Uutiset

Työkoneet

Tapio sykeharvesterit Soinista

Tapio harvestereiden historia alkaa 1980-luvulta, kun ensimmäinen nykyisen mallin kaltainen harvesterin prototyyppi rakennettiin. Suomessa myynti lähti heti hyvin liikkeelle, myös vienti käynnistyi seuraavana vuonna. Euroopan vientitoiminnan jälkeen Tapio harvestereiden myynti käynnistyi Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Tapio harvestereiden eri malleja on myyty ainakin 15 eri maahan ja harvestereita on valmistettu noin 1800 kappaletta, kertoo Esa Ahopelto Riuttolehto Oy:stä.

Nykyään Tapio harvestereita on viisi eri mallia. Uutuus Tapio 160 sopii keveytensä puolesta hyvin maataloustraktorikäyttöön. Painoa uutuudella on 200 kg ja tehoa hydrauliikkapumpulta vaaditaan 40–60 l/min, sykkeen pituus on 0,5 m. Tapio 160 harvesterissa on Siemensin logiikkaohjaus, perusmallissa mittaus perustuu sykkeiden määrään, lisävarusteena on saatavissa myös pituus ja halkaisijan mittaus, sekä kuutiointi.

Tapio 250 on saavuttanut hyvän maineen muun muassa Ruotsissa urakoitsijoiden keskuudessa, koska kone oli kevyt ja sopi harvennuksille erittäin hyvin. Sillä pystyi kuitenkin tekemään jopa halkaisijaltaan 40 cm puita, joten isompien puiden takia ei tarvinnut kuljettaa moottorisahaa mukana koneessa, kertoo Esa Ahopelto. Tapio 250 -harvesterista tuli suosittu niin sanotun isäntälinjan harvesteri, koska sen voi painonsa ja tehontarpeensa puolesta asentaa myös maataloustraktoriin. Tapio 280 on uusi päivitetty versio edellisestä. Tapio 400 -sarjan harvesteri soveltuu myös traktorikäyttöön, kun tarvitaan lisää kapasiteettia. Suurinta mallia Tapio 600 EXS harvestereita on asennettu moniin erilaisiin kaivinkoneisiin.

Tapio-harvesterin asentaminen erilaisiin peruskoneisiin on helppoa. Kuormaimeen asennetaan paine- ja paluulinja sekä sähkökaapeli. Peruskoneen hyttiin asennetaan pääkytkin, ohjausyksikkö, mittalaite ja ohjauspainikkeet. Harvesteri voidaan asentaa sekä avoimeen että suljettuun hydrauliikkajärjestelmään. – Asennustapoja on useita ja niistä saa lisätietoja meiltä tai laitteen myyjältä, kertoo Esa Ahopelto. Harvesterin venttiilistö on suljettua tyyppiä.

Ohjaus ja mittalaite

Harvesteri voidaan toimittaa useimmilla markkinoilla olevilla ohjaus- ja mittalaitteilla esim. EPEC 4W-30 -järjestelmä tarvitsee vain neljä johdinta moduulien välille, kaksi johdinta virransyöttöön ja kaksi johdinta tiedonvälitykseen moduulien välillä.

Patentoitu uutuus

Tapio Twister kallistuva pikakiinnike on suunniteltu monipuolistamaan työkoneen käyttöä. Se mahdollistaa aivan uudenlaisen ulottuvuuden työkoneen käytölle. –Esimerkiksi erilaiset luiskaukset on aikaisempaa helpompi toteuttaa, kertoo Esa Ahopelto. Kallistuvan pikakiinnikkeen avulla epätasaisilla alustoilla tapahtuva lastaaminen ja purkaminen on helppoa. Myös työmaalla tapahtuva kuormien siirtely helpottuu. Epätasaisilla rakennustyömailla tiililavaa ei välttämättä tarvitse sitoa millään tavalla, ja se voidaan kuljettaa kaatumatta erittäin vaikeista paikoista.

Tapio Twister kallistuvia pikakiinnikkeitä valmistetaan erikokoisia, kullekin työkoneelle sopivia. Lisäksi niitä valmistetaan erilaisiin työkaluihin sopivin kiinnikkein. Kaikissa kallistuvissa pikakiinnikkeissä on samanlainen kallistinratkaisu, jolle on myönnetty patentti. Kallistimen ohjaus tapahtuu kätevästi ohjainsauvaan tai muuhun sopivaan paikkaan liitetyillä painikkeilla.

Lue seuraavaksi