversio tosin makasi vielä telineellään RealMachineryn pihalla, odottamassa ensimmäistä korkeaa komennustaan.

Paupekin veljekset ovat tehneet pitkän päivätyön yrityksensä vetäjinä. Timanttiporan varresta on kuljettu pitkä matka menestyvän purkuyrityksen omistajiksi. Pauli on edelleen hallituksen puheenjohtajana, mutta on vetäytynyt jokapäiväisestä toiminnasta. Pekka on suunnitellut jäävänsä eläkkeelle kolmen vuoden kuluttua. Suvussa ei ole jatkajia, joten miesten tuntosarvet ovat ulkona. Jatkuvuus halutaan taata löytämällä hyvät omistajat terveelle yritykselle.

Purkutöiden kirjo on melkoinen. Kesällä Paupek purki Ajoksessa kahdeksan vanhaa tuulimyllyn perustusta. Koneet vietiin saareen ponttoonin päällä ja irroitettu betoni murskattiin mantereella käytettäväksi Ajoksen satamakentän pohjaksi. Kaikkiaan betonia rikottiin 500 kuutiometriä. Paikalle rakennetaan myöhemmin uudet samankorkuiset, mutta siipiväliltään pidemmät tuulivoimalat.

Lue seuraavaksi