Uutiset

Työkoneet

Pikku-Jussista se alkoi

Nimittäin Åkermanin kaivavien koneiden menestystarina. Aivan ensimmäinen Åkerman-nimellä valmistettu tuote oli 28 hevosvoiman tehoinen jyrä, joka esiteltiin vuonna 1924. Sitä valmistettiin kaikkiaan 67 kappaletta. Lokomo valmisti Åkermaneja vuoteen 1947 asti.

Tämän jälkeen Åkermaneja tehtiin August Eklöf Oy:n Porvoon konepajassa. Vuonna 1949 esiteltiin malli 200D ja seuraavana vuonna päivänvalon näki legendaarinen, vajaat viisi tonnia painava vaijerivetoinen Pikku-Jussi (Åkerman 200D). Reilun kymmenen vuoden aikana traktorin peräkärryyn rakennettuja Pikku-Jusseja valmistettiin noin 500 kappaletta. Pikku-Jussista oli olemassa eri variaatioita kuten auto- ja turve-Jussi.

(kuva kuukuna gallery)

Mukavasti Tre Kronorin väreihin maalattu Pikku-Jussi  työnäytöksessä vuonna 2010 Kangasalla, Tieliikennemuseo Mobiliassa. Alkuperäiset värit lienevätkin sininen alarungossa ja puomissa sekä keltainen tai harmaa ohjaamossa.

Pikku-Jussin kauhan saa sekä kuokka- että pistoasentoon. Niin se Scanian lava vaan täyttyy. kun ammattimies on puikoissa.

Lue seuraavaksi