Uutiset
Pronar seuloi Turussa
KH-Koneet Oy edustaa Suomessa nyt puolalaisen Pronarin kierrätystuotteita kuten seuloja. Ensimmäisenä uuden maahantuojan toimesta Suomeen on tuotu yrityksen järein, tela-alustainen rumpuseula MPB 20.72g. Turun Maisemointi Oy pääsi koekäyttämään sitä syyskuun alussa Topinojan jätekeskuksessa ja Konepörssi oli mukana. Puolalainen Pronar on 36 vuotta vanha yritys. Kierrätykseen soveltuvat koneet ovat olleet markkinoilla kymmenisen vuotta. KH-Maskin AB Ruotsissa otti Pronarin edustukseensa noin vuosi sitten.
Artikkelikuva: KH-Koneet Oy esitteli Pronar MPB 20.72g -rumpuseulaa Turun Topinojan jätekeskuksessa syyskuun alussa. Turun Maisemointi Oy valmistaa kasvualustaa ja seulonta on viimeisin työvaihe, jolla mullasta, hiekasta, turpeesta ja kompostoitu puutarhajäte käsitellään.
Ruotsissa merkki on toki ollut edustettuna jo lähes 10 vuotta ennen KH-Koneet Groupille päätymistään. Kanta Ruotsissa on noin 15 yksikköä, mutta nyt vauhtia puskee siis uusi maahantuoja, jonka edustajana tuotepäällikkö Johan Cander pistäytyi Turussa kertomassa KH-Koneet Oy:n miehille Johan Seikolalle ja Toni Vänttiselle Pronarin kierrätystuotteista ja nimenomaisesta rumpuseulasta.
Pronar valmistaa yhdeksällä eri tehtaalla tuotteita ja koneita muun muassa maatalouteen sekä kierrätykseen. Kierrätysalan laitteet tehdään yhdellä tehtaalla alusta loppuun. Kaikkiaan kierrätyslaitteiden portfoliossa on noin 35 erilaista konetta ja laitetta. Tämän lisäksi valmistusohjelmassa on vielä erilaisia komponentteja kuten vanteita, voimansiirron sekä pneumatiikan ja hydrauliikan osia.
Asiakaspalvelun korkeaa tasoa ylläpidetään Canderin mukaan suorilla ja nopeilla asiakaskontakteilla sekä välittömään palautteeseen reagoimalla. Pronarilla on jopa oma lentokenttä ja lentokoneiden laivasto, joilla paikallinen jälleenmyyjä voi erikoistapauksissa palvella omia asiakkaitaan.
Työntekijöitä on noin 2 500, joista korkeakoulutettuja insinöörejä on 170. Pronar on läsnä yli 80 maassa kaikilla mantereilla ja sen sanotaan olevan yksi Keski- ja Itä-Euroopan nopeimmin kasvavista yrityksistä.
”Pronar on valmistaja, jonka omavaraisuusaste on korkea. Se valmistaa itse omilla tehtaillaan 85 prosenttia kaikista tuotteissa käytettävistä komponenteista ja osista. Dieselmoottorit ja hydrauliikkapumput ostetaan tietenkin ulkoa, mutta teräsosien lisäksi esimerkiksi kaikki johtosarjat ja hydrauliikkaputket sekä -letkut tehdään itse. Kun valmistus on omissa käsissä, on laatu varmistettavissa helposti ja varaosien toimintavarmuus korkeaa tasoa. Omistaja ja yrityksen perustaja Sergiusz Martyniuk sijoittaa liiketoiminnasta saadut tuotot välittömästi takaisin tuotantoon, joten käytössä on aina uusinta ja tehokkainta teknologiaa”, aloittaa Cander.
Pronarin tehtaat käyttävät lähes 10 000 tonnia terästä kuukaudessa.
Seulojen dieselmoottorimerkkeinä ovat muun muassa Cat, Deutz, Volvo-Penta ja hybridikoneissa John Deere. Hydrauliikkapumput valmistaa Danfoss.
”Koska Pronar on edustettuna laajasti, niin komponenttivalinnoissa edellytetään, että merkille löytyy maailmanlaajuinen huolto ja varaosasaatavuus. Tällä hetkellä kapasiteetti on valmistaa 40 kierrätysalan konetta kuukaudessa, mikä tarkoittaa lähes 500 vuodessa. Toimitusaika on vain 12 viikkoa, mikä johtuu juuri komponentti- ja osavalmistuksen korkeasta omavaraisuudesta. Kaikkia kokoonpanossa tarvittavia komponentteja on runsaasti varastossa, joten tilauksiin pystytään reagoimaan ilman ulkopuolisten toimittajien hätyyttämistä”, valistaa Cander.
Salmi seuloo kokemuksella
Rumpuseuloja tuotanto-ohjelmassa on 11 eri mallia. Nyt Suomeen rantautunut MPB 20.72g on siis malliston järein 7,2 metrin pituisella ja kahden metrin halkaisijan omaavalla rummulla varustettuna. Syöttökaukalon koko on kuusi kuutiometriä ja työkunnossa kone painaa noin 20 tonnia. Jutun yksilö on varustettu Catin 3,6 litran Stage V -dieselmoottorilla, josta tehoa seulontaan saadaan 90 kilowattia. Deutz on toinen vaihtoehto samoilla tehoilla. Rumpu pyörii maksimissaan 19 kierrosta minuutissa ja kuormauskorkeus on 2,8 metriä. Syöttö onnistuu sekä pyöräkuormaajalla että kaivukoneella.
”Rummun vaihtoon menee ensimmäisellä kerralla noin 20 minuuttia, mutta kokemuksen karttuessa homma hoituu kymmenessä minuutissa”, valistaa Cander.
Turussa koekäytetyn rummun reikäkoko oli 20 millimetriä, mutta rumpuja siis voidaan vaihtaa seulottavan materiaalin mukaan.
”Meillä käytössä olevassa Doppstadt-rumpuseulassa käytämme 25 millimetrin jakoa, joten tämä on nyt hieman pienempi”, aloittaa Turun Maisemointi Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja Marko Salmi.
Hänen yrityksensä valmistaa Gasumin kanssa yhteistyössä Turun Topinojalla kasvualustoja sekoittamalla multaa, turvetta, hiekkaa sekä lehdistä ja oksista tehtyä kompostointiainesta yhteen.
”Kompostiaumat käännetään sekä esisekoitetaan koneilla ja lopullinen seos seulotaan lopuksi kasvualustaksi, jota myydään ulos. Tätä työtä tehdään joka ikinen arkipäivä ja vuotuinen seulontamäärä on lähellä 100 000 kuutiometriä. Neljä vuotta vanhassa Doppstadtissa on nyt yli 5 000 tuntia”, sanoo Salmi.
Täry koeajokoneesta puuttui. Se on Salmen mukaan välttämättömyys heidän työstämässään maa-aineksessa. Canderin mukaan sellainen on saatavana. Sekin suunniteltiin ja toteutettiin nopeasti asiakastoiveiden pohjalta. Erityisen kiitoksen Salmi antaa Pronarin selkeästä rakenteesta sekä sähkö- ja elektroniikkakomponenttien vähyydestä.
”Näissä töissä emme kaipaa liikoja hienouksia. Ajan saatossa on parempi, mitä vähemmän esimerkiksi antureita ja tietotekniikkaa kovaan kuluttavaan työhön rakennetuissa laitteissa on. Ajan mittaan niistä tulee vain harmia. Pronar on selvästi tehty kestämään”, jatkaa Salmi.
Ensimmäisten koekäyttöjen jälkeen ohjelmistoa päivitettiin vielä siten, että syöttö rummulle nopeutui ja seulontakapasiteetti kasvoi entisestään. Pronar jatkoi Turusta esittelyturneeta muuallekin. Seulomisesta kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä KH-Koneiden ihmisiin.
- Lue myös: KH-Koneet uusiin tiloihin Jyväskylässä.