Uutiset

Työkoneet

NOX-kauhanpyörittäjän avulla jäähyväiset pylväille

Ylöjärveläinen Maanrakennus Maisematie Oy purkaa parhaillaan ilmalinjaa Mutala-Kulju akselilla Ylöjärvellä. Purkutyö on seurausta viime vuonna Eltel Networksille toteutetulle, vajaan 40 kilometrin keski-/pienjännite -kaapelointiurakalle. Purettavaa ilmalinjaa on kuta kuinkin saman pituinen matka, kaadettavia pylväitä on noin 700 kappaletta.

Linjojen purkutöissä häärii useampi kaivukone, helppokulkuisia maaston paikkoja hoidetaan pyöräalustaisella Doosan DX 160 -kaivukoneella. Tärkeässä osassa pylväslinjan purussa on Doosaniin asennettu, pihdillä varustettu kallistuva NOX-kauhanpyörittäjä. Kapea rakenne on ehdottomaksi hyödyksi pylväiden käsittelyssä.

Maisematien miehet Joonas Hirstiö (vas.), Olli Oksanen ja Saku Korkiakoski kertovat Kinshoferin Marko Ojalalle, että NOX on ollut kovassa käytössä jo yli 2 000 tunnin ajan.

”Maa ei ole yhtään jäässä, täällä lumi tuli sulaan maahan. Pylväs irtoaa maasta, kun tarttuu pihdillä kiinni, ravistaa hetken ja nostaa pois. Yleensä juurelta ei tarvitse edes kaivaa. NOX:issa kallistus on tukevaa tekoa ja laitteen rakenne on kestänyt hyvin syntyneitä vääntöjä. Nostamme myös kauhanpyörittäjään kiinnitetyn tangon avulla

Maanrakennus Maisematie Oy purkaa noin 36 kilometrin mittaista sähkölinjaa sekä sitä kannattelevaa 700 pylvästä Ylöjärvellä.

maksimissaan jopa 3,5 tonnin painoisia kaapelikeloja. Hyvin on laite meitä palvellut jo yli 2 000 tuntia”, kertoo työnjohtaja Toni Pääsky.

Tasainen ja pitävä kallistusvoima kaikissa asennoissa on sekin tervetullut seikka pylväslinjalla.

”Pylväslinjaa purettaessa peruskone pääseekin aika vähällä, mutta kauhanpyörittäjä on kovilla. NOX:issa on tiivis ja kompakti rakenne, jossa sähköt ja hydrauliikka on paketoitu fiksulla tavalla. Tarpeen vaatiessa voimme tiputtaa sakset myös nopeasti pois”, lopettaa Pääsky.

Uusi mallisto

Maanrakennus Maisematien NOX on tyyppimerkinnältään TR19 CSP ja se on tarkoitettu 14-19 tonnin peruskoneisiin. Kyseessä on kaksiletkuinen, propo-ohjattu kauhanpyörittäjä ja sille Noxprop-ohjausjärjestelmä.

”Uusi sarja, johon kuuluvat mallit TR14, TR19, TR25, on kokenut melkoisen muodonmuutoksen verrattuna vanhaan mallistoon. Alkuperäinen NOX:in idea on säilytetty ennallaan, mutta rakenne on päivitetty kauttaaltaan. Uusiin malleihin on lisätty esimerkiksi toinen lisähydrauliikka ja sähköinen läpivienti. Suurvirtausläpivienti oli jo vanhemmissakin malleissa”, valistaa Marko Ojala Kinshoferilta.

”NOX:in kompakteille kauhanpyörittäjille tunnusomainen piirre on sylinterittömyys, jonka asnsiosta voima

NOX TR19. 

pysyy vakiona koko kallistuslinjan. Tavallisten sylinterien geometria muuttuu koko ajan kallistettaessa, eikä voima pysy tasaisena. Kallistuskulma on NOX:issa 50 astetta molemmille puolille”, jatkaa Ojala. Hän muistuttaa, että laitteessa on mahdollista käyttää 300 baarin painetta, mikä antaa muun muassa kouralle ja leikkurille hyvät tehot.

”Kaksi- ja neljäletkuiset mallit tarvitsevat sähköä venttiileiden ohjaukseen, mutta 6-, 8- ja 10-letkuiset mallit voidaan letkuttaa sähköttöminä peruskoneen hydrauliikkalinjoihin.”

NOX-valmistus tapahtuu Saksassa. Runkoja valetaan edelleen Suomessa, sillä meillä on Ojalan mukaan hyvä ammattitaito ADI-valuosista ja niiden karkaisusta. Voisikin sanoa, että NOX-tuotteet ovat nykyään hyvää saksalais-suomalaista yhteistyötä. Keski-Euroopan markkinoiden kasvu on havaittu Kinshoferillakin. Alkuvuosi on antanut osviittaa siihen, että kauhanpyörittäjän idea alkaa ottaa tuulta purjeisiin yhä enemmän myös Pohjoismaiden ulkopuolella.

NOX-kauhanpyörittäjille annetaan nykyään kahden vuoden takuu.

__________________________________

Saksalainen Kinshofer GmbH on yksi maailman johtavista kaivukoneiden ja nosturien lisälaiteiden valmistajista. Se osti muutama vuosi sitten suomalaisen Aponox Oy:n liiketoiminnot ja jatkoi yrityksen NOX-kauhanpyörittäjien kehitystyötä. Sylinteritön NOX-kauhanpyörittäjä on hyvä lisä Kinshoferin tuoteperheeseen ja sopii hyvin Kinshoferin kehittämille HPX-Drive -kourille, jotka eivät myöskään tarvitse ulkoisia kallistussylintereitä. Tänään Kinshofer Group tarjoaa NOX-kauhanpyörittäjien lisäksi runsaasti muitakin kaivukoneiden sekä nostureiden lisälaitteita, muun muassa erilaisia kouria, pyörittäjiä ja purkutyökaluja.

Lue seuraavaksi