Uutiset

Työkoneet

Pikoteam Oy suuntaa rohkeasti tulevaisuuteen

Pikoteam on kauhavalainen maa- ja metsätalouskoneiden valmistukseen ja maahantuontiin erikoistunut yritys, joka tunnetaan varsinkin laadukkaasta Piko-tuoteperheestä. Monipuoliseen Piko-tuotekantaan kuuluvat sekä isäntälinjan että täysin ammattilaistason työkoneet, kuten pilkekoneet, kourat, halkaisulaitteet, kuorimakoneet sekä paalinkantolaitteet. Asiakaspalvelua täydennetään Agri-Kymin tuotteiden jälleenmyynnillä sekä ulkomaisilla laatutuotteilla, joista varsinkin KTS-metsäperävaunut sekä Neuhauserin kuorimakoneet ovat ottaneet paikkansa suomalaisessa maa- ja metsätaloudessa.

Pikoteamin historia juontaa 1970-luvulle, jolloin perustettiin maatalouskoneita valmistava Veljekset Pirttinen Oy. Perheyritys kehittyi, kasvoi sekä kansainvälistyi vuosien mittaan ja 17 vuotta sitten mukaan tuli yrityksen nykyinen toimitusjohtaja Vesa Möttönen. Möttönen on kehittänyt yrityksen toimintaa edelleen ja vuonna 2013 otettiin merkittäviä kehitysaskelia, kun yhtiön nimeksi muutettiin eurooppalaisten suuhun paremmin sopiva Pikoteam ja samana vuonna muutettiin uusiin omiin tuotantotiloihin Kauhavan Tornimäkeen kantatien 63 ja valtatien 19 tuntumaan.  Muuton kautta yritys sai käyttöönsä juuri Pikoteamin työtehtäviin sopivat tilat, joissa on esimerkiksi oma huipputason maalaamo sekä nykyaikainen konekanta. Tätä kautta yritys on pystynyt panostamaan yhä voimakkaammin sekä tuotekehitystyöhön että valmistusprosessien tehostamiseen.

Pikon laadukkaita työkoneita on valmistettu lähes 40 vuotta suomalaisia alan ammattilaisia kuunnellen, joten ei olekaan ihme, että tuotteet tunnetaan erityisesti kestävyydestään sekä tehokkuudestaan. ”Kehitämme Piko-tuotteita asiakaspalautteet huomioon ottaen ja uudet ominaisuudet sekä varusteet hiotaan kovassa testikäytössä toimiviksi kokonaisuuksiksi. Lähtökohtana on tarjota asiakkaalle kattava peruskone, jonka voi halutessaan myöhemmin täydentää lisävarustein juuri omiin työtehtäviinsä sopivaksi yksiköksi”, kertoo Möttönen.

Tämä periaate näkyy mainiosti esimerkiksi täysin kotimaisissa Pikon pilkekonemallistossa, jossa peruslaitteena toimii tehokas Piko 835 -pilkekone. Piko 835 on perustekniikaltaan sopivan yksinkertainen ja sen kestävyys taataan laadukkailla materiaalivalinnoilla sekä tuotannon tarkkuudella. ”Jo peruskone on monipuolisesti varusteltu, sillä siihen kuuluvat esimerkiksi jatkopöytä rullilla, halkaisuterä, erillinen teräketjuöljysäiliö, automaattinen teränvoitelu sekä 3,5 metrin hydraulinen kuljetin.  Vakiona tulevien lisähydrauliikkalähtöjen ansiosta asiakas voi laajentaa yksikköä huomattavasti vaikkapa hydraulisen syöttömaton, rankapöydän, puunnostimen tai kuuteen osaan halkaisevan halkaisuterän kautta”, jatkaa Möttönen.  Myös käytettävyys on otettu tarkoin huomioon, sillä voiman voi ottaa traktorista tai sähkömoottorista ja pilkekoneen kuljetus on taitettavien osien ansiosta helppoa sekä turvallista myös lisäosien kanssa.

Piko-työlaitevalikoima on kehittynyt vuosien mittaan niin omien havaintojen kuin asiakastoiveiden kautta. ”Piko-hydraulihalkaisijat ovat tehneet kauppansa jo 20 vuoden ajan, sillä niiden tekniikan luotettavuus sekä helppo säädettävyys ovat tehneet laitteista erityisesti isäntälinjan suosikkikoneita.  Myös voimanlähteen voi valita tarpeensa mukaan, sillä halkaisijaa voi käyttää niin traktorin kuin sähkö- tai polttomoottorin avulla”, korostaa Möttönen.

Myös Pikon juonto- sekä etukuormaimiin asennettavilla puukourilla on oma uskollinen ostajakunta, sillä kourat on vuosien mittaan kehitelty tuhansien tuntien käyttökokemusten kautta erittäin monipuolisiksi, luotettaviksi sekä kestäviksi työlaitteiksi. ”Pikon kourilla sujuu niin puun lastaus, purkaminen sekä kuljetus ja myös pyöröpaali pysyy puukouran otteessa tukevasti. Kourissamme ei ole terästä säästetty, mikä näkyy lujuutena myös kovimmissa työtehtävissä”, jatkaa Möttönen. Nykyään pyöröpaaleja säilytetään usein peltojen laitamilla, jolloin Pikon puukuormaimen ja älykkään kahden paalin kantolaitteen avulla saa kerralla kuljetettua kolme pyöröpaalia pelkän traktorin avulla ilman perävaunua. Piko-paalinkantolaitteen piikit on muotoiltu pyöreiksi, jolloin paalien muovit säilyvät ehjinä eivätkä piikit haukkaa likaista maata mukaansa.

Vuosikymmenten aikana Eurooppaa kiertäessään Pikoteamin vientiryhmä on törmännyt useisiin mielenkiintoisiin tuotteisiin eri puolella mannertamme. Näistä onkin poimittu toimivimmat sekä parhaiten Suomen oloihin soveltuvat ideat päältä ja aloitettu ennakkoluuloton tuotteiden maahantuonti. Tällä hetkellä kauhavalaisyritys edustaa esimerkiksi ruotsalaisia KTS-metsäperävaunuja, puolalaisia Mandam-paalipihtejä, pellettikokoluokan PC-hakkureita sekä itävaltalaisia Neuhauserin automaattisia puunkuorimakoneita. KTS-perävaunujen valttina ovat laadukkaan materiaalin aikaansaama kestävyys sekä monipuolinen valikoima, jossa on tarjolla kärryjä 7-11 tonnin kokoluokissa niin urakointiin kuin pienempiin työtehtäviin. Täysautomaattinen kuorimakone soveltuu mainiosti vaikka puu- tai hirsirakennustehtäviin ja teroitusominaisuuden kautta sillä syntyvät myös aitapaalut nopeasti.

Piko-tuoteperhe on vuosien mittaan ottanut vankan aseman kotimaamme työlaitemarkkinoista 40 jälleenmyyjän kautta ja pitkäaikaisella, ennakkoluulottomalla sekä ahkeralla työllä Pikolle ovat avautuneet myös ulkomaiset ovet. ”Tällä hetkellä tuotteista menee vientiin noin 30 prosenttia ja lukema on ollut tasaisesti kasvava. Suomen maa- ja metsätalouden tilanne on edelleen kohtuullisen haastava, joten mielestämme ainoa oikea tapa pitää yritys kasvuvauhdissa on suunnata vauhdilla Euroopan suurille markkinoille”, kertoo Möttönen.

Pikoteamin tärkeimmät vientialueet ovat tällä hetkellä Saksa, Norja, Ruotsi sekä Viro, mutta Möttönen myöntää esimerkiksi Ranskan suuren markkina-alueen kiinnostavan pohjalaisia. ”Haemme lisää kontakteja esimerkiksi messujen kautta ja myös nettisivustomme palvelee jo kuudella eri kielellä. Kaupankäynti Eurooppaan on muutenkin helpottunut huomattavasti ja tarvittaessa täytyy olla valmis nopeisiin päätöksiin”, jatkaa Möttönen. ”Tuotevalikoiman on nykyään oltava monipuolinen ja myös koneiden ulkonäköön tulee panostaa aikaisempaa enemmän. Tuotekehityksen pitää myös pysyä jatkuvassa vauhdissa ja uusia lanseerauksia tulee tapahtua säännöllisesti. Pikoteam tuleekin ensi vuonna järjestämään useita mielenkiintoisia työnäytöksiä ja luvassa on esimerkiksi aikaisempaa kevyempiä mökki- tai omakotiluokan laatukoneita”, päättää Möttönen.

Lue seuraavaksi