Uutiset

Työkoneet

Rantala-yhtiöt hankki Hyundai 160D-9L -dieseltrukin haalaukseen

Finnsiirron toimitiloissa Liedossa luovutettiin taannoin iso Hyundai 160D-9L -dieseltrukki Rantala-yhtiöille, jonka erikoisosaamisalueina ovat haastavat ja vaativat nosto- ja kuljetuspalvelut. Heikki Rantalan (2.oik.) mukaan sitä parempi, mitä vaikeampi haalaustyö on. Trukki painaa noin 25 tonnia ja maksimi nostovoima on 16 tonnia 1 200 millimetrin painopiste-etäisyydellä. Heikin lisäksi kuvassa ovat (oikealta) Gino Van der Auwera (Hyundai Construction Equipment Europe), Kalle Dahlman (Finnsiirto Oy), Sun Wook An (Hyundai Construction Equipment Europe) sekä Marko Ojala (Rantala-yhtiöt).

Heikki Rantalan mukaan ahtaissa tiloissa tarvitaan hyvä näkyväisyys ohjaamosta sekä jatkuva yhteys koneen ulkopuolelle. Magneetilla kiinnitettävä, langaton kamera voidaan siirtää työtehtävän ja taakan mukaan minne tahansa mastossa.

Muun muassa vaativia haalauksia ja erikoiskuljetuksia tarjoava Rantala-yhtiöt täydensi nostokalustoaan järeällä, 16 tonnia nostavalla ja noin 25 tonnia painavalla Hyundai 160D-9L -dieseltrukilla. Toimitusjohtaja ja montaa eri yhtiötä (Hiekka-Laitila Oy, Romu-Katti Oy, Vakkanostot Oy ym.) pyörittävä Heikki Rantala kertoo filosofiansa olevan: mitä vaativampi haalaus, nosto tai kuljetus, sen parempi. Lause ”ei pysty” ei kuulu asiakkaalle annettavien vastausten joukkoon. Kolmejatkoisella, matalalla Triplex-vapaanostomastolla ja kallistuvalla kelkalla varustettu Hyundain 16 tonninen trukki tuli kokeiltuakin ennen hankintapäätöstä.

”Siirrämme ja nostamme paljon erilaisia komponentteja kuten vaikkapa työstökoneita ja sähkömuuntajia erilaisille teollisuusyrityksille. Seisokkien aikana autamme yleensä koneiden ja laitteiden vaihdossa. Tällä trukilla olimme ennen kauppoja tehtaan revision aikana vaihtamassa tuotannon päältä viiden metrin korkeudessa sijaitsevaa sähkömuuntajaa. Nostopaikalle vievän ajoreitin leveys oli vain muutaman senttimetrin leveämpi kuin trukki ja ympäristön rakenteita ei saanut missään nimessä kolhia”, kertoo Heikki Rantala.

”Noin seitsemän tonnin painoisen muuntajan nosto viiden metrin korkeudelta suoraan ei olisi temppu eikä mikään, mutta se sijaitsi kulman takana. Suoraan nosto oli mahdotonta tehdä. Rakensimme itse erikoislaitteen trukkipiikeihin. Se pitää sisällään muun muassa perävaunun kääntökehän ja kiskot. Muuntaja tuotiin kiskojen avulla 90 asteen kulmasta koneeseen nähden. Varmuutta pitää olla reilusti, kun taakan painopiste siirtyy paljon peruskoneen sivulle. Tehtaan yksi työnjohtajakin epäili koko operaation onnistumista, kun näki massiivisen trukin tehtaan ulkopuolella.”

Heikki kertookin vakuuttuneensa jo koeajossa trukin tarkasta hallinnasta ja erittäin hyvästä näkyväisyydestä koneen ympärille. Finger tip -hallinta on miehen mukaan millimetrin tarkka, joskin eri toimintojen nopeuksia hieman säädettiin Finnsiirrolla enemmän omaan käteen sopivaksi.

Edellä kuvatussa nostossa kuljetuspäällikkö Marko Ojala toimi niin sanottuna puhelinmiehenä tutkailemassa nostoa koneen ulkopuolelta.

”Olemme omimmillamme siellä, missä puhelinyhteys työtä tarkkailevaan henkilöön on pakollinen. Se tarkoittaa, että silloin työtehtävä vaatii erikoisosaamista ja kokemusta. Erikoisnostoihin perusteellisesti varustettu kone on väärässä paikassa, jos se selviää työtehtävästä ilman yhteyttä koneen ulkopuolelle”, filosofoi Rantala.

Mataluus olikin yksi trukille asetetuista erikoisvaatimuksista. Hyundai 160D-9L kykenee kulkemaan 3,1 metriä korkeasta tilasta. Leveys on 2,5 metriä. Maksimi nostokorkeus on hieman yli viisi metriä.

Kolmejatkoisella mastolla on haettu matalaa rakennetta, jolloin teollisuushaalaukset onnistuvat matalissakin tiloissa. Kallistuva kelkka antaa varmuuttaa esimerkiksi kaltevilla pinnoilla liikuttaessa.

Lisäkamera magneetilla

Kolmejatkoinen masto on tietenkin hieman kompromissi koneen korkeuden ja eteen näkyväisyyden suhteen. Hyundai-trukkeja edustavan, Finnsiirto Oy:n myyntijohtajan Kalle Dahlmanin mukaan aiemmin mastossa oli yksi massiivinen nostosylinteri keskellä. Nyt uusissa malleissa kahdella sivuun sijoitetulla sylinterillä saadaan näkyvyyttä keskelle lisää.

Hyundai varustetaan jo tehtaalla muun muassa takakameralla. Uusi trukki menee pääasiassa vaativiin haalaustöihin, joten magneettikiinnityksellä varustettu langaton kamera antaa lisäturvaa.

”Jos taakka on sen muotoinen, että esimerkiksi keskinäkyvyys häviää, voimme äkkiä asentaa kameran mihin kohtaan mastoa haluamme”, valistaa Ojala.

Kuvitella saattaa, että tehdasympäristöissä liikuteltavat taakat ovat varsin kalliita ja herkkiäkin. Nostosylinterit ovat varustettu paineakuin, joka antaa vakaata menoa pomppuisillakin alustoilla.

Tilavassa ohjaamossa nostoja hallitaan Finger tip -vivuilla oikean kyynärnojan edestä. Jokaiselle kuljettajalle voidaan antaa oma PIN-koodi ja ohjelmoida sen taakse esimerkiksi erilaisia liikenopeuksia.

Trukin ohjaamossa kuljettaja voi käyttää sekä LA- että VHF -puhelimiaan hands free- toiminnolla. Keskittymistä helpottaa, kun kapulaa ei tarvitse pitää kädessä. Hyundaissa masto kallistuu eteen 15 astetta ja taaksepäin 10 astetta. Kallistuvan kelkan kulma on viisi astetta puoleensa. Kun liikutetaan pitkiä tavaranippuja ja liikutaan kaltevilla alustoilla, on kallistettavuus ehdoton etu. Piikit ovat varsin leveät, mutta vastaavasti matalat. Kantopintaa on paljon.

”Kallistuvan kelkan valmistaja on ruotsalainen Hagabergs Mekaniska Ab. Kaikki kelkat räätälöidään konekohtaisesti. Laitamme mittapiirustukset tehtaalle ja he valmistavat kelkat mastoihin sopivaksi”, jatkaa Dahlman.

Malli 160D-9L on Hyudanin dieseltrukkiperheen kolmanneksi suurin malli. Järein on 250D-9, joka nostaa 25 tonnia. 25 tonnia. Hyundain trukkimallisto on varsin laaja kattaen dieseltrukkien lisäksi varastokoneet sekä sahkö- ja kaasutrukit. Moottorina on Cummins (122 kW), joka on Stage IV -yhteensopiva. Partikkelisuodatinta ei ole, mutta SCR-katalysaattori löytyy (AdBlue). Hyundain peltien alla on runsaasti tilaa ja siellä sopii tekemään huoltotöitä aivan eri tapaan kuin monissa kilpailijoissa. Ohjaamo on myös kallistettavissa sylinterien avulla alarungon komponentteihin pääsemiseksi.

Moottorin ohjauksessa on kaksi eri valintaa. Polttoainetta säästävä STD kannattaa valita, kun taakat ovat kevyitä. Raskaita kuormia ja rinteissä työskentelyä varten on Power-asetus. Koneessa on automaattinen kuorman tarkkailu, joka hälyttää jos koneen vakaus on uhattuna.

Rantala kertoi luovutustilaisuudessa myös monenlaisista yrityksensä suorittamista haalaus- ja kuljetustehtävistä. Kaikki, mikä on raskasta ja ylimittaista tai mikä sijaitsee hankalassa paikassa on Rantalan ydinosaamista.  Heikki toteaa, että yrityksensä pyrkii palvelemaan mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti sellaisissakin vaikeissa projekteissa, joihin ei välttämättä kovin suurta tunkua ole.

”Tällä hetkellä meillä on käynnissä niin sanottu brändäysvaihe, eli yhtiöiden logoja, ilmettä ja myös somenäkyvyyttä ynnä muuta luodaan uudestaan. Emme ole ehtineet juuri siihen puoleen aiemmin keskittyä, mutta nyt meillä on ammattilainen viemässä senkin puolen kuntoon. Uudet internetsivutkin aukeavat piakkoin”, lopettaa Rantala.

Nettisivuja odotellessa voit vierailla Rantala-yhtiöiden Facebook-sivulla tästä.

Finnsiirron toimitiloissa Liedon Vakiotiellä Hyundain eri trukkityyppejä on esillä runsaasti. 

Lue seuraavaksi